Diyabetli Hastaların Sesi Duyuldu

Danıştay İdari Dava Dairesi Kurulu, diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubuğu başına en fazla 32 kuruş ödeneceği yönündeki Sağlık Uygulama Tebliği uygulamasına yürütmeyi durdurma kararı verdi. Hastalar, yeni Sağlık Uygulama Tebliğinin yayınına kadar kan şekeri ölçüm çubuklarını fark ücreti ödemeden alabilecek.

Diyabetli Hastaların Sesi Duyuldu
Türkiye Diyabet Vakfı, 2014’te Sağlık Bakanlığı ve SGK Başkanlığı aleyhine, şeker ölçüm çubuğunun bedellerini belirleyen fiyat listesinin iptalini ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Yaklaşık 2 yıl süren davalar sonucu Danıştay İdari Dava Dairesi Kurulu’nun kararı çıktı. SGK’nın 32 kuruş sınırına son verildi.

Mahkeme kararına uygun şekilde düzenlenmesi beklene yeni Sağlık Uygulama Tebliğinin yayınına kadar hastalar ölçüm çubuklarını fark ücreti ödemeden alabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye’de 5.5 milyondan fazla ilaç kullanan diyabetli var. Hastalar dozu ve insülin ünitesini kan şekeri sonucuna göre ayarlamak zorunda, ayrıca günlük hayatlarında da şekerlerini ölçerek kendilerini kontrol etmeleri gerekiyor. Bu nedenle de kan şekeri ölçüm çubuğunun diyabetliler için hayati önemi var. SGK, 2011 yılından önce şeker ölçüm çubuğu başına 0,55 kuruş öderken 2011 yılından bu yana en fazla 32 kuruşluk ödeme yapıyor. Bu düşük ödeme, hastaları Uzakdoğu malı ucuz-kalitesiz cihaz ve ölçüm çubuklarına itiyor.

Konu ile ilgili Türkiye Diyabet Vakfı ve Diyabetle Yaşam Derneği tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda ’Kan şekeri ölçüm çubuklarının ödenmesi’ ile ilgili yaşanan gelişmeler anlatıldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selçuk Dağdelen, ’’Diyabet ile yaşamda, insülin kullanan hastalar için her gün kan şekeri ölçmek, buna uygun insülin dozu ayarlamak hayati önem arz eder. Bu hastalıktan organlarını koruyabilmek için, eksik veya fazla insilün dozu yapmaması için günde 3-4 bazen de 7-8-9 kez kan şekeri ölçümü şarttır. Bu insülin kullanan tip 1 hastalar için ve bir kısım insülin kullanan tip 2 diyabetti hastalar içindir. Bunu glukometre ve glikoz ölçüm çubuğu ile yapar’’ dedi.

’’ TÜRKİYE SAHTE GLUKOMETRE CİHAZI CENNETİ’’

Türkiye’de sahte glukometre yaygınlığının altını çizen Prof. Dr. Dağdelen, ’’Türkiye, Uzak Doğu’dan gelen, ölçümlerine çok güvenmediğimiz sahte glukometre ve glikoz ölçüm çubuğu cenneti haline gelmiştir. Bu bizi endişelendiriyor. Bunlar ciddi hatalar verebilen cihazlardır. Bakım, yedek parça ve arıza durumunda herhangi bir danışmanlık servisi gibi hizmeti yok. Cihaz eczaneden hastaya veriyor. Herhangi bir arıza yaptığında ara ki bulabilesin. Hasta tekrar gittiğinde bu kez başka bir cihaz veriyor. Bu arada geri ödemede baz alınan, Uzakdoğu kökenli ucuz glikoz ölçüm çubuklarının fiyatlarına göre ve belli diyabet tiplerinde göre karar veriyor. Bu ikisinin yapılamayacağını geçmişte bir hastanın açmış olduğu dava nedeniyle bir mahkeme hayır demişti’’ diye konuştu.

Danıştay’ın aldığı kararı değerlendiren Prof. Dr. Dağdelen, ’’Aldığımız bu yürütmeyi durdurma kararı neticesinde, en düşük fiyata bakarak belirlenemeyeceğini mahkeme belirtti.

Bu durumda hastalarımızın güvendikleri glikoz ölçüm çubuklarına ulaşabilecekleri görünüyor. Buna uygun sut geri ödeme düzenlemesi bekliyoruz. Bundan ümitliyiz’’ şeklinde konuştu.

’’SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ’IN TEKRAR GÖREVE GELMESİ BİZİM İÇİN UMUT OLDU’’

Toplantıya katılan Diyabet Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, ’’Danıştay’ın verdiği bu karardan sonra yeni sut uygulamaların tebligatında, bu mahkemenin kararı göz önüne alınarak yeni bir fiyat belirlenmesini istiyoruz. Bunun bir an evvel yapılmasını istiyoruz. Tıpkı 2011 yılından önceki gibi kendi istediğimiz güvendiğimiz cihazlara erişimi istiyoruz. Piyasada güvenilir olmayan çok cihaz var. 5,5 yıldan beri bu işi çözemedik. Daha büyük karmaşa haline geldi. Danıştay’ın verdiği bu karar çok büyük umut. 2011 yılında Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ’ın bu sıkıntıları çok iyi bildiğini biliyoruz. Bu olaya çok hakim. Tekrardan göreve gelmesi bizim için umut oldu. Bu işi onun çözeceğinden eminiz’’dedi.

Toplantıda bulunan diyabet hastası Bedircan’nın annesi Arzu Eren, ’’ Oğlum 1,5 yıldır tip 1 diyabet hastası. Ölçüm çubukları ile ilgili masrafımız çok oluyor. İlk başlarda devletin ödediği makineyi kullandık. Daha sonra kendi gücümüzün yettiği kadar makine aldık. İkisini karşılaştırdığımız zaman 41 fark çıktı. Ardaki farkı gördük. Değer 141 olacağına 100 olsun. Kutunun içinde 50 tane ölçüm çubuğu oluyor ve her hafta 50-55 TL ödemek zorunda kalıyoruz. Bu karar İnşallah iyi olacak. Bizim gibi bayağı aile var. Bu çok zor birşey. İnşallah bu karar kalıcı olur’’diye konuştu.

Kaynak: İHA