Duterte'ye 'Müslümanlara Karşı Haksızlıkları Gider' Çağrısı

Filipinli Müslümanlar, devlet başkanı seçilen Duterte'den Müslümanlara karşı tarihsel haksızlıkları gidermesini istedi.

Filipinler'de insan hakları savunucuları, 9 Mayıs'taki devlet başkanlığı seçimini kazanan Rodrigo Duterte'den, Moro hapishanelerindeki yüzlerce Müslüman için af çıkarmasını talep etti.

Suara Bangsamoro ve Kawagib Moro İnsan Hakları örgütlerinin yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Duterte'nin siyasi mahkumlara yönelik af planına, haksız yere 'militan' olmakla suçlanarak hapse atılan Morolu Müslümanları da dahil etmesini istedi.

Kawagib Moro İnsan Hakları Örgütü Başkanı Amirah Ali Lidasan, Mindanao Adası'nda 2001'den beri yapılan askeri operasyonlarda yüzlerce Morolu Müslüman'ın tutuklandığını belirtti.

'Moro bölgesindeki çatışmalarda oluşan tarihsel haksızlıkların giderileceğini ve adaletin yerini bulacağını umuyoruz.' ifadesini kullanan Lidasan, 2001'de tutuklanan ve terör örgütü Ebu Seyyaf üyesi olmakla suçlanan 94 Morolu Müslüman'ın ve Zamboanga kentine 2013'te düzenlenen saldırının ardından hapse atılan 220 kişinin salıverilmesi çağrısı yaptı.

Lidasan, Adalet Bakanlığı ve Savcı Peter Ong'un 2013'te, 2001'deki olayı yeniden incelediğini ve 94 kişiden sadece 5'inin Ebu Seyyaf üyesi olduğunun anlaşıldığını hatırlattı.

Savcı Ong'un mahkumların serbest bırakılmasına dair tavsiye yazacağını söyleyerek, onlara umut verdiğini belirten Lidasan, Adalet Bakanı Leila de Lima'nin hiçbir mahkumu serbest bırakmadan görevinden ayrıldığını kaydetti.

İnsan hakları örgütleri, Zamboanga kentine 2013'te düzenlenen saldırının ardından Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanan 266 kişiyle ilgili davanın da yeniden ele alınmasını istedi.

Bu kişilerden 42'si avukatlarının çabalarının ardından geçen yıl mart ayında serbest bırakılmış, geri kalanlarının avukat tutamadığı belirtilmişti.

Lidasan, yürürlükte olan ödül sistemi geçerli oldukça, çoğu fakir, masum Morolu Müslümanların terörist olarak suçlanarak tutuklanacağı uyarısı yaptı.

Dindar bir Hristiyan olarak tanınan Duterte'nin, görev süresi dolan hükümetin ülkenin güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında yürütülen barış sürecini ve yerel halkların daha fazla özerklik taleplerini desteklediği biliniyor.

Duterte, seçildikten hemen sonra Filipinler Komünist Partisi üyelerine kabinede yer verebileceğini ve Ebu Seyyaf ile görüşebileceğini söylemişti.

Filipinler hükümeti ve MİCK arasında 27 Mart 2014'te imzalanan Bangsamoro Barış Anlaşması'nın ardından Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın onaylanması için çalışmalar devam etti. Geçiş Komisyonu tarafından hazırlanan nihai yasa taslağı, Devlet Başkanlığı tarafından 10 Eylül 2014'te Filipinler Kongresi'ne sunuldu ancak bugüne kadar onaylanmadı.

Yeni parlamentonun yasayı onaylaması halinde Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek.

Mindanao'daki Davao kentinin belediye başkanlığını 22 yıldır yürüten 71 yaşındaki Duterte, 9 Mayıs'ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 38,55'ini alarak devlet başkanı seçilmişti. Duterte, 30 Haziran'da yemin ederek 6 yıllığına devlet başkanlığı görevini üstlenecek.
Kaynak: AA