Doğu-Batı Enerji Koridoru 20. Yılında

Azerbaycan Enerji Bakanı Aliyev:'AzerbaycanTürkiyeGürcistan üçlü ilişkisi, 20 yıldan fazladır DoğuBatı Enerji Koridoru ve enerji güvenliği konularının çözümünde kilit rol oynuyor'.

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın, 'Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun hayata geçirilmesi ve enerji güvenliği konularının çözüme kavuşmasında 20 yıldan fazladır kilit rol oynadığını söyledi.

Aliyev, Gürcistan'da yapılması planlanan 'Doğu-Batı Enerji Koridoru ve Bakü-Süpsa Petrol Boru Hattı'nın 20. Yıl Dönümü Etkinlikleri' öncesinde Azerbaycan basınına açıklamalarda bulundu.

Bakanlığın resmi sitesinde yayımlanan açıklamada Aliyev, Bakü-Süpsa Hattı'nın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in izlediği strateji sayesinde gerçekleştirildiğini, projenin başka devletlere ekonomik bağımlılığın ortadan kalkması, denge politikasının sürdürülmesi ve halkın kendi doğal kaynağına sahip çıkması açısından önemli olduğunu belirtti.

İlk olarak Bakü-Novorossiysk hattının inşasına başlandığını fakat Çeçenistan'da süren savaş nedeniyle inşaatta bazı aksamaların yaşandığını hatırlatan Aliyev, 'Böylece alternatif güzergah olarak Bakü-Süpsa projesi düşünüldü fakat bu hiç de kolay olmadı. Siyasi çıkarlar ve çeşitli baskılar nedeniyle projenin önüne engeller çıkartıldı. Bakü-Novorossiysk hattı varken yeni petrol hattının inşasına gerek olmadığını söyleyenler çıktı. Fiyatlandırma, sermaye gibi konularda yaşanan çeşitli anlaşmazlıklara rağmen, Bakü-Süpsa hattı inşa edildi.' dedi.

Bakü-Süpsa hattı ile yapılan taşımanın fiyat açısından avantajlı olduğunu bildiren Aliyev, şunları kaydetti:

'Bakü-Süpsa, Azerbaycan'ı dünya piyasasına bağımsız güzergahla çıkaran ve enerji güvenliğine uluslararası desteği temin eden ilk hat oldu. Bakü-Süpsa ile oluşturulan Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun daha sonra diğer uluslararası projelerle genişlemesi, enerji kaynaklarının dünya piyasasına güvenli şekilde ulaştırılmasının yanında Azerbaycan'ın jeopolitik konumuna da güç kattı. Hazar havzasının hidrokarbon kaynaklarını dünyaya ulaştıran Bakü-Süpsa, Bakü-Novorossiysk, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatlarıyla Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Hattı, Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun başlıca bileşenleridir. Doğu-Batı Koridoru, bölgede istikrarın, yüksek düzeyli işbirliğinin ve ekonomik gelişmenin teminatıdır. Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan üçlü ilişkisi, 20 yıldan fazladır Doğu-Batı Enerji Koridoru ve enerji güvenliği konularının çözümünde kilit rol oynuyor.'

- Bakü-Süpsa Petrol Boru Hattı

Bakü-Süpsa Petrol Boru Hattı'nın yapımına 1996'da Azerbaycan ve Gürcistan arasında yapılan anlaşmayla başlandı. Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna cumhurbaşkanlarının katıldığı resmi törenle 17 Nisan 1999'da açılan 830 kilometrelik hat, yıllık 5,1 milyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip. Bakü-Süpsa'dan bugüne kadar 76,3 milyon ton petrol taşındı.

Karadeniz'deki Süpsa Limanı'na indirilen petrol, buradan tankerlerle Avrupa ülkelerine taşınıyor.

Kaynak: AA