TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu Açıklaması

'(1915 olayları) Bir asır önce yaşanan hadiseyi doğru değerlendirerek, mevcut ilişkilerimizi ve ortak geleceğimizi şekillendirmek noktasında dersler çıkarma sorumluluğu taşıyoruz'.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bir asır önce yaşanan hadiseyi doğru değerlendirerek, mevcut ilişkileri ve ortak geleceği şekillendirmek noktasında dersler çıkarma sorumluluğu taşıdıklarını bildirdi.

Yeneroğlu, 1915 olaylarının yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 'Bir göç kıtası olan Anadolumuz, farklı kültürleri harmanlayarak asırları aşan dostluklara ev sahipliği yapmıştır. Bu dostluğun en önemli tezahürlerinden biri olan Türk ve Ermeni toplumları arasındaki ilişki, uzun asırlar birlikte yaşamın bir ifadesi haline gelmiştir.' değerlendirmesinde bulundu.

'Halen etkilerini coğrafyamızda hissettiğimiz Birinci Dünya Savaşı, toplumda derin kırılmalara neden olduğu gibi, büyük özveriyle mayalanmış olan birlikteliklere de zarar verdi.' ifadesini kullanan Yeneroğlu, şunları kaydetti:

'Savaş şartları, toplumun hemen her kesiminde kayıplara neden oldu, savaş sonrası toplumlar arası ilişkilerde unutulamayacak yaralar açtı. Yanlış kararlar, zorunlu göçlerle ve büyük kayıplarla sonuçlandı. Bir asır önce yaşanan hadiseyi doğru değerlendirerek, mevcut ilişkilerimizi ve ortak geleceğimizi şekillendirmek noktasında dersler çıkarma sorumluluğu taşıyoruz. Bu sorumluluk, tarihi hadiseler üzerinden ideolojik bir Türkiye düşmanlığından yahut yaşanan acıların reddine dayanan bir Ermeni karşıtlığından bizleri korumaktadır. Bilakis, Türk-Ermeni ilişkilerini yalnız bir savaş konjonktüründe yaşanan trajediyle sınırlandırmayarak, tarihi kökleri itibariyle ve bir gelecek inşası açısından bizlere önemli görevler düşmektedir.'

Anadolu coğrafyasının, insanları bir kader birliğinde buluşturduğunu ve geleceğe birlikte bakmak sorumluluğu yüklediğini vurgulayan Yeneroğlu, bu doğrultuda Hükümetin, Ermeni toplumuyla düzenli istişareler halinde din, dil, kültür ve akademiye yönelik birçok yeni adımın atılmasını sağladığını hatırlattı.

Yeneroğlu, 'Hukuk devleti ve insan hakları ekseninde gerçekleşen reformlar ile birlikte yaşamımızı garanti altına alacak yasal değişimler gerçekleşmiş, Ermeni toplumundan gelen talepler dikkate alınarak çalışmalar yapılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı üzere 1915 yılında yaşanan hadise hepimizin ortak acısıdır. Karşılıklı güveni tesis ile birlikte yaşamamızı temin etmek ise hepimizin tarihi sorumluluğudur.' görüşünü dile getirdi.

Kaynak: AA