Sinan Oğan Açıklaması 'MHP'nin Genel Başkanı Olduktan Sonra Balkonu İnşa Edeceğiz'
MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, "MHP genel başkanı olduğumuzda ilk icraatımız partimizi güzel bir tadilattan geçirmek. MHP’nin genel başkanı olduktan sonra balkonu inşa edeceğiz" dedi.
MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, Anadolu Hotels DownTown’da basın mensuplarıyla kahvaltıda biraraya geldi. Toplantıya MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş de katıldı.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’li muhalifler lehine verdiği kararı değerlendirerek konuşmasına başlayan Oğan, “Bundan sonraki süreçte hiç kimse Türk milliyetçilerinden bir kavga bir bölünme bir parçalanma beklemesin. Kesinlikle kurultaya çok adaylı gideceğimiz halde kurultaydan tek bir genel başkan seçerek çıkacağız ve MHP kurultaydan çok daha güçlenerek çıkacaktır. Bizim MHP’yi öncelikle reforme etmeye ihtiyacımız var. MHP bundan sonra sadece iki üç miting yapan değil, Türkiye’nin 81 vilayetinde miting yapan bir yapıya kavuşturulacaktır” diye konuştu.
“MHP GENEL BAŞKANI OLDUĞUMUZDA İLK İCRAATIMIZ PARTİMİZİ GÜZEL BİR TADİLATTAN GEÇİRMEK”
MHP’nin Genel Merkezinin Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp tarafından inşa edildiğini hatırlatan Oğan, “Bugün MHP’nin binasının sıvalarının dökülmüş olarak görüyorsunuz. MHP genel başkanı olduğumuzda ilk icraatımız partimizi güzel bir tadilattan geçirmek. Bununla beraber dün Alp Beyle görüştük. MHP’ye bir balkon yaptıracağız. Çünkü bir iktidara hazırlanıyoruz. Balkon konuşmasını yapmak için partimizin fiziki şartları çok uygun değil. Biz bunu içeride planlamıştık, içeride balkon konuşması yapmak için yerimiz var ama dışarıda da bir balkon inşa edeceğiz dedi.
Bunu buradan ifade edeyim. MHP’nin genel başkanı olduktan sonra balkonu inşa edeceğiz. Bundan sonra balkon konuşmalarını basın olarak MHP’nin önünden takip edeceksiniz” ifadelerini kullandı.
“SAYIN GENEL BAŞKAN MÜSTERİH OLSUN, TÜRKEŞ SOY İSMİ BU PARTİDE SONSUZA DEK YAŞATILACAKTIR”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Oğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin dünkü açıklamalarının sorulması üzerine, “Partiyi emanet edecekleri kişiler MHP’nin çok kıymetli mensupları. Bizler bu hareketin içinden doğup büyümüş hizmet vermiş bu kademenin içinde bulunmuş insanlar. Dolayısıyla partiyi kimseye emanet etmeyiz sözünü anlamak mümkün değil. Siyasi partiler hizmet için vardır. Siyasi partilerin genel başkanlığı da bir bayrak yarışıdır. Sayın Genel Başkan 19 senedir, bu hizmeti sürdürüyor. Ancak Sayın Genel Başkan yorulmuştur. Bayrağı devretmesinin zamanı gelmiştir. Uygun bir kongre ortamını eğer kendisi sağlamıyorsa mahkeme kanalıyla bu sağlanacaktır ve yapılacaktır. Hala açıklamalarında böyle bir zan altında bırakma gayreti olduğunu üzülerek gördük. Diyorlar ki, ‘şimdiye kadar bu arkadaşlarımız illeri niye dolaşmıyordu.’ Benim partiden ihraç edilme gerekçem illeri ve ilçeleri teşkilatları gezmemdir. Sayın Genel Başkan müsterih olsun, Türkeş soy ismi bu partide sonsuza dek yaşatılacaktır. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın. Partimizin kurucusu Başbuğumuzun kızı yanımızda. Sayın Genel başkanım gönlünü ferah tut, emanet emin ellerde” karşılığını verdi.
“Yargıtay’a başvuracağı netleşmiş durumda genel merkezin, temyiz için başvuracak. Bu süreçte kongre süreci işleyecek mi” soruna Oğan, “Genel merkezin bu konudaki itirazı şahsa ilişkin davalara benzetmektedir. Biz genel merkezle bir evlilik akdi veya boşanma akdi imzalamıyoruz. Bu bir tüzel kişilik davası. Örneğin, herhangi bir şirkete ait icra işlemi hayata geçirildiğinde bu konuda itiraz edildiğinde icra duruyor mu, durmuyor. Burada da aynı durum söz konusu genel merkezi itirazını edebilir. Yargıtay bu itirazı konuşabilir. Anacak infazı durduracak bir durum söz konusu değildir. Bu konuda bütün hukukçular hem fikirdir elimizde örnek var” yanıtını verdi.
“3 MAYIS TÜRKÇÜLER BAYRAMINI TAKİP EDEN HAFTA”
Kongre için bir tarih belli olup olmadığı sorusuna Oğan, ”Benim aklımda olan tarih 3 Mayıs Türkçüler bayramını takip eden hafta. Bu hafta içerisinde diğer genel başkan adayı arkadaşlarımızla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Yüz yüze görüşmemiz söz konusu olacak, süreci beraber yürüteceğiz. Çünkü her üç adayı temsilen adaya temsilen avukatlar çağrı heyetine mensup arkadaşlar söz konusu ortak bir tarih belirleyip başlatacağız. Ancak Mayıs ayını geçmeyecek bir tarih olacağını söyleyebilirim. En kısa zamanda hafta başında bir araya geleceğiz” dedi.
“Tek bir ismin etrafında toplanılması söz konusu olabilir mi” sorusu üzerine Oğan, şunları kaydetti:
“MHP’ye haksızlık etmeyelim. Demokrasiyi olabildiğince yaşayalım. Yarışma kültürünü olabildiğince yaşatalım. Bizim tüzüğümüze göre salt çoğunluğa ihtiyaç var. 600 küsur oya ihtiyaç var. Üçüncü turda en çok oyu alan kazanıyor. Dolayısıyla muhakkak ki kurultaydan önce bazı adaylar ilgili birleşmeler olacaktır. Ancak asıl birleşmeyi delege sandıkta yapacaktır. İkinci turdan sonra bu birleşmeler gerçekleşecektir. Bunların neticesinde de biz kazanacağız.”
“İLK 4 MADDE BİZİMDE OLMAZSA OLMAZLARIMIZDIR”
Bir gazetecinin Türkiye’nin yeni anayasayı konuştuğunu hatırlatarak, sorduğu soruya ise Oğan, “Bizim delegelerimizde, teşkilatlarımız da anayasanın ilk 4 maddesi konusunda net bir tavır içerisindedir. Bizde net bir tavır içerisindeyiz. İlk 4 madde bizimde olmazsa olmazlarımızdır. Elbette ki Türk bizim ortak adımızdır. Türkiye’de bu tartışmaların yaşanmasını son derece gereksiz ve saçma buluyoruz. Türk ismini bir etnik unsur bir ırk olarak algılamamak lazım. bir ortak şemsiye, hepimizin ortak kimliği olarak algılamamız lazım. Türk kelimesi ortak isimdir, Amerika’da, İngiltere’de, Almanya’da olduğu gibi. 12 Eylül’ün mirasından artık kurtulmak lazım. Anayasamızın yenilenmesi lazım. Başta siyasi partiler kanunu olmak üzere Türkiye’de artık bu 12 Eylül’ün adeta çöplüğünden çıkmak lazım. Zannetmeyin ki demokrasiye katkıda bulunmayacağız. Tam tersine iddia ediyoruz, insan haklarının, demokrasinin Türkiye’de garantisi MHP olacaktır. Bu konuda çığır açan MHP olacaktır” yanıtını verdi.
“SAYIN GENEL BAŞKANIM DÖRT DUVAR ARASINDAN ÇIKIN”
“543 imza veren 543 delegeden imza veren bazıları disipline sevk edildi, bazı teşkilatlar kapatıldı. Olası tüzük kurultayı toplanırsa bu delegeler oy kullanabilecek mi” sorusuna Oğan, şöyle cevap verdi:
“İlk kapatılan teşkilat Iğdır İl Teşkilatıydı. Disiplin kurulumuz beni ihraç etme gereği görmediği için bir faksla teşkilatımız kapatıldı. Iğdır Teşkilatı’nın kapatılmasına rağmen delegelerden tamamının oy kullanabilir noktada olduğunu Cumhuriyet Başsavcılığı Yargıtay’ın ilan etti. Bununla beraber bugün yine talep edilen listede görüyoruz ki bütün delegelerimiz o anlamda kapatılmış olmasına rağmen oy kullanabilir durumdadır. Kapatma asla üyeliği düşürmüyor, delegeliği düşürmüyor. Şuana kadar ben ihraç edilmiş il başkanı, ilçe başkanı bilmiyorum. Bundan sonra o süreci göreceğiz değerlendireceğiz. 240 asgari imzaya ihtiyaç vardı. 300 ilave fazla imza verilmiş. 548 imza verilmiş. Ne yapacaklar? Partinin yarısını ihraç mı edecekler? Genel başkanımız diyor ki, ‘bu arkadaşlarımız nereden etkileniyor?’ Nereden etkilendiğimiz belli. Tabandan, il, ilçe başkanlarımızdan etkileniyoruz. Türk milletinden etkileniyoruz. Sayın Genel Başkanım dört duvar arasından çıkın, toplumun içine girin Türk milliyetçilerinin arasına dalın ve sizde etkileneceksiniz. Etkilenmekten de hiç pişman olmayacaksınız.”
MHP’de bir genel başkan değişiminin Meclis’teki diğer partilere etkisinin nasıl olacağı sorusuna Oğan, “Kesinlikle olacaktır. Bizim bu mücadelemiz Türk demokrasisi adına bir mücadeledir. Bundan sonra diğer partilerde de artık tayin edilen genel başkanlık süreci sona erecektir. Çok adaylı, yarışlı ve demokrasinin bütün zenginliğinin yaşandığı diğer partilerde de bunun örneklerini göreceğiz. Bizim bu mücadelemiz sadece MHP’nin önüne açmakla kalmayacak Türk siyasetinin önünü açacaktır” dedi.
“TABANA SORUP, TABANIN İSTEĞİNİ UYGULAMAK LAZIM”
7 Haziran seçimleri sonrasında MHP Lideri Bahçeli’nin nerede hata yaptığının sorulması üzerine Oğan, “7 Haziran günü seçimler olduğunda ben genel başkan olsaydım yüzde 16,35 oy almazdık. Minimum yüzde 30 oy alırdık. Bizim delege meclisi diye projemiz var. Bir Sms ile bütün tabanımıza ‘ey ülkücüler, koalisyon mu istiyorsunuz, erken seçim mi istiyorsunuz’ diye sormak. İstişare edecektik. Tabana sorup, tabanın isteğini uygulamak lazım. Sayın Genel başkanımız 7 Haziran akşamı da kimseye danışmadan ‘ne zaman erken seçim olacaksa o zaman olsun’ dedi.
İstişarenin olmadığı yerde 80 vekili 40’a düşürürsünüz. MHP’nin vizyonunda iktidar olacak. MHP bundan sonra iktidara gelmek için siyaset yapacak” açıklamasında bulundu.
“HDP’Yİ TERÖRLE ARASINA MESAFE KOYMADIĞI SÜRECE MUHATAP ALMAYACAĞIZ”
HDP’yi nasıl gördüklerinin sorulması üzerine Oğan, “HDP’yi PKK’nın Meclis şubesi olarak görüyoruz. Terörle arasına mesafe koymayan bir siyasi parti olamaz. Bizim bir farkımız olacak. HDP şunu yapıyor biz yapmayız gibi kendimizi HDP’nin adeta yönlendirdiği parti konumuna sokmayız. HDP bizim umurumuzda olmaz o anlamda. Biz doğru bildiğimizi yapacağız. HDP’yi terörle arasına mesafe koymadığı sürece muhatap almayacağız. HDP’nin aklını başına devşirmesi lazım. Eğer bir siyasi parti olacaksa bir siyasi parti gibi davranması lazım. Terörü destekleyecekse yeri Meclis değil Kandil’dir” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’li muhalifler lehine verdiği kararı değerlendirerek konuşmasına başlayan Oğan, “Bundan sonraki süreçte hiç kimse Türk milliyetçilerinden bir kavga bir bölünme bir parçalanma beklemesin. Kesinlikle kurultaya çok adaylı gideceğimiz halde kurultaydan tek bir genel başkan seçerek çıkacağız ve MHP kurultaydan çok daha güçlenerek çıkacaktır. Bizim MHP’yi öncelikle reforme etmeye ihtiyacımız var. MHP bundan sonra sadece iki üç miting yapan değil, Türkiye’nin 81 vilayetinde miting yapan bir yapıya kavuşturulacaktır” diye konuştu.
“MHP GENEL BAŞKANI OLDUĞUMUZDA İLK İCRAATIMIZ PARTİMİZİ GÜZEL BİR TADİLATTAN GEÇİRMEK”
MHP’nin Genel Merkezinin Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp tarafından inşa edildiğini hatırlatan Oğan, “Bugün MHP’nin binasının sıvalarının dökülmüş olarak görüyorsunuz. MHP genel başkanı olduğumuzda ilk icraatımız partimizi güzel bir tadilattan geçirmek. Bununla beraber dün Alp Beyle görüştük. MHP’ye bir balkon yaptıracağız. Çünkü bir iktidara hazırlanıyoruz. Balkon konuşmasını yapmak için partimizin fiziki şartları çok uygun değil. Biz bunu içeride planlamıştık, içeride balkon konuşması yapmak için yerimiz var ama dışarıda da bir balkon inşa edeceğiz dedi.
Bunu buradan ifade edeyim. MHP’nin genel başkanı olduktan sonra balkonu inşa edeceğiz. Bundan sonra balkon konuşmalarını basın olarak MHP’nin önünden takip edeceksiniz” ifadelerini kullandı.
“SAYIN GENEL BAŞKAN MÜSTERİH OLSUN, TÜRKEŞ SOY İSMİ BU PARTİDE SONSUZA DEK YAŞATILACAKTIR”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Oğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin dünkü açıklamalarının sorulması üzerine, “Partiyi emanet edecekleri kişiler MHP’nin çok kıymetli mensupları. Bizler bu hareketin içinden doğup büyümüş hizmet vermiş bu kademenin içinde bulunmuş insanlar. Dolayısıyla partiyi kimseye emanet etmeyiz sözünü anlamak mümkün değil. Siyasi partiler hizmet için vardır. Siyasi partilerin genel başkanlığı da bir bayrak yarışıdır. Sayın Genel Başkan 19 senedir, bu hizmeti sürdürüyor. Ancak Sayın Genel Başkan yorulmuştur. Bayrağı devretmesinin zamanı gelmiştir. Uygun bir kongre ortamını eğer kendisi sağlamıyorsa mahkeme kanalıyla bu sağlanacaktır ve yapılacaktır. Hala açıklamalarında böyle bir zan altında bırakma gayreti olduğunu üzülerek gördük. Diyorlar ki, ‘şimdiye kadar bu arkadaşlarımız illeri niye dolaşmıyordu.’ Benim partiden ihraç edilme gerekçem illeri ve ilçeleri teşkilatları gezmemdir. Sayın Genel Başkan müsterih olsun, Türkeş soy ismi bu partide sonsuza dek yaşatılacaktır. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın. Partimizin kurucusu Başbuğumuzun kızı yanımızda. Sayın Genel başkanım gönlünü ferah tut, emanet emin ellerde” karşılığını verdi.
“Yargıtay’a başvuracağı netleşmiş durumda genel merkezin, temyiz için başvuracak. Bu süreçte kongre süreci işleyecek mi” soruna Oğan, “Genel merkezin bu konudaki itirazı şahsa ilişkin davalara benzetmektedir. Biz genel merkezle bir evlilik akdi veya boşanma akdi imzalamıyoruz. Bu bir tüzel kişilik davası. Örneğin, herhangi bir şirkete ait icra işlemi hayata geçirildiğinde bu konuda itiraz edildiğinde icra duruyor mu, durmuyor. Burada da aynı durum söz konusu genel merkezi itirazını edebilir. Yargıtay bu itirazı konuşabilir. Anacak infazı durduracak bir durum söz konusu değildir. Bu konuda bütün hukukçular hem fikirdir elimizde örnek var” yanıtını verdi.
“3 MAYIS TÜRKÇÜLER BAYRAMINI TAKİP EDEN HAFTA”
Kongre için bir tarih belli olup olmadığı sorusuna Oğan, ”Benim aklımda olan tarih 3 Mayıs Türkçüler bayramını takip eden hafta. Bu hafta içerisinde diğer genel başkan adayı arkadaşlarımızla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Yüz yüze görüşmemiz söz konusu olacak, süreci beraber yürüteceğiz. Çünkü her üç adayı temsilen adaya temsilen avukatlar çağrı heyetine mensup arkadaşlar söz konusu ortak bir tarih belirleyip başlatacağız. Ancak Mayıs ayını geçmeyecek bir tarih olacağını söyleyebilirim. En kısa zamanda hafta başında bir araya geleceğiz” dedi.
“Tek bir ismin etrafında toplanılması söz konusu olabilir mi” sorusu üzerine Oğan, şunları kaydetti:
“MHP’ye haksızlık etmeyelim. Demokrasiyi olabildiğince yaşayalım. Yarışma kültürünü olabildiğince yaşatalım. Bizim tüzüğümüze göre salt çoğunluğa ihtiyaç var. 600 küsur oya ihtiyaç var. Üçüncü turda en çok oyu alan kazanıyor. Dolayısıyla muhakkak ki kurultaydan önce bazı adaylar ilgili birleşmeler olacaktır. Ancak asıl birleşmeyi delege sandıkta yapacaktır. İkinci turdan sonra bu birleşmeler gerçekleşecektir. Bunların neticesinde de biz kazanacağız.”
“İLK 4 MADDE BİZİMDE OLMAZSA OLMAZLARIMIZDIR”
Bir gazetecinin Türkiye’nin yeni anayasayı konuştuğunu hatırlatarak, sorduğu soruya ise Oğan, “Bizim delegelerimizde, teşkilatlarımız da anayasanın ilk 4 maddesi konusunda net bir tavır içerisindedir. Bizde net bir tavır içerisindeyiz. İlk 4 madde bizimde olmazsa olmazlarımızdır. Elbette ki Türk bizim ortak adımızdır. Türkiye’de bu tartışmaların yaşanmasını son derece gereksiz ve saçma buluyoruz. Türk ismini bir etnik unsur bir ırk olarak algılamamak lazım. bir ortak şemsiye, hepimizin ortak kimliği olarak algılamamız lazım. Türk kelimesi ortak isimdir, Amerika’da, İngiltere’de, Almanya’da olduğu gibi. 12 Eylül’ün mirasından artık kurtulmak lazım. Anayasamızın yenilenmesi lazım. Başta siyasi partiler kanunu olmak üzere Türkiye’de artık bu 12 Eylül’ün adeta çöplüğünden çıkmak lazım. Zannetmeyin ki demokrasiye katkıda bulunmayacağız. Tam tersine iddia ediyoruz, insan haklarının, demokrasinin Türkiye’de garantisi MHP olacaktır. Bu konuda çığır açan MHP olacaktır” yanıtını verdi.
“SAYIN GENEL BAŞKANIM DÖRT DUVAR ARASINDAN ÇIKIN”
“543 imza veren 543 delegeden imza veren bazıları disipline sevk edildi, bazı teşkilatlar kapatıldı. Olası tüzük kurultayı toplanırsa bu delegeler oy kullanabilecek mi” sorusuna Oğan, şöyle cevap verdi:
“İlk kapatılan teşkilat Iğdır İl Teşkilatıydı. Disiplin kurulumuz beni ihraç etme gereği görmediği için bir faksla teşkilatımız kapatıldı. Iğdır Teşkilatı’nın kapatılmasına rağmen delegelerden tamamının oy kullanabilir noktada olduğunu Cumhuriyet Başsavcılığı Yargıtay’ın ilan etti. Bununla beraber bugün yine talep edilen listede görüyoruz ki bütün delegelerimiz o anlamda kapatılmış olmasına rağmen oy kullanabilir durumdadır. Kapatma asla üyeliği düşürmüyor, delegeliği düşürmüyor. Şuana kadar ben ihraç edilmiş il başkanı, ilçe başkanı bilmiyorum. Bundan sonra o süreci göreceğiz değerlendireceğiz. 240 asgari imzaya ihtiyaç vardı. 300 ilave fazla imza verilmiş. 548 imza verilmiş. Ne yapacaklar? Partinin yarısını ihraç mı edecekler? Genel başkanımız diyor ki, ‘bu arkadaşlarımız nereden etkileniyor?’ Nereden etkilendiğimiz belli. Tabandan, il, ilçe başkanlarımızdan etkileniyoruz. Türk milletinden etkileniyoruz. Sayın Genel Başkanım dört duvar arasından çıkın, toplumun içine girin Türk milliyetçilerinin arasına dalın ve sizde etkileneceksiniz. Etkilenmekten de hiç pişman olmayacaksınız.”
MHP’de bir genel başkan değişiminin Meclis’teki diğer partilere etkisinin nasıl olacağı sorusuna Oğan, “Kesinlikle olacaktır. Bizim bu mücadelemiz Türk demokrasisi adına bir mücadeledir. Bundan sonra diğer partilerde de artık tayin edilen genel başkanlık süreci sona erecektir. Çok adaylı, yarışlı ve demokrasinin bütün zenginliğinin yaşandığı diğer partilerde de bunun örneklerini göreceğiz. Bizim bu mücadelemiz sadece MHP’nin önüne açmakla kalmayacak Türk siyasetinin önünü açacaktır” dedi.
“TABANA SORUP, TABANIN İSTEĞİNİ UYGULAMAK LAZIM”
7 Haziran seçimleri sonrasında MHP Lideri Bahçeli’nin nerede hata yaptığının sorulması üzerine Oğan, “7 Haziran günü seçimler olduğunda ben genel başkan olsaydım yüzde 16,35 oy almazdık. Minimum yüzde 30 oy alırdık. Bizim delege meclisi diye projemiz var. Bir Sms ile bütün tabanımıza ‘ey ülkücüler, koalisyon mu istiyorsunuz, erken seçim mi istiyorsunuz’ diye sormak. İstişare edecektik. Tabana sorup, tabanın isteğini uygulamak lazım. Sayın Genel başkanımız 7 Haziran akşamı da kimseye danışmadan ‘ne zaman erken seçim olacaksa o zaman olsun’ dedi.
İstişarenin olmadığı yerde 80 vekili 40’a düşürürsünüz. MHP’nin vizyonunda iktidar olacak. MHP bundan sonra iktidara gelmek için siyaset yapacak” açıklamasında bulundu.
“HDP’Yİ TERÖRLE ARASINA MESAFE KOYMADIĞI SÜRECE MUHATAP ALMAYACAĞIZ”
HDP’yi nasıl gördüklerinin sorulması üzerine Oğan, “HDP’yi PKK’nın Meclis şubesi olarak görüyoruz. Terörle arasına mesafe koymayan bir siyasi parti olamaz. Bizim bir farkımız olacak. HDP şunu yapıyor biz yapmayız gibi kendimizi HDP’nin adeta yönlendirdiği parti konumuna sokmayız. HDP bizim umurumuzda olmaz o anlamda. Biz doğru bildiğimizi yapacağız. HDP’yi terörle arasına mesafe koymadığı sürece muhatap almayacağız. HDP’nin aklını başına devşirmesi lazım. Eğer bir siyasi parti olacaksa bir siyasi parti gibi davranması lazım. Terörü destekleyecekse yeri Meclis değil Kandil’dir” değerlendirmesinde bulundu.