Roman Kadınlar Okumaya Başladı

Kırklareli'de dezavantajlı Roman kadınlar, Sosyal Dayanışma Merkezinde düzenlenen okuma yazma kurslarına katılarak iş hayatına atılıyor Sosyal Dayanışma Merkezi Koordinatörü Dokuyucu: 'Kurslarımıza 250 roman katıldı. Birçoğu okuma yazma öğrenerek, bizlere teşekkür ettiler' Kursa katılan Roman vatandaşlardan Açıkgöz: 'Çocuğumu doktora götürdüğümde, sıra numarası geçiyor ama bilmediğimden bekliyorum. Bazen diğer vatandaşlara, 'Benim sıram geldi mi?' diyorum, 'Senin okuman yazman yok mu?' diyorlar, garipsiyorum'

ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'de dezavantajlı Roman kadınların topluma entegre edilmesi amacıyla Sosyal Dayanışma Merkezinde düzenlenen okuma yazma kurslarına katılan kadınlar iş hayatına atılıyor.

Sosyal Dayanışma Merkezi Koordinatörü Nesrin Çalhan Dokuyucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında hizmete giren merkezde Romanların okuma yazma öğrendiğini söyledi.

Kurslara katılan 50 dezavantajlı kadını bazı okullarda, kuaför ve tekstil alanlarında işe yerleştirdiklerini belirten Dokuyucu, Roman kadınların kurslar ile sosyalleşmeye başladıklarını ifade etti.

Kadınlarının adeta hayatı ikinci kez okumaya başladıklarını anlatan Dokuyucu, şöyle dedi:

'Valimiz Esengül Civelek ile Roman kadınlarının topluma entegre edilmesi amacıyla SODAM olarak okuma yazma kursları açmaya karar verdik. Roman vatandaşlarımızı evlerinde tek tek gezerek, onları kurslara davet ettik. Ev ziyaretlerimizde kadınlarımızın çekimser olduğunu gözlemledik.Onlara samimi davranarak, her şeyi anlattık. Daha sonra Roman kadınlarımızı kurslarımıza gelmeleri konusunda ikna ettik. Kurslarımıza yaklaşık 250 Roman katıldı. Birçoğu okuma yazma öğrenerek,bizlere teşekkür ettiler. Kurslarımıza katılan 50 kadını çeşitli işlere yerleştirdik.'

- 'Kızı ile aynı sırada okuyor'

Kursa dört yaşındaki kızı ile katılan Nazlı Açıkgöz de öğrenme mücadelesiyle dikkati çekiyor. Kızı Arzu ile aynı sırayı paylaşan Açıkgöz, tek hayalinin okuma yazmayı öğrenmek olduğunu söyledi.

Okuma yazma bilmediği için çok sıkıntı çektiğini anlatan Açıkgöz, şunları belirtti:

'Okuma yazmayı çok istiyordum. Okuma yazma bilmeyince hiçbir şey olmuyor. Okumayı öğrenirsem, güzel bir geleceğim olacak, çocuklarımı daha bilinçli bir şekilde yetiştireceğim. Okuma yazma bilmediğim için bugüne kadar hiçbir işte çalışamadım. Bu nedenle geçim sıkıntısı çekiyoruz. Çocuğumu doktora götürdüğümde, sıra numarası geçiyor ama bilmediğimden bekliyorum. Bazen diğer vatandaşlara 'Benim sıram geldi mi?' diyorum, 'Senin okuma yazman yok mu?' diyorlar, garipsiyorum.' diye konuştu.

Açıkgöz, SODAM'a ve kendilerine her zaman destek olan Kırklareli Valisi Esengül Civelek'e teşekkür etti.
Kaynak: AA