Gastronomi Şehrinde Bulgur Festivali Başladı

Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen "Bulgur Festivali" hedik kazanı ateşinin yakılma töreniyle başladı.

Gastronomi Şehrinde Bulgur Festivali Başladı
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Festival Parktaki törende, kentin yemek kültürüne değinerek bölgede yetiştirilen hububatlardan örnekler verdi.

Bölgede yetişen her ürünün insanlığın ilk yiyeceği olduğunu anlatan Şahin, "Neden burası önemli, neden bulgur önemli çünkü bu tabiat ve bu doğa bize bu güzelliği veriyor. Özellikle Barak Ovası üzerinden bir güneş yükseliyor, Avanos Dağlarına kadar bu güneş bereketli hilale dönüşüyor. Elimizde büyük bir hazine var. Belki altınımız, elmasımız yok ama en önemli bu kültürel mirasa sahip çıkan insanımız var. Özellikle kentler yarışında iddialıyız. Artık kalkınma yerelde başlıyor. Onun için bulgurun ne kadar sağlıklı olduğunu siz düşünün. Bu bulgurun daha iyi bir şekilde dünyaya tanıtmak için daha güzel işlere imza atmamız gerekiyor. Bugün hepimiz obeziteden şikayet ediyoruz. İlacı ne peki tabi ki bulgur" şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, Gaziantep’in Türkiye’de dönüşümün başladığı yer olduğunu, birçok alanda kentin yenilikçi ve lider durumunda bulunduğunu söyledi.



Şehrin UNESCO tarafından tescillenerek "Gastronomi Şehri" unvanına layık görüldüğü hatırlatan Şimşek, bu başarının beraberinde birçok yeniliği getirdiğini belirtti.

Şimşek, hükumetin bölge kültürüne ve turizmine büyük önem verdiğini aktararak halkı değerlere sahip çıkmaya davet etti.

Türkiye’nin çevresinde yaşanan ciddi sıkıntılara rağmen ülkenin ayakta durmasının büyük başarı olduğunu vurgulayan Şimşek, "Burası dünya gastronomi başkentlerinden biridir. Çevremizde birçok sıkıntılar var. Hemen yanı başımızda insanlık trajedisi ve insanlık ayıbı var. Bütün bunlara rağmen eğer bir şehir bu tür çalışmalarla gündeme gelebiliyorsa, Türkiye ve dünya ekranına bu türden yenilikçi güzel çalışmalarla gündeme geliyorsa, normal günde kimse tutamaz burayı. Gaziantep sadece Güneydoğunun ve Türkiye’nin değil dünyanın en rekabetçi ve yenilikçi en gelişmeye açık şehirlerin başında geliyor. Bu bizim en güçlü yanımızdır. Ortadoğuda şuanda cazibe merkezi konumundadır. Farklı türden ırktan insanların bir araya gelip birlikte çalıştığı, ürettiği bir şehirdir. O açıdan Türkiye’nin geleceği parlak çünkü Gaziantep gibi yeni büyüme motorları inovasyon merkezleri var. Onun için asla ve asla yalnız olup bitenlere bakıp çekimser olmayalım. Allah’ın izni ile sorunların hepsi aşılır" dedi.

“AZ KONUŞUP GAZİANTEP’İN YAPTIĞI GİBİ ÇOK ŞEY ÜRETMELİYİZ”

Türkiye’de güçlü bir hükumetin var olduğunu, buna bağlı olarak ciddi bir parlamento çoğunluğunun bulunduğunu kaydeden Şimşek, "Bir reform yol haritamız var. Çok kapsamlı bir reform programımız var. Artık az konuşup Gaziantep’in yaptığı gibi çok şey üretmenin hakikaten ülkemizi daha ileriye taşımanın hızla koşmanın dönemindeyiz. Onun için ümit var olalım, bu hakikaten katma değeri yüksek bir etkinliktir. Bu festivalde bunun bir parçasıdır. Bulgurun geleneksel fakir fukara yemeğinden alıp Gaziantep sayesinde dünya mutfağının çok önemli bir bileşeni olmasını sağlamak için hakikaten büyük bir başarı gerekiyor. Bundan büyük bir mutluluk olabilir mi" ifadelerini kullandı.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise bulgurun insan sağlığı açısından önemine vurgu yaptı.

Türkiye’de bulgurun ilk defa büyük bir festival ile tanıtıldığına dikkati çeken Tiryakioğlu, "Bulgur gizem dolu ve mucize bir üründür. Anadolu’nun en doğal ve kutsal yiyeceği olan bulgurun 4 bin yıllık geçmişi vardır. Doğduğu yerde Mezopotamyadır. Bulgurun adı tüm dillerde aynıdır. Bulgur protein ve vitamin deposu olarak stratejik bir üründür. Eskiden geleneksel bir üründü şimdi ise evrensel bir ürün olmuştur. Bulgurun kutsal kitaplarda adı geçiyor o yüzden olsa gerek insanlar arasında duygusal bir bağı olduğu söylenir" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ise, Türkiye’nin 193 ülkeye 1781 ürün ihraç ettiğini vurgulayarak, Gaziantep’in tarımda çok önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Türk İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi de, başarılı İhracat yapan kentler sıralamasında Gaziantep’in 6. Şehir olmasından onur duyduklarına vurgu yaptı.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise Gaziantep’in elbirliğiyle çok büyük işlere imza attığının altını çizerek “Gaziantep 2003 yılında başladığı markalaşma yolculuğunda çok önemli organizasyonlar gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi.

101 ÇEŞİT BULGUR YEMEĞİ HALKIN BEĞENİSİNE SUNULDU

Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Surur Aydın, “Milli lezzetimiz olan bulgurun ülkemiz ve tüm dünyaya tanıtılması için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Şimşek ve beraberindekiler alanda kurulan dev kazanın başına geçerek hedik (buğdayın kaynatılmasıyla elde edilen iri taneli bulgur) yemeğinin pişeceği kazanın ateşini yaktı ve 101 bulgur yemeği sergisini gezdi.

Burada bazı yemeklerden tadan Şahin ve Şimşek, stant açan firmalara hayırlı işler temennisinde bulundu.

Öte yandan 101 Bulgur Yemeği Sergisi ve dünyaca ünlü Gaziantepli şef Yunus Emre Akkor’un, Bulgur Yemekleri sunumu da etkinlikler arasındaydı. Gaziantepli şeflerin açık mutfak etkinlikleri sunduğu festivalin ilk gününde yemek kültürü araştırmacısı - Gazeteci Nedim Atilla da Anadolu’da Bulgur Yemekleri konulu bir konuşma yaptı.

Moderatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın yaptığı “Bulgurun Yükselen bir Değer olarak Dünyada Pazarlanması” konulu panelin ardından Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneğinin düzenlediği “Ninelerdentorunlara 1001 kültürü ile Gaziantep Gastronomi Masalları adlı yemek yarışması da yapıldı.

Festival kapsamında ayrıca, çeşitli yarışmalar, eğlence programları ve konserler de düzenlendi.

Kaynak: İHA