İzmir Körfezi'nde 'Tarama' Başlıyor

İzmir Körfezi'ni yeniden yüzülebilir hale getirme hedefi kapsamında dip tarama projesine ilişkin ÇED başvurusunun komisyonlarda kabul görmesi sonrası hazırlık çalışmaları başladı İZSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yılmaz: 'Onayın çıkması sonrası 89 ay içinde ilk kazmayı vuracağız, 5 yıllık bir sürecimiz var' 'Taze su girişinin artmasıyla körfezin yüzülebilir olacağına inanıyorum. Bizler göremedik ama inşallah evlatlarımız bu sularda yüzebilecek'

TOLGA ALBAY - İzmir Körfezi'nin yeniden yüzülebilir hale getirilmesi ve büyük konteyner gemilerinin limana yanaşabilmesi için İZSU ve TCDD işbirliğiyle yapılacak dip tarama işleminin başlatılması için son aşamaya gelindi.

ÇED onayının alınması sonrası 8-9 ay içinde başlaması planlanan çalışma kapsamında körfezde 25,5 kilometrelik iki hat, elektrik süpürgesine benzer bir işleve sahip tarama gemileriyle derinleştirilecek.

Çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren İZSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Tülay Yılmaz, İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve limanın verimliliğini artırmak üzere planlanan 'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi'nin hayata geçirilmesi için gereken ÇED raporuna, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında onay verildiğini hatırlatarak, askı süreçlerinin ardından raporun kabul edilmesini beklediklerini belirtti.

Projenin dünyanın en büyük ekolojik geri dönüşüm projeleri arasında yer aldığını ifade eden Yılmaz, projeyle İzmir Körfezi'nde yer yer 10 santimetreye düşen derinliğin 8 ila 17 metreye kadar çıkarılmasının öngörüldüğüne işaret etti.

Mevcut durumda körfeze güneyden giren suyun kuzeydeki sığlaşma nedeniyle çıkamadığını, bu durumun su kalitesini düşürdüğünü ifade eden Yılmaz, şu bilgileri verdi:

'Mavişehir önlerinde su seviyesi 10 santimetreye kadar düşüyor. Buradan su çıkışı mümkün değil. İzmir Limanı'na gelen gemilerin kullandığı yaklaşım kanalında da derinlik 14 metreye kadar geriledi. Bunun da temiz su girişi için derinleşmesi gerekiyor. ÇED olumlu kararının alınması sonrası İZSU ve TCDD tarama çalışmalarına başlayacak. TCDD, 12 kilometre uzunluğunda ve 250 metre genişliğindeki yaklaşım kanalında derinliği 14 metreden 17 metreye çıkaracak.

İZSU ise Mavişehir açıklarında 13,5 kilometre uzunluğunda, 250 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde akıntı iyileştirme kanalı oluşturacak. Böylelikle TCDD'nin iyileştirdiği kanaldan giren su, bizim tamamladığımız kanaldan çıkış yapacak. Deniz dibinden toplamda 46 milyon metreküp kum ve kil malzeme çıkarılacak.'

-2 ada, 1 de liman yapılacak

Tülay Yılmaz, 2002 yılında hizmete soktukları 'Meltem İzmir' gemisi ve 'İmbat' römorkörünün dalyan ve dere ağızlarında tarama işini yaptığını, projenin onaylanması sonrası belirlenen hatta dip taramasına başlayacağını ifade etti.

ÇED sürecine bağlı olmayan tüm proje ve hazırlık işlemlerinin tamamlandığına değinen Yılmaz, 'Gemilerimizin hazır olması nedeniyle ÇED kararına müteakip boru ve pompalarımızı alacağız. Çiğli'deki geri kazanım sahasında arazi düzenlemesi yaparak en iyi ihtimalle 8-9 ay sonra kendi bölgemizde taramaya başlayacağız. Nereden bakarsanız 5 yıllık bir sürecimiz var.' dedi.

'Meltem İzmir' tarama gemisinin elektrik süpürgesine benzer bir işlevinin olduğunu, deniz dibindeki kum ve kil ağırlıklı malzemeyi çekerek 10-15 kilometre uzaklıktaki noktalara pompayla atabildiğini dile getiren Yılmaz, çıkarılacak malzemenin Çiğli'deki geri kazanım sahasına döküleceğini, burada kurutulacağını anlattı.

Çıkan malzemenin tehlikeli bir atık olmadığını, tuzluluğundan arındırdıktan sonra Kuş Cenneti açıklarında kurulacak iki doğal yaşam adasının yapımında kullanılacağını aktaran Yılmaz, 'Doğal yaşam adalarıyla ilgili akıntının körfezden çıkış sirkülasyonuna katkı sağlayacak noktalar belirlendi. Kuş Cenneti'nin de karşısında yer alan bu adalarda insan yerleşimi olmayacak. Burada kuşlar ve endemik türler açısından bir yaşam alanı oluşturulacak. Ada üzerinde bir yapı olmayacak ilk etapta insan da olmayacak ancak belki ileride burada oluşan canlılığın görülebilmesi açısından günübirlik ziyaretlere açılabilir.' dedi.

TCDD'nin de çıkardığı malzemeyi İzmir Limanı'nın ikinci kısım terminalinin yapımında dolgu malzemesi olarak kullanacağını ifade eden Yılmaz, yaklaşım kanalının derinleşmesiyle büyük kuşak gemilerin İzmir Limanı'na yanaşabileceğini, bunun da limanın yıllık gelirini 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkarabileceğinin hesaplandığını bildirdi.

-Ekolojik amaçlı ilk tarama

Dünyada tarama projelerinin genelde liman yaklaşım kanalları için şirketler tarafından yapıldığını, ekolojik dönüşüm için yapılan başka bir tarama projesinin bulunmadığını kaydeden Tülay Yılmaz, 'Biz ekonomik getirisinden ziyade ekolojik getirisine bakıyoruz. Uzmanlar bu amaçla yapılan ilk ve tek körfez tarama projesi olduğunu ifade ediyorlar. Böyle bir projeye bir belediyenin girmesi de bir ilk.' ifadesini kullandı.

İzmir Körfezi'nin yüzülebilir hale getirilmesi için yapılan çalışmaları takip etmek için 2000 yılından bu yana Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesinin izleme çalışması yaptığını da hatırlatan Yılmaz, bugüne kadar yapılan çalışmalar sayesinde son 5 yılda mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan iyileşmenin katlanarak arttığının tespit edildiğini söyledi.

İç körfezde artık kirli suda yaşaması mümkün olmayan deniz atı gibi canlıların görülmeye başladığına işaret eden Yılmaz, 'Tarama gerçekleştiğinde taze su girişinin artmasıyla körfezin yüzülebilir olacağına inanıyorum. Bizler göremedik ama inşallah evlatlarımız bu sularda yüzebilecek.' görüşlerini aktardı.
Kaynak: AA