BALKANTÜRKSİAD Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı

Eski Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı ve Finans Kulüp Başkanı Altınok: 'Unutulmamalı ki finansman, bugün dünyanın pek çok ülkesinin temel sorunudur. Eğer Türkiye, gerçekten büyüyecekse finansla bağını koparmamak zorundadır. 'Ben sadece üretim yaparım, bununla yetinirim' derseniz, işin bir tarafını noksan bırakıyorsunuz demektir'

Eski Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı ve Finans Kulüp Başkanı Tevfik Altınok, 'Unutulmamalı ki finansman, bugün dünyanın pek çok ülkesinin temel sorunudur. Eğer Türkiye, gerçekten büyüyecekse finansla bağını koparmamak zorundadır. 'Ben sadece üretim yaparım, bununla yetinirim' derseniz, işin bir tarafını noksan bırakıyorsunuz demektir.' dedi.

Altınok, bir otelde gerçekleştirilen Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (BALKANTÜRKSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sabit fiyatlarla yaklaşıldığı taktirde gayri safi yurt içi hasıla sıralamasında 2030'da Çin'in birinci sıraya geleceğini söyledi.

Türkiye'nin dünyada belirli bir güce ve büyüklüğe sahip olmak için 1,5 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılasını büyütmek zorunda olduğunu belirten Altınok, 'Pek çok senaryo var. Goldman Sachs'ın hazırladığı bir tabloda, 2050 yılında Çin, Amerika, Hindistan Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika, İngiltere ve 9. sırada Türkiye var. Fakat maalesef gelişmeler, kriz ertesindeki beklentilerle bugün yapılan hesaplamalar, Türkiye'nin 2023'te dahi kendisine hedef olarak belirlediği rakamlara ulaşmakta zorlanacağını gösteriyor.' diye konuştu.

Dünyanın gelişen teknoloji yapısında daha farklı bir ekonomik modeli tercih edilip edilmeyeceğinin çok iyi düşünülmesi gerektiğini dile getiren Altınok, şunları kaydetti:

'Sadece ve sadece gayri safi yurt içi hasılalar ile uğraştığınız zaman konunun bir boyutunu belki yakalarsınız. Unutulmamalı ki finansman, bugün dünyanın pek çok ülkesinin temel sorunudur. Eğer Türkiye, gerçekten büyüyecekse finansla bağını koparmamak zorundadır. 'Ben sadece üretim yaparım, bununla yetinirim' derseniz, işin bir tarafını noksan bırakıyorsunuz demektir. Finans konusu, dikkate alınması, önem verilmesi gereken bir konudur. Para olmadan hiçbir şeyin olmadığını söyler dururuz. 4. Sanayi Dönemi'nin gelmekte olduğu dikkate alındığında sadece ve sadece finansman, üretim ile değil, dünyanın jeopolitik, ekonomik durumuyla, finansal meseleleriyle ve çevre sorunlarıyla da karşımıza geleceğini bilmek gerekiyor.'

Altınok, bir zamanlar 'kendi iç meselemiz' diyerek enflasyonun bir tarafa itelenip, para basıp herkese dağıtıldığını ifade ederek, 'Böylece kamu finansmanındaki meseleyi aklımızca sağlardık. Bunun sonucunda da çok sıkıntılı, yüzde 100'lerde dolaşan enflasyonist dönemleri hep birlikte yaşadık ve geride bıraktık. Bizi o tarihlerde tenkit eden gelişmiş ekonomiler, ABD başta olmak üzere 'Siz nasıl para basarsınız' diyenler, bilmem bugün nasıl para, doların ve euro basıldığının farkında mı? Bizi tenkit edenler, şimdi kendileri aynı yolda yürüyorlar.' değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan dolarının halen dominant para birimi olduğunu anlatan Altınok, 'Çin, 'Yuanı nasıl piyasada kabul edilebilir hale getirebilirim' diye çalışıyor ama yakında veya önümüzdeki yıllarda bunun gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Sebebi, fert başına milli gelirin 54 bin dolarla en yüksek ABD'de olması. Çin, bu konuda bizden de geride. Çünkü nüfusu çok kalabalık. Dolayısıyla olay sadece milli geliri artırmak değil, aynı zamanda fert başına milli geliri artırmak.' ifadelerini kullandı.

'Bir ekonomik meseleyi çözmek istiyorsanız tek yolunuz, üretmektir' diyen Altınok, belirli bir büyüklüğe sahip bir ülkenin daha hızlı büyüyeceğini de sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bilek, Altınok'a plaket takdim etti.
Kaynak: AA