Suriye'deki İç Savaş

Save the Children: '2015'te Suriye'de abluka altındaki kentlerde yaşayan çocuklara gıda yardımlarının sadece yüzde 1'i ulaştırıldı' 'Çocuklar, taze meyve ve sebzenin tadını unuttu'.

Suriye'de kuşatma altındaki kentlerde özellikle çocukların temel ihtiyaç maddelerine ulaşamadığı bildirildi.

Çocuk haklarıyla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten 'Save the Children' (Çocukları Koruyun) adlı kuruluşun yayımladığı rapora göre, abluka altındaki kentlerde yaşayan 250 bin çocuk gıda ve ilaç gibi hayati maddelere ya kısıtlı ulaşabiliyor ya da hiç ulaşamıyor.

Kuruluşun Suriye'den sorumlu Müdürü Sonia Khush, 'Kuşatma Altında Çocukluk' başlıklı raporla ilgili düzenlediği basın toplantısında, 'Suriye'deki çocuklar, geleceğe dair hayallerini, umutlarını, beklentilerini kaybetti' ifadesini kullandı.

Ebeveynlerin ve çocukların hayatlarının savaşan güçlerle çevrili olduğunu belirten Khush, doktor ve ilaca erişimde ciddi sorunların yaşandığını söyledi.

Khush, hükümet ve savaşan diğer güçlerin taze meyve ve sebzelere erişimi engellediği için çocukların meyvelerle sebzelerin tadını unuttuğunu kaydetti.

Merkezi Londra'da bulunan kuruluşun hazırladığı raporda, Birleşmiş Milletler'in (BM) 2015'te yaptığı gıda yardımlarının sadece yüzde 1'inin ulaştırılabildiği kuşatma altındaki kentlere, insani yardım vakıflarının girişinin neredeyse hiç olmadığı kaydedildi.

'Açık hava hapishanesi' haline gelen abluka altındaki 8 bölgede hayatlarını sürdürmeye çalışan ve aralarında öğretmenlerin, ebeveynlerin, doktorların ve 10 ila 16 yaşlarındaki çocukların da olduğu 126 kişiyle görüşülerek hazırlanan raporda, Suriye'de 5 yıldır süren savaş nedeniyle en az 250 bin kişinin hayatını kaybettiği ve nüfusun yarısının yerinden edildiği belirtildi.

Suriye'de çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yardım görevli, savaşan güçlerin gıda, ilaç ve diğer hayati önemi olan maddelere kuşatma altındaki bölgelere ulaşamadan kontrol noktasında el koyduğunu ifade etti. Durumun çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken yardım görevlisi, çocukların bombalanan binalara koşarak oradaki enkazdan ısınmak için yakacak bir şeyler topladıklarını belirtti.

Kuruluşun Siyasi ve İnsani Müdahale Biriminin Başkan Yardımcısı Michael Klosson, ihtiyaç maddelerini insanlara ulaştırmanın tek yolunun ablukayı kaldırmak ve ulaştırmanın sürekliliği olduğunu söyledi. Klosson, 'Savaş 5 yıldır sürüyor, bu kadarı çok fazla' dedi.

BM Güvenlik Konseyi, 26 Şubat gecesi aldığı kararla Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmiş, kararda, insani yardım konvoylarının en kısa yoldan bir an önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilmişti.

Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya da çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat saat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Suriye İnsan Hakları Ağı dün, kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bu yana anlaşmanın 339 kez ihlal edildiğini ve aralarında sivillerinde bulunduğu 67 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Kaynak: AA