Viyana Havalimanı'nda 'Schengen' Mağduru Yolcular

Havalimanını terk etmelerine izin verilmeyen çoğu Türk 49 yolcu için kriz masası kuruldu Yolculardan bir kısmı Türkiye'ye getirildi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'ya dün gece zorunlu iniş yapan İstanbul-Londra uçağının çoğunluğu Türk olan ve Schengen vizeleri olmadığı gerekçesiyle ülkeye girişlerine izin verilmeyen 49 yolcusundan bazıları, Türkiye'ye getirildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği, 49 yolcunun Schengen vizesi olmadığını gerekçe göstererek havayolu şirketi tarafından kentte ayrılan otellere gitmelerine izin verilmemesi üzerine harekete geçerek kriz masası kurdu.

Büyükelçilik Maslahatgüzarı Kaan Orbay ve Başkonsolos Tayyar Kağan Atay, gece boyunca Viyana Havalimanı'nda yetkililerle temasta bulundu.

Orbay ve Atay'ın girişimleri sonucu havalimanında mahsur kalan yolcuların bir kısmı, sabah Türkiye'ye getirildi.

Kalan yolcuların ise gün içinde Türkiye'ye getirileceği belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da mahsur kalan yolculara ilişkin gelişmeleri ilk andan itibaren sürekli takip ettiğini söyledi.

British Airways şirketine ait uçak, 249 yolcusuyla İstanbul-Londra seferini yaparken arızalanmış ve Viyana'ya zorunlu iniş yapmıştı. Havayolu şirketi, yolcuların geceyi geçirmesi için kentte otel ayarlamış ancak çoğu Türk 49 yolcunun Schengen vizeleri olmadığı için havalimanından ayrılmalarına izin verilmemişti.

Aralarında çocuk, yaşlı ve hastaların da bulunduğu yolcular, karara tepki göstermişti. Yolculardan TRT muhabiri Yusuf Sami Kamadan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, havalimanında mahsur kaldıklarını ifade etmiş ve yaşadıkları durumu gösteren bir video paylaşmıştı. Kısa sürede yayılan video, sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.
Kaynak: AA