Yetenekli Robotlar Bahçeşehir Üniversitesi'nde Yarışıyor

Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen “Robot ve Proje Günü” teknoloji meraklısı gençleri üçüncü kez bir araya getirdi.

Yetenekli Robotlar Bahçeşehir Üniversitesi'nde Yarışıyor
Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri de olmak üzere Türkiye’nin çeşitli lise ve üniversitelerinin birbirinden yetenekli icatlarıyla katıldıkları yarışmaya, 80 kişi 160 robot ile başvurdu. Birbirinden farklı özellikleriyle görücüye çıkan robotlar arasında; savaş ve savunma teknolojilerinde kullanılmayı amaçlayan “İnsansız Kara Aracı”, askerleri açık hedef olmaktan kurtarmayı amaçlayan android kullanımlı “Asker Nöbet Kulesi”, kullanıcının gözüne takılan gözlük sayesinde oyun oynayan kişiyi oyunun içindeymiş gibi hissettiren sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak geliştirilen “Ok atarak hedef vurma” oyunu, endüstride yük taşımayı amaçlayan “Kolay Taşınabilir Mobil Elektrikli Araç” ve sosyal medya hesapları üzerinden yönetilebilen yapay zekâ ile tasarlanan geleceğe yön verebilecek icatlar bulunuyor. Katılımcılara yeni bir bakış açısı kazandırma hedefi doğrultusunda, çevre üniversitelerden gelen alanında uzman akademisyen ve sanayi temsilcileri, üç gün boyunca yarışmalarla eş zamanlı düzenlenen panel, seminer ve workshoplar ile robotik ve kontrol alanındaki gelişmeleri katılımcılar ile paylaştı. Etkinlikte konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, “Artık günümüzde teknolojik gelişmeler farklı boyut kazandı. Özellikle insansız araçların geliştirilmesi, gerek hava gerek kara gerekse deniz araçları ön planda olmaya başladı.

Hatta üretim teknolojilerindeki gelişme insanı mümkün olduğu kadar sıfır hata yapmak üzere devre dışı bırakıp makinelere işi devretme noktasında üretim süreçlerinde de çok önemli gelişmeler yaşıyoruz. Hele ki bugünlerde endüstri 4.0 devriminden söz ediliyor. Yani artık akıllı üretim sistemleri insanın yerini alacak ve çok daha esnek yapıda kişiye özgün üretimler yapılabilecek. Bunun için de tabii çok önemli bir altyapıya ihtiyaç var. Daha doğrusu mevcut birikimin değerlendirilmesi çok önemli. Bahçeşehir Üniversitesi bu anlamda pek çok alanda olduğu gibi öncü rol üstlenmek istiyor” dedi.

“DERECE ALAN ÖĞRENCİLERE ÖZEL BURS İMKÂNI”

Mühendislik Bilimleri Fakültesinin desteği ve ilgili kulüplerin işbirliğiyle 3 seneden beri robotik alanında yarışmalar düzenlediklerini söyleyen Prof. Dr. Yalçın, “Gençleri bu konuda yüreklendirmek ve gelecekte Türkiye’nin öncüleri olacak şekilde yetişmeleri bakımından böyle bir etkinlik düzenledik. Daha önceki yarışmalar çok güzel sonuçlanmıştı. Bu etkinliğimizde de seksenden fazla takım buraya katıldı.

160’dan fazla projeleriyle bulunuyorlar. Her biri çok özgün projeler. 3 kategoride yarışacaklar ve eminim ki Türkiye’nin geleceğine yönelik ürettikleri projelerle gelecekte özellikle patent alma noktasında iyi bir noktaya gelecekler. Üniversite olarak bu tip faaliyetlerin yapılması büyük önem taşıyor. Çünkü gelişmenin anahtarı olan bilimin üretildiği yerler üniversiteler. Tabii üniversitelerin yanı sıra bunun can alıcı noktası sanayi. Eğer sanayi üniversite ile işbirliği yaparsa, alttan gelen gençlerimizin motive edilmesi söz konusu olursa çok daha güzel sonuçlar alacağız. Türkiye hedefleri olan bir ülke. Bölgesinde lider konumunda olan bir ülke. 2023 hedeflerinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi olan bir ülke. Bu bakımdan gençlere çok önem veriyoruz. Gençlerin endüstri 4.0 teknolojisine hazır hale gelebilmesi için bu tip yarışmalarla cesaretlendirilmeleri gerekiyor. Öte yandan üniversite olarak biz tüm gelişmelere yakın ve bunlarla ilintili olarak siber güvenlik, big data, yazılım ve robotik konuları ön planda olmak üzere gerekli önlisans ve yükseklisans programlarını zaten açtık. Burada yarışmalarda özel derece alacak çocuklara özel burs imkânları sağlayacağız. Bunlar gelecek açısından çok önemli” açıklamalarında bulundu.

Yarışmaya Eva isminde bir yapay zeka asistan servisi ile katılan yarışmacılardan Bursa Barış Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Ahmet Emre Ceyhan da “Arkadaşlarım, İstanbul Kaşgarlı Mahmut Fen Lisesi 2. sınıf öğrencisi Emre Harputoğlu ve İstanbul Kurtköy Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Eren Akbulut ile birlikte yapay zekâ üzerine Eva adında bir sistemimiz var. Bir yapay zeka kişisel asistan servisi. Aynı zamanda İOT gibi yerleri SDK’da sunuyoruz. Ve yapay zeka marketing sistemimiz de içerisinde dönüyor. Sosyal ağlar üzerinden çalışıyor. Whatsapp, Facebook, Hangouts, SMS gibi kullandığımız sosyal ağlar üzerinden çalışan bir yapay zekâ ve buna ek olarak kendi yazdığımız yapay zekâ sistemini kullanıcılara ve diğer geliştiricilere SDK olarak dağıtıyoruz. Lise ikinci sınıf öğrencisi farklı şehirlerden 3 kişi internette tanıştık ve CyanLog adında bir organizasyon kurduk. Ben yaklaşık 3 yıldır bu projeyi yapıyorum ve arkadaşlarımla 1 sene önce tanıştım. Hem bizden önce gelen geliştiricilere yardım ediyoruz hem de bunun yanında projeler geliştiriyoruz” diye konuştu.

Eva’nın kullanım alanlarına değinen Ceyhan, “Cortana gibi, Siri gibi bir yapay zeka asistan. Fakat biz size bunun daha fazlasını sunuyoruz. Cortana veya Siri ile siz normal bir insanla konuşuyormuş rahatlığıyla konuşamazsınız. Ama Eva size Whatsapptan normal bir insanla konuşuyormuş gibi rahat konuşma imkânı sağlıyor. Eva geliştirilebilir Cortana veya Siri gibi gömme sistem değil. Eva’ya istediğiniz şeyi yaptırabilirsiniz. Mantık dizilimleri kurdurabilirsiniz. İsterseniz firmanız için bu işi kurumsallaştırabilir ve ürün haline getirebilirsiniz isterseniz de sadece eğlence için Eva kullanabilirsiniz” dedi.

Yarışmada bulunan bazı projeler ise şöyle; Ali Osman Sönmez Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü öğrencileri askeri birliklerde kullanılmak üzere operasyonlarda can kaybını en aza indirmek amacıyla tasarladıkları İnsansız Kara Aracı "Kapgan" uzaktan kumanda ile çalışıyor. İzmir Koleji öğrencilerinin tasarladıkları Mobil Elektrikli Aracın kullanım alanı ise hastaneler olacak. Hastanelerde hasta ya da ağır yükleri taşımak için tasarlanan cihaz cep telefonu ile hareket ettiriliyor ve 400 kiloya kadar taşıyabiliyor.
Kaynak: İHA