Kadın Mühendisler 8 Mart Kadınlar Gününü Kutladı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi, TargeT TTO ve Mühendislik Topluluğu işbirliğinde düzenlenen “Dünyanın Mühendis Melekleri” paneli GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Kadın Mühendisler 8 Mart Kadınlar Gününü Kutladı
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın moderatörlüğünü yürüttüğü panele; Persu Deri Yönetim Kurulu Üyesi Perihan Çöçelli, Gözüküçük Makine Zuhal Gözüküçük, GAÜN Mühendislik Fakültesi İlk Bayan Öğrenci Mehtap Öğüt, Mühendis- Akademisyen Prof. Dr. Canan Dülger ve Prof. Dr. Sevim Kaya ile GAÜN Mühendislik Fakültesi Öğrencisi Emel Birgül Mergin panelist olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, mühendis kadınların, hekim, avukat, iktisatçı, eğitimci, öğretmen kadınlarının hepsinin çok değerli olduğunu belirterek, “Eskiden İnşaat, Makine Mühendisi kadınlar çok görmezdik ama şimdi bu tür kız öğrencilerimizin sayısı da oldukça fazla. Hayatın içinde biz onların varlığından son derece memnunuz. Hayata değer, estetik katıyorlar. Kadın eli değen bir şey daha güzel, insani ve estetik olur. Birlikte yaşanası bu hayatta kadın ve erkeğin tüm haklarının teslim edildiği, kimsenin kimseye hele de erkeğin kadına eziyet etmediği, kadınlarımızın birer iffet, insan timsali olarak hayatın içerisinde yer aldığı bu anlamda mühendis olarak günün anısına ithafen melek mühendisler olarak da yer almasının son derece kıvanç verici olduğunu belirtmeliyim” şeklinde konuştu.

Mühendisliği tarif ederken tılsımlı iki kelimenin olduğunu söyleyen Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram,“Bunlardan biri bilimin sanatçısı olmasıdır. Sanat dediğiniz zaman aklınıza estetik gelir. Eğer bir işte sanat ve estetik varsa da aklınıza kadın gelir. Belki de mühendisliği hep erkek mesleği gibi biliriz ki yanlıştır. Bu estetiği, güzel dokunuşu yapacak olan insanlar da kadınlardır” dedi.

2010 yılında Türkiye’nin “Yılın Girişimci Kadını” seçildiğini belirten Persu Deri Yönetim Kurulu Üyesi Perihan Çöçelli, “Bayan mühendis olmak çok güzel bir şey. Bayan ve erkekte beyin eşittir ama bayanların kalbi farklıdır. Daha duygusaldır, teferruatlı bakarlar ve daha başarılı olurlar diye inanıyorum. İşinizi yaparsanız, emek verirseniz her şey düzgün gidiyor, sorun olmuyor” diyerek, iş hayatında kazandığı deneyimleri öğrencilere aktardı.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayan Zuhal Gözüküçük, Dünya Kadınlar Günü’nün ticari amaçla yapılan bir gün olmadığına dikkat çekti. Gözüküçük, “Çalışan kadınların ekonomik özgürlüğü olan kadınların desteklendiği evde oturan kadınların ise çalışma hayatına katılmasını sağlayacağımız bir gün. Bunun için de eğitime özellikle kız çocuklarının eğitimine çok önem vermeliyiz. Kız çocuklarının eğitimine destek olan kurumlara bizler de yardımcı olmalıyız” diye konuştu.

Mühendisliğin bir sanat olduğunu anlayan GAÜN Mühendislik Fakültesi ilk bayan öğrencisi Mehtap Öğüt, “36 yıllık meslek yaşantımın yarısını ofislerde geçirdiysem yarısını da şantiyelerde geçirdim. Mesleğimi çok sevdim, severek yaptım. Çok çalışkan olmamız gerekiyor. Dünyanın her yerinde bize ihtiyaç var. Bizler mühendisler olarak özel insanlarız. Çevremize baktığımızda çok kalabalık olduğumu görebiliriz. Dünyada ve Türkiye’de sayımız az, bunun değerinin bilelim” diyerek, tavsiyelerde bulundu. Mühendis- Akademisyen Prof. Dr. Canan Dülger ise, “Hangi alanda çalışırsanız çalışın aslında yaptığınız işin çok önemi yok. Farklılaşmanız, derinlemesine bir bilgiyi öğrenmeniz sizi o alanda öne çıkarıyor. İletişim becerileriniz, ilişkileri yönetmeniz, sanatta ve sosyal bilimlerden uzak kalmamanız sizi ön plana çıkarıyor” dedi.

Mühendisin problem çözen kişi olduğunu belirten Mühendis- Akademisyen Prof. Dr. Sevim Kaya, “Bir işletmede normalde ustalar, operatörler vardır hatta şimdi bilgisayar programları var. Bir sorun olduğunda mühendise iş düşer. Mümkün olduğunda okulda problemin nasıl çözüleceğini, olaylara nasıl bakılır,teknik sorunlar nasıl anlaşılır, farklı görüş açıları nasıl kazanılır bunları göstermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Öğrencisi Emel Birgül Mergin de neden mühendisliği seçtiğini ve hayattan beklentilerini katılımcılarla paylaştı.
Kaynak: İHA