Paris İklim Anlaşması BM'de İmzaya Açılıyor

Paris'te 196 ülkenin üzerinde uzlaştığı iklim değişikliği ile mücadele anlaşması BM Genel Merkezi'nde 22 Nisan'da imzaya açılacak.

Fransa'nın Başkenti Paris'te 196 ülkenin üzerinde uzlaşmaya vardığı Paris İklim Anlaşması, BM Genel Merkezi'nde törenle imzaya açılacak. İlk gün 160 civarında ülkenin anlaşmayı imzalaması bekleniyor.

Paris'te Aralık 2015'te gerçekleştirilen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) 196 ülke, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılmasını içeren belge üzerinde anlaşma sağlamıştı.

Söz konusu anlaşma, 22 Nisan Cuma günü BM Genel Merkezi'nde törenle imzaya açılacak ve bir yıl süreyle ülkeler bu anlaşmayı imzalayabilecek.

Cuma günü yaklaşık 160 ülke temsilcisinin törene katılarak anlaşmayı imzalaması bekleniyor.

Törende 60 civarında ülkeyi ise devlet ve hükümet başkanlarının temsil edeceği belirtildi. Katılımı beklenenler arasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de bulunuyor. Türkiye'yi ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın temsil etmesi bekleniyor.

Paris İklim Anlaşması metninde, sera gazları emisyonunun düşürülmesi ile ilgili olarak ulusal düzeydeki planların beş yılda bir gözden geçirilmesi öngörülüyor. Gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarması hedefleniyor.

Anlaşmada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.
Kaynak: AA