Siirt Ve Mekedon Mutfağı Aynı İftar Sofrasında Buluştu

“Dünya Müslümanları Sultangazi’de” etkinliği kapsamında 15 farklı ülkeden gelen Müslümanları ağırlayan Sultangazi Belediyesi, Ramazan’ın 6’ıncı gününde Siirt ve Makedon kültürünü aynı iftar sofrasında buluşturdu.

Siirt Ve Mekedon Mutfağı Aynı İftar Sofrasında Buluştu
Sultangazi Belediyesi, Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında belediye binasının yanındaki alanda “Dünya Müslümanları Sultangazi’de” isimli program düzenledi.

15 farklı ülkeden Müslüman’ın bir araya geldiği iftar programına Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Siirt Vakfı Başkanı Zeki Akyüzlü, AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Müzisyen Mesut Kurtiş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı sokak iftarında dayanışmanın güzel bir örneği sergilendi.

Siirtliler iftara saatler kala sofralarda yerini aldı. Komşularıyla birlikte büyük bir sofrada bulunmanın sevincini yaşayan mahalle sakinleri, akşam ezanının okunmasıyla birlikte dualar ile oruçlarını açtı. Vatandaşlar iftara yoğun ilgi gösterdi.

Farklı kültürleri Sultangazi’de ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, "Öncelikle vatandaşlarımızın Ramazan aylarını tebrik ediyorum. Böyle güzel bir ortamı yakalayacağımızı önceden takip ediyordum ama böyle uyumlu olacağını beklemiyorduk. Şu anda 15 İslam ülkesinde vatandaşlarımız buraya geliyor. Özel stantlarda kendi kültürlerini tanıtma imkanı buluyorlar. Yine mutfak ülkenin yemekleriyle süsleniyor ve iftarı o ülkenin yemekleriyle açıyoruz. İftar sonralarında da o yörenin sanatçıları sahne alıyorlar. Ramazan’ın ruhuna uygun programlar yapıyorlar. İslam ülkeleri ile birçok komşuluk yapıldı ama böylesine güzel bir kardeşlik programını da ilk defa gerçekleştiriyoruz. Bir ay boyunca misafirimiz olacaklar. Çok çabuk uyum sağladılar. Sahura kadar süren programlarımız oluyor burada. İnsanlar, kültürler birbirinden kopmuyor. Sudanlılar vardı önceki günlerde, onların kendi zikirleriyle bizim vatandaşlarımız da coştu. Çok güzel bir kardeşlik ortamı oluştu. İstiyoruz ki Ramazan sonuna kadar bu güzellikler devam etsin" dedi.

2 bin metrekarelik yarı kapalı alana kurulan iftar çadırında yaklaşık bin kişi orucunu açtı. Sultangazi Meydanı’nda düzenlenen Ramazan etkinlikleri kapsamında Suriye, Mısır, Filistin, İran, Bangladeş, Afganistan, Kırgızistan, Tacikistan, Azerbaycan, Etiyopya, Sudan, Mali, Sierra Leone, Makedonya, Arnavutluk stantlarında yöresel kıyafetler ve bu ülkelere ait eşyalar yer aldı. Makedonyalılar’ın geleneksel yemekleriyle oruçlarını açan vatandaşlar, Türk asıllı Makedon müzisyen ve bestekar Mesut Kurtiş’in seslendirdiği ilahilerle mest oldular. Geceyi renklendiren ilahiler hem Türkçe hem de farklı dillerde seslendirildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği gösteride Kurtiş sahneden alkışlar arasında ayrıldı.

İftar programının sonunda Siirt Vakfı Başkanı Zeki Akyüzlü, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’a bir Kur’an-ı Kerim hediye etti.
Kaynak: İHA