'17. Büyükçekmece Kültür Ve Sanat Festivali'

Festival kapsamında gramofon, filografi ve '7. Uluslararası Fotoğraf Yarışması' sergileri açıldı 65 ülkeden katılımla gerçekleşen festival, 6 Ağustos'da sona erecek

Bu yıl 17.'si düzenlenen 'Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali' kapsamında gramofon, filografi ve '7. Uluslararası Fotoğraf Yarışması' sergileri sanatseverlerle buluştu.

Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sergilerin açılışı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Gramofon ustası Mehmet Öztekin, AA muhabirine gramofon sergisine ilişkin yaptığı açıklamada, 1996 yılından beri çeşitli belediyeler bünyesinde kişisel sergiler açtığını söyledi.

Serginin kendi koleksiyonu olduğunu belirten Öztekin, 'Yıllar içerisinde topladığım ve kendi tasarımım olan gramofonları sadece kendime münhasır olsun diye değil, insanlarla da paylaşmak adına getirdim. İnsanlar, geçmişte neler yaşamış ve neleri dinlemişler, bunları günümüze taşımak adına bu sergileri açtım' diye konuştu.

Öztekin, gramofonları dijital hayata alternatif olarak günümüze taşıdığını aktararak, şöyle devam etti:

'Gramofonlar hayat mücadelemin bir parçasıdır. Bizim çocukluk dönemlerimiz şimdikinden farklı geçti. Okullar tatil olduğunda bizim kuşağın çocuklarının sokakta oyun oynamasına müsaade edilmezdi. Bir ustanın yanına çırak olarak verirlerdi. Ben babamın yanında 6 yaşında çırak olarak başladım. Babamdan geçen bir meslektir gramofon ustalığı bana. İkinci kuşağım ama maalesef bu mesleği devam ettirecek 3. kuşak bulamadık.'

- Yarışmada dereceye giren 102 fotoğraf sergilenecek

Zanaatkar Mustafa Baştan ise festivale, 30 filografi eseriyle Bartın'dan katıldığını anlatarak, '6 yıllık filografi sanatçısıyım. İcazetli hocayım. Bir arkadaşın referansı ile festivale iştirak ettim. Bu sergide hemen hemen her kesime hitap edecek, farklı alanlarda tablolar yaptım' dedi.

Büyükçekmece Belediyesi bünyesinde filografi sanatına ilişkin eğitim vermeye başlayacağını söyleyen Baştan, 6 yıldır ilk defa bir festivale katıldığını dile getirdi.

Festival kapsamında düzenlenen '7. Uluslararası Fotoğraf Yarışması' sergisinde ise 46 ülkeden bin 67 fotoğrafçının 9 bin 200 fotoğrafı arasından dereceye giren 102 fotoğraf, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Sergilerin açılışına, Alman milletvekili Oliver Wittke, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tatlısu Belediye Başkanı Ahmet Hayri Orçan ile Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı ve Türk Folklor Kurumu Başkanı Gürhan Ozanoğlu da katıldı.

Sergi açılışlarının ardından konuk ülkelerden gelen misafirlere hediye takdimi yapıldı.

Farklı kültürlerin bir araya geldiği, 65 ülkenin katılımıyla gerçekleşen festival, 6 Ağustos'da sona erecek.
Kaynak: AA