Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu utanç verici tablonun nedeni çarpık bakış açısıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu utanç verici tablonun nedeni çarpık bakış açısıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu utanç verici tablonun nedeni çarpık bakış açısıdır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nda konuştu.
Erdoğan, sözlerine Anneler Günü mesajları ile başladı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

* Güven içerisinde çalışmak insanların en temel haklarından biridir. Yapılan uluslararası araştırmalara göre dünya olarak iş güvenliği konusunda beklentilerin gerisinde kalıyoruz.

* İLO (Uluslararası Çalışma Örgütü) rakamlarına göre, her gün 600 kadar işçi iş kazaları ya da meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

* Yılda yaklaşık 360 bin işçi bu nedenlerle hayatını kaybediyor. Bu rakamın 22 binini okulda olması gereken çocuk işçiler oluşturuyor.

* İLO'nun da belirttiği gibi bu kayıpların kahir ekseriyeti yani yüzde 98'i şayet gerekli tedbir alındığında, var olan düzenlemeler tam olarak uygulansa önlenebilir kazalardan kaynaklanıyor. Başlı başına bu rakamlar bile ortada üzerinde etraflıca düşünmemiz gereken, çok ciddi bir sorun olduğunu göstermektedir.

* Ben burada meselenin imkan, para, teknoloji veya düzenleme eksikliği olduğu kanaatinde değilim. Bu utanç verici manzaranın ortaya çıkmasının esas nedeni insana yönelik çarpık bakış açısıdır.

* Sadece bu rakamlar bile üzerinde düşünülmesine gerek bi konu olduğunu gözler önüne seriyor.

* İnsanı sadece üretim aracı olarak gören anlayış insanı makineleştiren anlayış insan yaşamını değersizleştirmektedir. İnsana bu şekilde yaklaşanlar, üretim maliyetlerini düşürmek, karlarını artırmak isteyenler insanlara olması gerektiği gibi yaklaşmaz. Ben bu yaklaşımı kabul etmiyorum.

* Bu şekilde yaklaşanların kazançları biizim felsefemize göre haramdır. Biz insana makine gibi, hammade gibi, sermaye gibi, üretim aracı olarak bakamayız. Bizim anlayıımızda insan homoekonomikus değildir.

* Emekçileri kendilerine kalkan yaparak polise, kamu mallarına, dükkanlara saldırmanın işçi haklarıyla bir alakası olabilir mi? Terör örgütü flamalarıyla yollara dökülmenin işçi bayramıyla ne ilgisi olabilir. Bu tavır her şeyden önce emekçi kardeşlerime yapılmış bir hakarettir. Bu tarz eylem ve söylemler en çok da bu bayramın gerçek sahibi işçilerimizi rencide etmektedir.

* İşçilerimizin de gerekli hassasiyeti göstermesi ve dikkatli olması gerekmektedir.

* Hükümet kuralı koymuş, iş veren de gerekli tertibatı hazır etmiş. İçimiz çok basit nedenlerin arkasına sığınarak bu tedbirleri uygulamıyor. Hava sıcak diye bareti takmıyor. Hemen hallederim diye temel işçi önlemini almayan işçi hayatını tehlikeye attığını bilmelidir.

* Biz göreve geldiğimiz ilk günden bu yana iş verenlerimizi önünü açarak işçilerimizin haklarından kısmadık. Bizim anlayışımızda hak ve adaleti gözetmeyen hiçbir ideloji insana fayda sağlamaz.

* Biz 10'dan az çalışanı olanlar şirketleirn iş güvenliği için devlet desteği sağladıkç Mevzuat değişikliği 95 bin iş güvenliği uzmanı, 29 bin iş yeri hekimi belgesini aldı.

* Madenlerde işçilerin oksijen maskemesini talımasını zorunlu hale getirdik.

* Buradan iş verenlerimizie sesleniyorum: İşçinin alın terinden sömürerek kazanç elde etme anlayışından vazgeçin. İşçinin alın terinin hakkını vermek sizi daha kazançlı kılacaktır.

* TOBB'un üye sayısı bugün bir buçuk milyonu bulmuş durumda. Buradaki her üye, bir kişi işe alsa bir buçuk milyon işsize iş imkanı sağlamış oluruz. Bir kişiyi yanınza aldığınzı zaman batar mı? Aksine bereketlenir orası. Öldüğümüzde bu paralar bizimle gelmeyecek. Para bu dünyada kalacak. İnsanlara iş kapısı açalım.



Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu utanç verici tablonun nedeni çarpık bakış açısıdırCumhurbaşkanı Erdoğan gözyaşlarını tutamadı