19 Yıl Sonra Sağlığına Kavuştu

Çanakkale’de 19 yıldır şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği yaşayan Kadir Bozkurt, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) nakledilen böbrekle sağlına kavuştu.

19 Yıl Sonra Sağlığına Kavuştu
19 yıl önce böbrek yetmezliği ile şeker hastalığına yakalanan 56 yaşındaki Kadir Bozkurt, İstanbul, Bursa ve İzmir’de özel hastanelerin yanı sıra üniversite hastanelerin kapısını çaldı. Ancak Kadir Bozkurt’a böbrek nakli bekleyenlerin sayısı fazla olduğu için sıra bir türlü gelmedi. Böbrek yetmezliğinin yanı şeker hastalığı rahatsızlığı da bulunan Bozkurt, şeker hastalığı sebebiyle sağ ayağında kangren oluştuğu için ayağı kesildi. Ardından böbrek nakli operasyonu yapılabilmesi için Kadir Bozkurt’un ayağına ÇOMÜ Hiperbarik Basın Odası’nda oksijen tedavisi uygulandı. 19 yıldır Çanakkale’den İstanbul, Bursa ve İzmir’e giderek özel ve üniversite hastane kapılarında böbrek nakli için umutla bekleyen Bozkurt 1 ay önce Çanakkale Merkez’e bağlı Kepez beldesindeki ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde organ nakil ünitesine organ nakli için başvurdu. 15 Temmuz Cuma günü Bozkurt’a üniversite hastanesinden böbrek nakli için müjdeli haber geldi. Eşi Ayşe Bozkurt (57) ile hastaneye yatan Kadir Bozkurt’a Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nden getirilen uygun böbrek, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ nakli ekibi tarafından başarılı bir ameliyata ile nakledildi. Başarılı geçen operasyonun ardından Kadir Bozkurt tekrar eski sağlığına kavuştu.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul, "Yaklaşık bir ay önce ayakta kangren nedeniyle ameliyat edildi. Daha sonra hastanemizde Hiberbarik oksijen tedavisi gördü. Bizde bu bir ay içerisinde hazırlıklarımızı tamamladık. Uygunda böbrek çıktı. Bizde naklimizi başarıyla gerçekleştirdik. Bir ay içerisinde hastamızın hem kangreni tedavi edilmiş oldu. Hem de böbrek yetmezliği tedavi edildi. Taktığımız böbrek sonrası hastamız bir saat sonra idrar çıkarmaya başladı.

Hastamız normal suyunu içiyor. Ve idrarını çıkarıyor. Herhangi bir sorunu yok. Böbrek Çekirge Devlet Hastanesinden geldi. Yaklaşık 30 yaşlarında bir bağışçı tarafından beyin ölümü gerçekleşmiş, hastamızın böbreklerini hastamıza takmış olduk" şeklinde konuştu.

Burada ilk defa değişik bir tedavi denediklerini belirten ÇOMÜ Tıp Fakültesi Sualtı ve Hiperbarik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Dündar, "Hastaya organ naklinden önce yaklaşık 25-30 seansa yakın bir oksijen tedavisi verdik. Bu oksijen tedavisi ile hastanın şeker hastası ve çok kötü bir damar tıkanıklığı olduğu için bu mevcut olan damarlarına ve vücuttaki diğer damarlarına çok iyi geldi. Kesilen bacağı çok kısa bir süre içinde iyileşti. Dolayısıyla hiberbarik oksijen tedavisi ile böbrek naklini bir adara birleştirmiş olduk” diye konuştu.

"Böbreğime kavuştum"

Su içemeyip, yemek yiyemediğini söyleyen Kadir Bozkurt, “Moral bozukluğuyla yaşıyordum. 19 yıl sonra hayatım bitti diyordum. Umudu kesmiştim. ÇOMÜ’de arkadaşlara organ nakli çıkıyordu. Bizde geldik buraya başvurduk. Buradan bir ay içinde çağırdılar. Böbreğime kavuştum. Şifayı kendi memleketimde buldum. Hocalarımdan çok teşekkür ederim. Çok yardımcı oldular. Nasip olursa, yeniden ikinci baharımızı yaşayacağız” dedi.

Eşinin 19 yıldır diyaliz hastası olduğunu belirten Ayşe Bozkurt, “En büyük sıkıntısı suydu. Evde tartışıyorduk. Ben az su veriyordum. O çok su istiyordu. Hocalarımızdan Allah razı olsun. Artık istediğimiz kadar su içebiliyoruz. Önceden idrara çıkamıyorduk. Kısıtlı tutuluyordu. Şu anda her şeyimiz normale dönmek üzere, Allah razı olsun hepsinden” dedi.

Kaynak: İHA