AGİT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: 'Doğu ile Batı arasında, özellikle Krım’ın ilhakından ve Ukrayna’nın doğusundaki ihtilaftan sonra özellikle Batı ile Rusya arasında kaybolan güvenden dolayı yoğun görüşmelere ihtiyaç var'.

BERLİN – Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Kırım'ın ilhakından ve Ukrayna'nın doğusunda ortaya çıkan ihtilaftan dolayı Batı ile Doğu ve özellikle Batı ile Rusya arasında güvenin kaybolduğunu söyledi.

Steinmeier, Almanya'nın Potsdam kentinde düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGIT) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, bu toplantıya 40 ülkenin dışişleri bakanının katıldığını belirterek, diyaloğun önemli olduğunu ifade etti.

'Doğu ile Batı arasında, özellikle Krım'ın ilhakından ve Ukrayna'nın doğusundaki ihtilaftan sonra özellikle Batı ile Rusya arasında kaybolan güvenden dolayı yoğun görüşmelere ihtiyaç var.' diyen Steinmeier, bu toplantıda sadece söz konusu ihtilafın değil, kaybolan güvenin yeniden nasıl inşa edileceği konusunda görüşmeler yapmak istediğini kaydetti.

AGİT dönem başkanı da olan Steinmeier, bugünkü toplantıda silahlanmanın kontrolü, terörizm ile sığınmacı ve göç konularının ele alınacağını aktardı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da Ukrayna'daki ihtilaf konusunda ilerleme sağlanması gerektiğini belirterek, orada çatışmaların durmasının insanların acısını dindireceğini söyledi.

Rusya ile diyaloğun sürdürülmesinin doğru olduğunu ifade eden Kurz, barışın Rusya'ya karşı değil, Rusya ile birlikte tesis edilebileceğini kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da İngiltere'nin, AB'den ayrılma kararı sonrasında da Avrupa’yı ilgilendiren konularda önemli bir siyasi aktör olmaya devam edeceğini söyledi.

Birleşik Krallık'ın referandumda AB'den ayrılma kararı aldığını ancak Avrupa'yı terk etmediğini kaydeden Johnson, 'Biz bir Avrupa ülkesiyiz, kendini adamış bir Avrupa gücüyüz. Kıtamızın siyasi ve diplomatik süreçlerine tümüyle katılmaya devam edeceğiz.' dedi.

Bugün özellikle Ukrayna konusunu ele alacaklarını ifade eden Johnson, Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün büyük önem taşıdığını vurguladı.

AGİT’in önemine de işaret eden Johnson, AGİT'in Ukrayna'nın doğusunda ateşkesin sağlanması için önemli bir görev yaptığını kaydetti.

Kaynak: AA