Çocuk İşçiliğinde Ürkütücü Tablo

DİSK Gaziantep eski Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, çocuk işçiliği ile ilgili tablonun oldukça ürkütücü olduğunu söyledi. Türkiye’de 1 milyona yakın çocuk işçinin değişik sektörlerde çalıştığını belirten Bencan, son 3.5 yılda ölen çocuk işçi sayısının ise 194 olduğunu belirtti.

Çocuk İşçiliğinde Ürkütücü Tablo
12 HAZİRAN ÖNEMSENMEDİ

Nihat Bencan, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olduğunu, ancak bu günün ne hükumet, ne muhalefet partileri, ne sivil toplum örgütleri, ne yaygın iletişim organları tarafından önemsenmediğini belirterek, "Sadece sosyal medyada konuya duyarlı vatandaşlar tarafından birçok paylaşıma şahit olduk" dedi.

TÜRKİYE’DE 1 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ VAR

Ülkemizde çocuk işçiliğinde, vahim bir tablonun söz konusu olduğunu belirten Bencan, "Dünya genelinde çocuk işçiliğinde bir azalma görülürken, ülkemizde bu eğilimin tersine bir gidiş görülmektedir. 1 milyona yakın çocuk işçi değişik sektörlerde çalışırken, siyasal iktidarın bu gerçeği saklamaya dönük çabası da üzerinde yükseldiği sermaye sınıfının karakterini bize göstermektedir. Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman gibi Güneydoğu illerinin yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir gibi özellikle Suriye’den gelen misafirlerimizin yoğun yerleştiği illerde bu oran ülke ortalamasının çok çok üzerinde görülmektedir" şeklinde konuştu.

ÇOCUK İŞÇİLER EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNDE

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Haziran 2016 tarihli raporunun oldukça düşündürücü ve karanlık bir tabloyu önümüze koyduğunu dile getiren Bencan, "Son 3.5 yılda ölen çocuk işçi sayısı en az 194. Bu rakamın neredeyse yarısı, tarım sektöründe ortaya çıkıyor ve mevsimlik tarım işçiliğindeki görünmeyen çocuk işçiliği gerçeğini gözler önüne seriyor. Ayrıca inşaat, metal, konaklama, ticaret, gıda ve tekstilde hatırı sayılır sayıda çocuk işçi çalıştırıldığı tespit ediliyor. Sonuçta her türlü çocuk istismarına açık bir birikim süreci bu ülkenin geleceğini pervasızca yok etmektedir. Çocuklarımızı koruyacak yeni acil sosyal politikalar oluşturmak, konuyu yakından takip altına alacak çocuk işçiliğin temel eğitim ve öğrenimini engellemeyecek sağlıklı ortamlarda mesleki eğitim koşullarını yaratmak, kayıt altında ve denetimli sosyal güvenlik çalışma ortamlarını yaratacak koşulların sağlanması, gerekmektedir" diye konuştu.

Kaynak: İHA