Filipinler'de Çatışmalardan Kaçan Halk Evlerine Döndü

Maguindanao bölgesindeki evlerine dönen aile sayısı 9 binden fazla.

Filipinler'de 9 binden fazla aile, çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki evlerine geri döndü.

Ordu Sözcüsü Yüzbaşı Jo-ann Petinglay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ordu mensuplarıyla Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları (BİÖS) arasındaki çatışmaların yaklaşık bir aydır sürdüğü ülkenin güneyindeki Maguindanao bölgesinde yer alan beş kente bağlı köylerde yaşayan 9 bin 104 ailenin evlerine döndüğünü belirtti.

Petinglay, iki asker ve çok sayıda militanın hayatını kaybettiği çatışmaların BİÖS'ün özel bir inşaat şirketinin su taşkınlarının önüne geçmek için yaptığı kanal inşaatını engellemesi nedeniyle son haftalarda şiddetlendiğini belirtti.

BİÖS militanlarının Maguindanao'ya bağlı Tee köyünü almaya çalışan askerlere ateş açtığını kaydeden Petinglay, militanlardan arındırılan köye ailelerin askerlerin eşliğinde döndüğünü ifade etti.

Tümgeneral Edmundo Pangilinan da bölge halkına kanal projesinin yağmur sezonunda çiftçilere kolaylık sağlayacağını vurgulayarak proje tamamlandığında askerlerin bölgeden ayrılacağını söyledi.

Toplumun kanunsuz işler yapanlardan temizlenmesi için yerel yönetimle işbirliği yaptıklarını belirten Pangilinan, çocukların ihtiyacı olan okulların yapılması için de destek sağlanacağını kaydetti.

Kuruculuğunu Umbra Kato'nun yaptığı BİÖS, 2008 yılında Mindanao'da saldırılar düzenlemeye başladı. BİÖS, Filipinler hükümeti ile barış anlaşması imzalayan Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nden (MİKC) ayrı hareket ediyor ve barış sürecini baltalamayı hedefliyor.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümet ile 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın (BTY) nihai taslağı geçen yıl eylül ayında Filipinler Kongresi'ne sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçim ve devlet başkanı seçimi nedeniyle şubat başında yeniden tatile girdi. Yasanın Senato'da kabulü de seçim sonrasına kalmış oldu. Seçimler sonrası oluşacak siyasi tabloda yasanın geleceğinin ne olacağı şimdilik belirsiz. BTY onaylanmış olsaydı Mindanao ve çevresinin seçim sonrası Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyordu.
Kaynak: AA