Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması (3)

'İstihdam verileri de Türkiye ekonomisi için olumlu trendi teyid eden bir sonuç ortaya çıkardı''Avrupa Bölgesi'nde ılımlı toparlanma devam ediyor, ancak İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı, bölge ekonomisine ilişkin belirsizlikleri ve kırılganlıkları artırmıştır'.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, istihdam verilerinin, Türkiye ekonomisi için olumlu trendi teyid eden bir sonuç ortaya çıkardığını bildirdi.

Ağbal, bütçe gerçekleşmelerine ilişkin Maliye Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki belirsizliklere karşın, gelişmekte olan ülkelerin genişleyici para politikalarını devam ettirdiğini, bunun da piyasalar açısından olumlu beklentileri tetiklediğini söyledi. Ağbal, bu politikanın zayıf seyreden küresel büyüme ve Brexit sonrası artan belirsizliklere karşı gelecek dönemde de devam etmesinin beklendiğini dile getirdi.

Ağbal, ABD Merkez Bankasının (FED) bu yıl faiz artırma ihtimalinin oldukça azaldığı yönünde de genel bir kanaat oluştuğuna dikkati çekerek, bunun da piyasaları rahatlatarak, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışlarını destekleyeceğine işaret etti.

Avrupa Bölgesi'nde ılımlı toparlanmanın devam ettiğini belirten Ağbal, ancak İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının, bölge ekonomisine ilişkin belirsizlikleri ve kırılganlıkları artırdığını vurguladı. Ağbal, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı vermesinin önemli ve son dönemde ortaya çıkan bir risk olduğuna dikkati çekerek, gelişmiş ülkelerdeki zayıf büyümenin de bir risk unsuru olduğunu kaydetti.

Ağbal, bazı ülkelerde önümüzdeki dönemde gerçekleşecek seçimlere yönelik belirsizliklerin de küresel ekonomiye ilişkin beklenti ve kararları olumsuz yönde etkileyebilecek nitelikte olduğuna dikkati çekerek, artan jeopolitik sorunların da özellikle Avro Bölgesi olmak üzere küresel büyüme üzerinde risk haline geldiğini söyledi.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının uyguladığı düşük faiz ve genişlemeci para politikalarının, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının devam ettirilmesi bakımından olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Ağbal, Türkiye ekonomisinin de istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü ifade etti.

Ağbal, son 3 yılda Türkiye ekonomisinin yıllık ortalama yaklaşık yüzde 4 civarında büyürken, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerde ortalama büyüme oranının bu dönemde yüzde 1,9 olduğunu, Türkiye ekonomisinin, aynı gruptaki diğer ülkelere göre yaklaşık ortalama büyüme oranını 2 kat seviyesinde gerçekleştirmeyi başardığını kaydetti. Ağbal, 'Türkiye ekonomisi makro ekonomik bakımdan nispi olarak bakıldığında gerçekten olumlu, istikrarlı, sürdürülebilir makro ekonomik parametre çerçevesini korumayı başarabilmiştir.' dedi.

Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdüğünü hatırlatarak, böylece Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en hızlı büyüyen, AB'de ise en hızlı büyüyen ikinci ülke olduğunu bildirdi.

Sanayi üretim endeksindeki yıllık yüzde 7'lik artışın, ikinci çeyrekteki büyüme performansı için önemli bir gösterge olduğuna işaret eden Ağbal, verilerin yüzde 4'ün üzerinde bir ikinci çeyrek büyümesi beklentisi oluşturduğunu söyledi.

Gelecek dönemde dış politikada yaşanan iyileşmenin, ticaret, enerji, turizm ve özel sektör yatırımları için önemli fırsatlar sunacağının altını çizen Ağbal, 'Son 1 yılda yaklaşık 1 milyon, küresel krizden bu yana ise 7,1 milyon kişiye yeni istihdam yaratma imkanı bulduk, bu son derece önemli.' ifadesini kullandı.

- İstihdam verileri

Ağbal, bu sabah açıklanan istihdam verilerine işaret ederek, rakamların Türkiye ekonomisi için olumlu trendi teyid eden bir sonuç ortaya çıkardığını belirtti. Manşet işsizlik oranının nisan ayı için yüzde 9,3 olarak açıklandığını bildiren Ağbal, işsizlik oranının aşağı indiğini, genç işsizlik oranında da önemli bir iyileşme olduğunu kaydetti. Ağbal, 'Tarım dışı ve genç işsizlik de kayda değer oranda azalmaya devam ediyor. İş gücüne katılım oranı da bu dönemde yükseliyor, bu da son derece sevindirici bir gelişme. Kayıtdışı istihdam oranlarında bir miktar artış var, bu bizim üzerinde durmamız, dikkatle takip etmemiz ve tedbir almamız gereken bir alan olarak gözüküyor.' şeklinde konuştu.

Naci Ağbal, 2015 sonunda yüzde 8,8 olan yıllık enflasyonun, haziranda gıda fiyatlarının da etkisiyle yüzde 7,6 seviyesine gerilediğini anımsattı. Enflasyonda yılbaşına göre aşağı yönlü trendin korunduğunu belirten Ağbal, gelişmelerin yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 7,5'a ulaşılması noktasında olumlu olduğunu kaydetti.

Geçen yıl sonunda 32,2 milyar dolar olan 12 aylık cari açığın, bu yıl mayıs ayında 27,2 milyar dolara gerilediğini hatırlatan Ağbal, böylece Haziran 2010'dan beri en düşük cari açık rakamına ulaşıldığına dikkati çekti.

Turizm gelirlerinin azalması cari açığı olumsuz yönde etkilese de enerji ve petrol fiyatlarında yaşanan gerileme ile AB ülkelerindeki ılımlı büyümeye bağlı olarak talep artışının cari açığı azaltan faktörler olduğunu dile getiren Ağbal, Rusya ve İsrail ile ilişkilerin iyileşmesi, kur düzeyi, emtia fiyatlarındaki düşük seyrin de cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi destekleyecek gelişmeler olduğunu vurguladı.

- 'Şirket kuruluş maliyetlerini 300 lira civarına çektik'

Türkiye için önemli bir çıpa olan AB ile entegrasyonu da gelecek dönemde hızlandıracaklarını anlatan Ağbal, özellikle Gümrük Birliği'nin güncellenmesi başta olmak üzere AB ile ekonomik ilişkilerin artırılmasına öncelik vereceklerini söyledi.

Ağbal, yeni ekonomi paketini hayata geçirmek için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirerek, dün gece Meclis'te yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin paketinin kabul edildiğini hatırlattı.

Bunun son derece önemli olduğunu vurgulayan Ağbal, düzenlemede özellikle dolaylı işlem vergilerinin azaltılması konusunun yer aldığını, bunun hem reel hem finans sektörünün maliyetlerini aşağı çekeceğini kaydetti.

Ağbal, düzenleme ile faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılması konusunda da önemli adımlar attıklarını, gereksiz vergi yüklerini ortadan kaldırdıklarını söyledi.

Uluslararası yatırımların teşvik edilmesi anlamında da yenilikler getirdiklerini ifade eden Ağbal, özellikle bölgesel üretim merkezlerinin Türkiye'de kurulmasını destekleyecek önemli bir yapısal düzenlemeyi hayata geçirmiş olacaklarını, birçok özel şirketin bölge üretim merkezlerini İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de kuracaklarını bildirdi. Ağbal, düzenlemenin, Türkiye'nin dışa açılmasında ve özellikle bölgede ekonomik hayatın canlanmasında önemli bir merkez olmaya katkı sağlayacağını belirtti.

Vergisel araçlarla tasarrufların özendirilmesi için de düzenlemeler yapıldığını dile getiren Ağbal, belirsizlikleri ortadan kaldırdıklarını, tasarrufun vadesini uzatan düzenlemeleri hayata geçirdiklerini bildirdi.

Ağbal, muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu bildirgelerinin birleştirilmesine ilişkin yasal altyapının tamamlandığını dile getirerek, bunun kayıt dışı mücadeleye katkıda bulunacağını ve bu belgeleri veren geniş kitle için de maliyetleri aşağıya çektiklerini bildirdi.

Şirket kurmak için gidilmesi gereken durak sayısını teke indirdiklerini anlatan Ağbal, yaklaşık bin lira ile bin 300 lira arasındaki şirket kuruluş maliyetlerini 300 lira civarına çektiklerini kaydetti.

(Bitti)

Kaynak: AA