Yönetmen Mesut Uçakan Ve İsmail Güneş'ten Açıklama

Yönetmen Uçakan: 'Film Yönetmenleri Derneği, bildirisine ismimi koyarken bana hiç bir şekilde sormadı. Bu, büyük bir sorumsuzluk ve aymazlık. Bu bildiriyi reddediyor ve protesto ediyorum' Yönetmen Güneş: 'Bildiriyi sağda solda gördüm ama kesinlikle imza atmadım çünkü ben darbelere amasız karşıyım'

Yönetmen Mesut Uçakan ve İsmail Güneş, Film Yönetmenleri Derneğince FETÖ'nün darbe girişimine karşı yayımlanan bildiriye imza atmadığını açıkladı.

Yönetmen Uçakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bildiride, bilgisi dışında isminin yer aldığını belirterek, 'Film Yönetmenleri Derneği bildirisine ismimi koyarken bana hiç bir şekilde sormadı. Bu, büyük bir sorumsuzluk ve aymazlık. Bu bildiriyi reddediyor ve protesto ediyorum.' dedi.

Bildirinin kendisine mail yoluyla ulaştırıldığını ifade eden Uçakan, şunları söyledi:

'Bildiride demokrasi vurgusu var buna katılıyorum fakat son cümlede kullandıkları 'IŞİD zihniyetinde katliamlar yapılmasına, darbe girişimine karşı olan demokratik direnişin gerici, yobaz uçların bir kalkışmasına dönüştürülmesine de izin vermemeliyiz' ifadeleri, zimmen bu iktidara ve onun temsil ettiği halka hakaret edici ve tahrik edici hüviyette. Böyle hassas bir dönemde böyle avami ve hoşgörüsüz bir dil, güzelliğin peşindeki estetik işçilerine yakışmıyor. Bu cümlede iyi niyet olmadığı için bildiriyi imzalamadım.'

Bildiride 'Demokratik direnişin adaletsiz uygulamalara dönüştürülmesine de izin vermemeliyiz' şeklinde bir ifadenin daha insani olacağı düşüncesini aktaran Uçakan, 'Bizim adalet üzerine inşa edilen bir inancımız var. IŞİD de FETÖ de bu inancı berhava etmek için konuşlandırılmış emperyal maşalar. Halkımızın gösterdiği bu emsalsiz zafer de Cumhurbaşkanımıza olan sevginin ve inancımıza olan aşkımızı görmemek büyük bir körlük.' diye konuştu.

- 'Ölmüş yönetmenler bildiriye imza atmış'

Uçakan, kendisine yollanan mailde ve basında yer alan bildiriye hayatını kaybetmiş yönetmenlerin de yer aldığını dile getirerek, 'Bildirinin altındaki isimlerde ölmüş yönetmenlerimiz Memduh Ün, Tunca Yönder, Yıldırım Yanılmaz gibi isimler de vardı. Evlere şenlik bir bildiri olduğu için imzalamadım.' ifadelerini kullandı.

- 'Bildiri için beni arayan olmadı'

Yönetmen İsmail Güneş ise Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği olarak kendilerinin bir bildiri yayımladığını vurgulayarak, '30 yıldır yönetmenlik yapıyorum ve günlerdir darbeye karşı çıktığım için beni eleştiren insanlara darbenin 'oyun', 'sinema', 'senaryo' olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Bunun üzerine 'Neredeysen bekle gelip kafanı keseceğiz' diyen mesajlar aldım.' dedi.

Adını Film Yönetmenleri Derneğince yayımlanan bildiride görünce şaşkınlık yaşadığını söyleyen Güneş, şunları ifade etti:

'Bildiriyle ilgili beni arayan olmadı. Bildiriyi sağda solda gördüm ama kesinlikle imza atmadım çünkü ben darbelere amasız karşıyım. İçinde 'Ama IŞİD zihniyetinde katliamlar yapılmasına, darbe girişimine karşı olandemokratik direnişin gerici, yobaz uçların bir kalkışmasına dönüştürülmesine de izin vermemeliyiz. Kin gütmeyip toptancı bir anlayışa kapılmadan, ülkemizi dünyaya örnek edecek bir hukuki yolu izlemeliyiz.' şeklinde benim asla katılmadığım düşünceleri yansıtan bir cümlenin yer aldığı bir bildiriye imza atmam mümkün değil.'
Kaynak: AA