Ayvalık Tabiat Platformu Açıklaması 'Ayvalık'ta Balık Çiftlikleri İstemiyoruz'

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Sahil Kent Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Engürü Sitesi koyunda konuşlandırılan balık çiftlikleri için Balıkesir Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açan Ayvalık Tabiat Parkları Platformu, yürütmenin durdurulması için hukuki mücadele başlattı.

Ayvalık Tabiat Platformu Açıklaması 'Ayvalık'ta Balık Çiftlikleri İstemiyoruz'
Konuyla ilgili Ayvalık Tabiat Parkı Platformu Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Ayvalık Tabiat Platformu olarak Engürü Sitesi önünde 2 adet balık çiftliği yapıldığını duyduğumuz andan itibaren konuya müdahil olduk. Önce site yöneticilerini ziyaret ederek konuyu öğrenmeye çalıştık. Ardından olayın yasal yanını öğrenmeye çalıştık. Topladığımız bilgiler bize balık çiftliklerinin yasalara aykırı bir biçimde yapıldığını gösterdi. Bunun üzerine başta kaymakamlık makamı olmak üzere çok sayıda kamu kurum ve kuruluşlarına dilekçe yazarak hem konuya dikkat çekmek hem de yapılanın usulsüz olduğunu anlatmak istedik. Ayrıca sorduğumuz sorularla konuyu öğrenmek istedik. Ancak kamu kuruluşlarının neredeyse tamamı sorduğumuz soruların çoğuna yanıt vermeyerek bizi geçiştirmek istediler. Hatta birbirleriyle çelişen yanıtlar verdiler. İlçedeki kamu kurumlarının ise konudan hiç haberdar olmadığını gördük. Bir kamu kuruluşu ise dilekçe kanunu hükümlerini hiçe sayarak aradan aylar geçmesine rağmen hala dilekçemize yanıt vermedi. İlgili bir kamu kuruluşunun ise izin verilen yerde derin deşarj sistemi olduğundan habersiz olduğunu gördük. Biz de platform olarak bu ilgisizliğe karşı duyarlılık sergilemek ve kurumların dikkatini çekmek için önce bir imza kampanyası başlattık. Ardından 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Belediye ve Engürü Sitesi ile birlikte yürüyüş ve miting düzenleyerek ’Ayvalık’ta Balık Çiftlikleri İstemiyoruz’ dedik” ifadeleri yer aldı.

Başlattıkları mücadele sırasında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün verdikleri dilekçeye cevaben verdiği yanıtta, “Ancak yöre halkının duyarlılığı göz önüne alınarak İl Müdürlüğümüzce müteşebbislerle görüşülerek tesislerin yer değişikliğinin yapılması yönünde taahhüt alınmış olup, yer değişikliği ile ilgili olarak çalışmalara başlanılmıştır” ifadelerinin yer aldığının vurgulandığı açıklamada, “Buna rağmen geçen süre içerisinde olumlu bir adım atılmadığı ve olayın soğumaya ve unutturulmaya çalışıldığı tarafımızdan gözlemlenmiştir. Bunun üzerine daha önce aynı sıkıntıyı yaşayan çevrelerle görüşerek ve hukukçu arkadaşlarımızla ilişkiye geçerek kapsamlı bir dava dosyası hazırladık. Avukatımız Özlem Yılmaz’ın hazırladığı dava dilekçesi ile 27.06.2016 tarihinde Balıkesir İdare Mahkemesi nezdinde dava açtık. Dava Platformumuzun yasal ayağı olan Ayvalık Tabiat Derneği tarafından açılmıştır. Dava ve noter masrafları konusunda duyarlılık gösteren Ayvalık Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Açtığımız 2016/1138 Esas No’lu dava, 03.08.2016 tarihinde kabul edildi. Mahkeme heyeti taraf olarak Balıkesir Valiliğini kabul etti. İlgili kurumdan bilgi, belge ve savunma istedi. Alınacak savunmaya göre ’Yürütmenin durdurulması’ talebimiz karar altına alınacak” denildi.

“Halkın yaşamı hiçe sayılarak yapılmak istenen balık çiftliklerine izin vermeyeceğiz”

Platform Yürütme Kurulu, “Daha önce de belirttiğimiz gibi Ayvalık’ta yapılmak istenen balık çiftliklerine ister yasal, ister ekolojik, ister sosyal boyutuyla yaklaşalım elimizde bir tek artı yok. Hukuka aykırı olarak ve halkın yaşamı hiçe sayılarak yapılmak istenen balık çiftliklerine izin vermeyeceğiz. Süreci mahkeme nezdinde takip etmekteyiz. Ne olursa olsun bu çirkinliğe engel olacağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA