'Umuda Yolculuk' Geçen Yılın Gerisinde Kaldı

Daha iyi yaşam ümidiyle yasa dışı yollardan Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin sayısı, Geri Kabul Anlaşması'nın etkisiyle geçen yılın gerisinde kaldı 2016'nın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 700 artış gösteren yasa dışı göç rakamları, nisan ayının 20 gününde 2015'in aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı.

RAMAZAN ERCAN - Ülkelerindeki iç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlikler nedeniyle Avrupa'da daha iyi yaşam umuduyla yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmenlerin sayısı, Geri Kabul Anlaşması'nın etkisiyle nisan ayında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, çeşitli nedenlerle ülkelerinden Türkiye'ye sığınan ve daha iyi yaşam ümidiyle Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin umuda yolculukları azalsa da devam ediyor.

Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de varılan mutabakatın ardından umuda yolculukta ciddi orandaki gerileme dikkati çekiyor.

- İlk kez düştü

Son yıllarda, her ay bir önceki yıl ve aya göre büyük artış gösteren yasa dışı göç, Geri Kabul Anlaşması'nın 20 Mart'ta yürürlüğe girmesinin ardından ilk kez tersine döndü.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Ege ve Akdeniz'de yasa dışı göçe karşı yürüttüğü çalışmalarda ocak ayında 5 bin 506, şubat ayında 8 bin 739, mart ayında 8 bin 520 olmak üzere 22 bin 765 göçmeni yakaladı. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde ise 3 bin 261 oldu.

2016'nın ilk 3 ayında yakalanan göçmen sayısı, geçen yıla göre yüzde 700 artış gösterirken, nisan ayında ise durum tersine döndü.

Nisan ayının 20 gününde yakalanan göçmenlerin sayısı bin 273 olarak kayıtlara geçti, geçen yılın aynı döneminde ise bin 439 kişi yakalandı.

Yakalanan göçmenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı.

Kaynak: AA