Afyonkarahisar Belediye Başkanının Göçebelere İlişkin Sözleri

Belediye Başkanı Çoban: 'CHP Milletvekili Purçu'nun danışmanına söylediğim sözlerin arkasındayım. AfyonkarahisarAnkara karayolu civarında çadır kuran göçebelerin büyük çoğunluğu bir suç makinesi gibi hareket ediyor. Buna muhtarlarımız, yöre halkımız, esnafımız ve Afyonkarahisar şahit' CHP İzmir Milletvekili Purçu: 'Belediye Başkanı Çoban'ın göçebe Romanların kaldığı bölgeye su hizmeti vermemesini ve çadırlarda yaşayan Romanları suç makinesi olarak nitelendirmesini talihsiz bir açıklama olarak görüyoruz'

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nın danışmanı ile aralarında geçen telefon görüşmesinde göçebelerle ilgili sarf ettiği sözlere ilişkin, 'CHP Milletvekili Purçu'nun danışmanına söylediğim sözlerin arkasındayım. Afyonkarahisar-Ankara karayolu civarında çadır kuran göçebelerin büyük çoğunluğu bir suç makinesi gibi hareket ediyor. Buna muhtarlarımız, yöre halkımız, esnafımız ve Afyonkarahisar şahit.' dedi.

Çoban, Belediye Meclisi toplantısındaki açıklamasında, Purçu'nun danışmanı ile göçebelerle ilgili yaptığı konuşmanın çarpıtıldığını söyledi.

Sözlerinin Afyonkarahisar ve tüm Türkiye'de yerleşik olarak hayatlarını sürdüren Romanları kapsamadığını ifade eden Çoban, sözlerinin Afyonkarahisar'a göçebe olarak gelen ve vatandaşları rahatsız eden kişiler için olduğunu bildirdi.

Roman vatandaşların yerleşik olarak yaşadığı bölgelere gerekli altyapı ve yol çalışmalarının götürülmesinde hiçbir zaman tereddüt etmediğini dile getiren Çoban, şunları kaydetti:

'CHP Milletvekili Purçu'nun danışmanına söylediğim sözlerin arkasındayım. Afyonkarahisar-Ankara karayolu civarında çadır kuran göçebelerin büyük çoğunluğu bir suç makinesi gibi hareket ediyor. Buna muhtarlarımız, yöre halkımız, esnafımız ve Afyonkarahisar şahit. Afyonkarahisar'daki yerleşik olarak yaşayan Roman vatandaşlarımız da bu insanlardan şikayetçi, onların adlarını da kirletiyorlar. Ben ve birçok Roman vatandaşımız bunların Afyonkarahisar'dan gönderilmesini istiyor.'

Çoban, göçebe olarak gelen ve çevreyi kirleten, insanları rahatsız eden bu kişilerin kentin huzurunu da bozduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

'Bu göçerlerin çadırlarının bulunduğu bölgeye gittim. Hepsinin altında sıfır ya da yeni sayılabilecek minibüsler var. Bindir bunları araçlarına ve kendi seçim bölgen olan İzmir'e götür. Afyonkarahisar Fuar alanı yerine, İzmir Fuar alanında çadır kurun. Bizden talep ettiğiniz ve bizim onlara götüremeyeceğimizi, gerekçelerini belirterek söylediğimiz çocuk parkı, asfalt, tuvalet ve su hizmetlerini İzmir Belediyesi versin. Bizi de bu dertten kurtar çünkü bunlar dilencilik yapıyor, yüz kızartıcı bir sürü suç işliyorlar. Fuar alanında ne ağaç, ne de çim bırakıyorlar. Bunların varlığından başta çadırlarının olduğu mahalle sakinleri olmak üzere Afyonkarahisar halkı ve yerleşik Roman vatandaşlarımız rahatsız oluyor.'

- CHP Milletvekili Purçu

Belediye Başkanı Çoban'ı ziyarete gelen CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de İzmir'de göçebe Romanların yaşadığı çadır kentlerde büyüdüğünü bildirdi.

Purçu, 'Belediye Başkanı Çoban'ın göçebe Romanların kaldığı bölgeye su hizmeti vermemesini ve çadırlarda yaşayan Romanları suç makinesi olarak nitelendirmesini talihsiz bir açıklama olarak görüyoruz.' dedi.

Başkan Çoban'dan özür beklediklerini dile getiren Purçu, 'Hepimiz insanız. Mevlana; 'Ne olursan ol yine gel' demiş. Bizim Türk geleneklerinde ayrımız, gayrımız yok. Bu Romanmış, Türkmüş, Kürtmüş bu tür ayrımları kınıyoruz. Roman'ın göçebesi, Türk'ün göçebesi, Kürt'ün yerleşiği gibi bir ayrımcılık olamaz. Ben Türk vatandaşıyım, çadırdan çıktım göçebe olarak dünyaya geldim, göçebelikten de gurur duyuyorum.' diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Purçu, Çoban ile makamında görüştü.

- 'Biz burada herhangi bir sıkıntı görmedik'

Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar da Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı makamında ziyaret etti.

Çokyaşar, ziyarette yaşanan polemiğin Belediye Başkanı üzerinden siyasi rant sağlamaya yönelik tepkiler olduğunu bildirdi.

Belediye Başkanı Çoban'ın, sözlerinde bir çarpıtma olduğunu kendisine söylediğini anlatan Çokyaşar, 'Afyonkarahisar’da yaşayan Romanlarla ilgili hiçbir problem olmadığını gördük. Ancak dışarıdan gelen arkadaşlarımızdan dolayı zaman zaman burada oturan Romanların da şikayetinin söz konusu olduğunu öğrendik.' dedi.

Afyonkarahisar'da romanlarla ilgili bir sıkıntı olmadığının altını çizen Çokyaşar, 'Belediye başkanımızı ilk defa görüyorum. Babamın oğlu da değil ama bir belediye başkanı üzerinden, Romanlar içinde ayrımcılık yapılıyormuş gibi gösterilerek, farklı siyaset güdenlerin de karşısındayız. Bunun üzerinden belediye başkanını yıpratmak isteyenlere de 'gereği yok' diyoruz. Biz burada herhangi bir sıkıntı görmedik.' diye konuştu.
Kaynak: AA