Tehdit Altındalar!

Muğla’da, Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü tarafından yapılan araştırmada, son yıllarda verimi artırmak için tarım ilaçlarını sıklıkla kullanılması ve kaçak avcılık nedeniyle bölgedeki yaban hayatının tehdit altında olduğu belirlendi.

Tehdit Altındalar!
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye A.SM.K Meslek Yüksek Okulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü ile Çevre ve Ormancılık Bakanlığı arasında 2004 yılında yaban hayatı gözlemleme protokolü imzalandı. Bölgede doğaya 50 adet foto kapan yerleştirildi. Foto kapanlardan elde edilen verilerde porsuk popülasyonunun önemli derecede azaldığı görüldü.

Konuyla ilgili açıklama yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye A.SM.K Meslek Yüksek Okulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim görevlisi Yasin İlemin, Muğla’da yaban hayatın gün geçtikçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

İlemin şöyle dedi:

“2004 Yılından günümüze Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın da destekleri ile bölgenin (Muğla İli) yaban hayatını araştırıyoruz. Yaptığımız araştırmaların neticesinde bölge ormanlarında yaşayan ve bölge için ilk tespit ettiğimiz türler oldu. Bunlar; başta Karakulak (Caracal caracal), olmak üzere Boz ayı (Ursus arctos), Kurt (Canis lupus), Porsuk (Meles meles) türleri. Bu türlerin hepsi yırtıcı memeli türleri olup ekosistem için kilit öneme sahipler. Yokluklarında yabani otçul türlerin sayıları başta yaban domuzları olmak üzere aşırı bir şekilde artıyor. Aynı zamanda yırtıcı türler, otçul türlerin davranışlarını da kontrol ederek orman ve yeşil örtünün korunmasını sağlıyorlar. Özellikle Akdeniz eko sistemlerinde çok nadir görülen bu türler ormanların bir nevi sigortasıdır. Ancak her geçen gün bu bölgenin nadir değerleri olan türlerimizi kaybediyoruz. Kaçak avcılar, çiftçimizin kontrolsüzce tarımsal ilaç kullanımı ve bu ilaçların yer altı ve yağmur suları ile yaban hayatını olumsuz etkilemesi, yırtıcı türleri öldürmek maksadıyla doğaya zehirli etlerin bırakılması bu kayıplarımızın başlıca nedenleri”.

DOĞAYA SALINAN EVCİL HAYVANLAR YABAN HAYATINI TEHDİT EDİYOR

Yasin İlemin, son yıllarda baş gösteren bir diğer tehlikenin de özellikle tatil yörelerinde sahipleri tarafından terk edilen ve doğaya bırakılan köpekler ve diğer evcil hayvanlar olduğuna işaret etti. İlemin, “Bu hayvanlar doğaya salındıklarında beslenmek amacıyla yaban hayvanlarına saldırabiliyor en önemlisi de taşıdıkları salgın hastalıkları yaban hayatı türlerine aktarabiliyorlar. Bu durumda bütün bir yaban hayatı popülasyonu yok olma riski ile karşı karşıya kalabiliyor. Bunun son örneğini geçen günlerde enfekte olmuş bir karakulak yavrusunun bulunması ile yaşadık. Neyse ki duyarlı arkadaşlarımız sayesinde yavrumuz tedavi altına alındı” diye konuştu.



SİNCAP NESLİ AZALDI

Öte yandan Marmaris’te görev yapan Tıp Doktoru ve Ekolog Fethi Halepliler, son yıllarda Milli Park alanlarında sincap popülasyonun azaldığını bunun sebebinin de ormanlık alanlara ve sokaklara bırakılan kedilerin sincapları avlayarak beslenmesinden kaynaklandığını ifade etti.

Kaynak: İHA