İSTİB Haziran Ayı Meclis Toplantısı

İSTİB Başkanı Kopuz: 'İstanbul Ticaret Borsası olarak Türkiye'nin 1. çeyrek büyümesinin yüzde 5,5'in üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.' 'Ülke olarak bu çakıl taşlarından kurtulursak, şu terör belasından, şu bölücülük belasından kurtulsak, ulaşamayacağımız bir hedef kalmayacaktır.'

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, İSTİB olarak Türkiye'nin 1. çeyrek büyümesinin yüzde 5,5'in üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

İSTİB Başkanı Kopuz, borsanın haziran ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son dönemde önünü kesmeye yönelik çeşitli olayların arttığına işaret ederek, terör olaylarının sürmesinden, Alman Meclisi'nden Ermeni iddialarına ilişkin çıkan karara kadar birçok olayın olumsuz etkilerine dikkati çekti.

Kopuz, İstanbul ve Mardin'de gerçekleşen terör saldırılarına değinerek, bu olaylarının asıl sebebinin Türkiye'nin dünya üzerinde giderek artan siyasi gücü ve ekonomik ilerlemesi olduğunu dile getirdi.

Türk iş alemi olarak kendi üzerlerine düşenin daha çok çalışmak ve daha çok üretmek olduğunu vurgulayan Kopuz, 'Tüccar vatanını bu şekilde savunur.' değerlendirmesini yaptı.

Kopuz, nisan ayı sanayi üretim verisi ile ilgili şunları söyledi:

'Takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretim değişim oranı yüzde 0.7, aylık sanayi üretimi değişim oranının ise yüzde -1.1 oldu. İhracat hacmindeki gerileme devam ediyor. Birkaç aydır hepimizin piyasada gördüğü keyifsizliğin nisan ayından itibaren üretim verilerine yansıdığını görüyoruz. Ancak halkımızın tüketim eğilimi devam ediyor. Ramazan ayı ve önümüzdeki bayramlar da perakende piyasanın canlanmasına sebep olacaktır. Bu çerçevede piyasadaki sıkışıklığın giderilmesi için hükümetimizin piyasayı canlandıracak önlemleri acilen uygulamaya geçirmesi gerekiyor.'

- 'Bankaların kredi faizlerinde düşüş göremiyoruz'

Kopuz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faizi düşürme yönünde attığı adımları son derece olumlu bulduklarını bildirdi.

Piyasada bunun karşılığının görülmemesinin sorumlusunun bankalar olduğunu savunan Kopuz, 'Bankaların kredi faizlerinde düşüş göremiyoruz. Bankaların da elini taşın altına koyması gerektiği bir dönemdeyiz. Bankalar bu dönemde belki az kazanacaklar ama önümüzdeki dönemdeki karlarını da devam ettirecekler. Ekonominin iyiye gitmesi için bunu şart olarak görüyorum. Sırtımızdaki finansman yükünün bir an önce hafifletilmesi gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Kopuz, tüm bu olumsuzluklara rağmen, Türkiye'ye olan inancı sayesinde iyimserliğini kaybetmediğini anlattı.

'Bu tablonun gri yüzüydü bir de beyaz yüzü var.' diyen Kopuz, nisan ayı sanayi üretim verisi de dahil ekonomik verileri bir bütün olarak değerlendirdiklerinde İSTİB olarak Türkiye'nin 1. çeyrek büyümesinin yüzde 5,5'in üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Kopuz, dünyadaki bütün karmaşaya, etraftaki ateş çemberine rağmen Türkiye'nin rakiplerinden daha iyi büyüdüğüne işaret ederek, 'İşte durdurmak istedikleri Türkiye budur ve ekonomiyle bunu başaramıyorlar. Başaramadıkları için de gittikçe çirkinleşiyorlar.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Siz önce kendi geçmişinizle yüzleşin'

Almanya parlamentosunun aldığı kararı eleştiren Kopuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bugün bizleri 'Ermeni Soykırımı' ile suçlayan Almanya'da Meclis, 2001'den bu yana soykırım tasarısını 40'a yakın kez gündemine almış ama görüşmemiş, reddetmiştir. Açıkçası bu konunun bugün kabul edilmiş olmasını manidar buluyorum. Mülteci konusu gündemdeyken, vize muafiyeti konuşuluyorken, İncirlik'te Almanya'ya üs verilecekken gündeme geliyor bu olay. Bu da kararın tamamen siyasi amaçlarla alındığını gösteriyor. Biz hep diyoruz. Buyurun arşivler orada. Siz de arşivlerinizi açın, biz de arşivlerimizi açalım. Bu meseleye tarihçiler karar versin. Siz önce kendi geçmişinizle yüzleşin, yaşattığınız acıların yaptığınız katliamların hesabını verin, ondan sonra bize iftira atmaya başlayın. Çok yakında gerçek Türkiye ile yüzleştiklerinde bu yaptıklarına da pişman olacaklar, bundan eminim.'

Kopuz, Türkiye'nin itilip kakılabilecek bir ülke olmadığını vurgulayarak, 'Muhammed Ali gibi sözünü sakınmayan ve mazlumun yanında olan bir liderimiz var. Rahmetli Muhammed Ali'nin çok sevdiğim bir sözünde vurguladığı gibi, 'Seni yoran, önündeki tırmanacağın dağlar değil, ayakkabındaki çakıl taşıdır.' Ülke olarak bu çakıl taşlarından kurtulursak, şu terör belasından, şu bölücülük belasından kurtulsak ulaşamayacağımız bir hedef kalmayacaktır.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA