Öztürk Oran Açıklaması 'Uluslararası Fonları Türkiye'ye Getireceğiz'

Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, sektörün yeni oyuncusu olarak hedeflerinin, uluslararası fonları Türkiye’ye getirerek pastayı büyütmek istediklerini dile getirdi.

Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran ve Genel Müdürü İkram Göktaş, gazetecilerle sohbet toplantısında açıklamalarda bulundu. Vakıf Katılım olarak ulaşılmak istenen hedefleri ve sektörün potansiyelini değerlendiren Oran, sektörün yeni oyuncusu olarak uluslararası fonları Türkiye’ye getirmek ve pastayı büyütmek istediklerini dile getirdi. Oran, "Türkiye’de ilk olarak 1984’te finansal yaşamın parçası haline gelen katılım bankacılığının aradan geçen süre içerisinde bankacılık sektöründe yaklaşık yüzde 5 paya sahiptir" dedi.

Sektörün önünde ciddi bir büyüme potansiyeli bulunduğuna işaret eden Oran, “Bugün dünya katılım bankacılığı sektöründen yalnızca yüzde 6 pay alan Türkiye, katılım bankacılığının yaygın olarak faaliyette bulunduğu ülkeler arasında henüz olması gereken sıralamada değil. Bizim hedefimiz sektördeki pastayı bölüşmek değil, sektörü büyütmek. Sektörü birlikte büyütürsek, pasta büyür ve bu pastadan herkese daha çok düşer” diye konuştu.

Oran, şimdiki zamanda sektörün gelişmesi için koşulların çok daha elverişli olduğunu söyleyerek “Her şeyden önce ikinci kamu katılım bankasının açıldığını ve üçüncüsünün yolda olduğunu düşündüğümüzde siyasi irade bu sektöre tam destek veriyor. 13 yılı aşkın süredir sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar; faiz hassasiyeti taşıyan fonlara sahip Körfez ülkelerinin Amerika ve Avrupa’da yaşanan İslamofobiden duyduğu rahatsızlık ve Türkiye’nin bu ülkelerle sıcak ilişkileri ülkemizde katılım bankacılığının güçlü potansiyelinin diğer ipuçlarını oluşturuyor. Bu süreçte katılım bankalarının yapacağı vizyoner stratejik değişiklikler sayesinde ülkemizin İslami finans alanında en önemli oyuncular arasında yerini alacağına inanıyoruz” dedi.

“KATILIM BANKACILIĞININ ÖZÜNE DÖNECEĞİZ”

Öztürk Oran, sektörün gelişmesi ve hedeflenen büyüklüğe ulaşmasında Vakıf Katılım olarak öncü rol oynamaya talip olduklarını belirterek, şunları kaydetti: “Vakıf Katılım olarak bu yola çıkarken kamu desteğini ve gücünü, yüzyıllara dayanan adalet ve sosyal paylaşım esaslı vakıf kültürü ile aynı potada eritmeyi ve bu sayede katılım bankacılığı sektöründe bir dönüşüme önayak olmayı amaçladık. Katılım bankacılığını geleneksel bankacılıktan ayıran unsurların başında, bankalara uygun iş yapmak yerine müşterilerin fikirlerine uygun iş yapmak geliyor. Biz de reel sektörün içerisinde aktif olarak yer alarak ve kar-zarar ortaklığı prensibiyle hareket ederek katılım bankacılığını uygulamada özüne uygun işler yapmak için çalışacağız. Ticari hayatın içerisinde aktif rol alarak gerçek bir alternatif oluşturacak; başlangıç sermayesi olmayanların önünü açacak; Türkiye’ye iş adamı yetiştirmek için çalışacağız. Katılım Bankacılığında referans kurum olma vizyonuyla çıktığımız bu yolda, katılım bankacılığı sektörünün en yeni ve en dinamik oyuncusu olarak, Vakıf kültürü ile katılım bankacılığı prensiplerini sentezleyeceğiz. Artık vakıf eserlerimiz daha fazla ihya edilecek; ecdadın ruhu şad olacak. Fakir, fukaranın yüzü gülecek”.

“KATILIM BANKACILIĞINA DUYULAN GÜVENİ ARTIRACAĞIZ”

Bu süreçte hem müşteriler hem de yurt dışı fonlar nezdinde Türkiye’deki katılım bankacılığına duyulan güveni artırmak için çalışacaklarını ifade eden Öztürk Oran, “Çabalarımızın odak noktası; mevcut katılım bankalarından farklı ve daha avantajlı ürünler sunmak suretiyle finansmana erişimi artırmak ve Türkiye’nin gelişmesine katkıda bulunacak sağlıklı bir rekabet ortamı tesis edilmesini sağlamak olacak” dedi.

“2 TRİLYON DOLARLIK İSLAMİ FİNANSIN MERKEZİ TÜRKİYE OLMALI”

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, katılım bankacılığının İstanbul Finans Merkezi projesinin en önemli ayaklarından biri olduğunu vurgulayarak, dünya çapında 2 trilyon doları aşan büyüklüğe sahip İslami finans modelinin merkezini şu anda İngiltere’nin oluşturduğunu belirtti.

Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajını da kullanarak faizsiz bankacılık için cazibe merkezi olma potansiyeli taşıdığını vurgulayan Göktaş, “Şubat ayında Merkez Şube / 120 çalışanla kapılarımızı açtık ve bu süre zarfında alt yapı çalışmalarımızı tamamladık. Artık hızlı bir şubeleşme ve büyüme sürecine giriyoruz. Bu çerçevede yılsonuna kadar 30 şube açarak yaklaşık 500 çalışan sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. İlk şubelerimizi bu ay sonunda İstanbul İkitelli ve Ümraniye’nin yanı sıra Ankara, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Denizli ve Sakarya’da açacağız. Sonrasında da kısa sürede Türkiye geneline yayılmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 3 yılın sonunda müşterilerimize 100 şube ve 1.200 çalışanla hizmet vermeyi öngörüyoruz. Vakıf Katılım olarak öncelikli amacımız sektörü büyütmek; hem yurtiçi hem de yurtdışında daha fazla fonu sisteme dahil etmek ve daha fazla kişiye ulaşmak. Böylece katılım bankacılığı sektöründeki pazar payımızın 2018 yılında yüzde 10’a çıkmasını ve 2023’te sektör liderliğini bize getirecek seviyeye ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Vakıf Katılım’ın odaklanacağı sektörlere ilişkin de bilgi veren Göktaş, “Katılım bankacılığının ruhu ve ülke kalkınması hedefi gereği istihdam, büyüme, üretim ve ihracat getirecek alanlara yoğunlaşacağız. Dolayısıyla KOBİ segmentinde aktif olacağız. KOBİ’lere standart ürünler sağlamanın ötesine geçerek ihtiyaçlarına uygun yeni ürün ve hizmetler geliştireceğiz. Yatırım ve proje finansmanı konusunda kar-zarar ortaklıkları ve sermaye araçları ihraçları ile etkin bir rol alacağız. Ayrıca katılım bankacılığının bireysel kullanıcılara ulaşma konusunda henüz yeterli noktada bulunmadığını görüyoruz. Bu alanda da müşterilerimize kaliteli bir hizmet sunmak ve daha fazla kişiyi bu sisteme dahil etmek için çalışmalarımıza başladık. Bireysel emeklilik alanında Vakıf Emeklilik, sigortacılık alanında ise Güneş Sigorta ve Neova Sigorta ile acentelik anlaşmalarına imza atarak, bireysel müşterilerimizin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı bir hizmet sunma yönünde adımlarımızı attık” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA