Suriyeli Öğrenciler, 23 Nisan'a 3 Dilde Hazırlanıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Siirt'e sığınan Suriyeli 15 öğrenciden oluşan koro, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolaysıyla düzenlenecek etkinlikte şarkılarını Türkçe, Kürtçe ve Arapça seslendirecek 14 Eylül Ortaokulu koordinatörü Süzgün: 'Suriyeli öğrencilerimiz, Türkçe, Arapça ve Kürtçe duygularını ifade edecek. Öğrencilerimiz etkinliğe katılacakları için çok mutlu' Arapça öğretmeni Suriyeli Elmatar: 'Türkiye'de kendimizi misafir olarak görmüyoruz. Bu nedenle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na biz de iştirak edeceğiz. Çocuklarımız da bu sevinci yaşıyor'

ZEKERİYA GÜNEŞ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Siirt'e sığınan Suriyeli 15 öğrenciden oluşan koro, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolaysıyla düzenlenecek etkinliğe hazırlanıyor.

Suriyeli ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin eğitim gördüğü 14 Eylül Ortaokulu'nda 15 kişiden oluşan Ensar Muhacir Kardeşliği Korosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolaysıyla Atatürk Stadyumu'nda düzenlenecek etkinlikte, aralarında Grup Tillo'nun 'Ortağız Bir Namusa' eserinin de yer aldığı şarkıları, Türkçe, Kürtçe ve Arapça seslendirecek. Koro, ayrıca 23 Nisan şiirlerini Türkçe, Kürtçe ve Arapça okuyacak.

Koroyu eğiten 14 Eylül Ortaokulu koordinatörü Mehmet Faruk Süzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, korodaki çocukların daha önce Türkçe bilmedikleri halde 'İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü' etkinliklerinde İstiklal Marşı'nı okuduğunu anımsattı.

Suriyeli öğrencilerin Türkiye'ye sahip çıktığını belirten Süzgün, koronun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğine katılarak 3 dilden şarkılar seslendireceğini söyledi. Süzgün, şöyle devam etti:

'Suriyeli öğrencilerimiz, Türkçe, Arapça ve Kürtçe duygularını ifade edecek. Öğrencilerimiz, etkinliğe katılacakları için çok mutlu. Çocuklar, burada kendilerini misafir olarak görmüyorlar. Artık toprağımızın bir parçası, bizden bir parça olarak kendilerini görüyorlar ve bundan dolayı çok mutlular. Bizimle bu mutluluklarını paylaşıyorlar. Biz de bundan çok memnunuz, onlara çok teşekkür ediyoruz.'

- 'Türkiye'de kendimizi misafir olarak görmüyoruz'

Okul Müdürü ve Arapça öğretmeni Suriyeli Hammud Elmatar da kendilerine kucak açan Türkiye'yi çok sevdiklerini vurguladı.

Öğrencilerin Suriye'ye dönmesi halinde Türkiye'deki eğitimi uygulayacaklarını ve her yıl 23 Nisan'ı kutlayacaklarını belirten Elmatar, öğrencilerin bayram sevincini yaşadığını ifade etti.

Türkiye'ye muhacir olarak geldiklerini dile getiren Elmatar, şunları söyledi:

'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 'Biz ensarız, siz de muhacir' demişti. Burada bu havayı görüyoruz. Türkiye'de kendimizi misafir olarak görmüyoruz. Bu nedenle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na biz de iştirak edeceğiz. Çocuklarımız da bu sevinci yaşıyor. Çocuklarımız, burada eğitim imkanından faydalanıyor ve bu yüzden çok memnunuz. Her şey için teşekkür ediyoruz. Türkiye'yi çok seviyoruz. Bizden sonra çocuklarımız da sevecek.'

- 'Bayramı Suriye'de kutlamak isterdim'

Koroda yer alan Suriyeli öğrencilerden İmtihar Hasan ise seslendirdiği parçalarda Suriye'yi hatırladığına, bu nedenle gözyaşlarına hakim olamadığına işaret etti.

Türkiye'yi anlatan parçaları okurken aslında Suriye ile ilgili duyguları ifade etmeye çalıştığını aktaran Hasan, şunları kaydetti:

'Çocuk Bayramı, bizim en mutlu günümüz ama Suriye'de kutlamak isterdim. Türkiye'yi seviyoruz ama Suriye bizim vatanımız. Vatanımı çok seviyorum, Suriye'de olsaydım okulumda arkadaşlarımla birlikte kutlarım. Oradaki okulumu, arkadaşlarımı ve sokaklarda oynamayı çok özledim.'
Kaynak: AA