Marmaris Kitap Günleri

Eski Devlet Bakanı Karakoyunlu: 'Şarkılarımız ve müziğimiz dünyada çok önemli yer tutmuştur. Birçok yabancı filmde birçok sahne Türk müziği ile çekilmiştir'

Eski Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Muğla'nın Marmaris ilçesinde belediye tarafından düzenlenen Kitap Günleri'ne katıldı.

Marmaris Kitap Günleri kapsamındaki söyleşide konuşan Karakoyunlu, tanzimat dönemleri haricinde Osmanlı'da şiirden başka edebi gelenek olmadığını ifade etti. Osmanlı'nın özellikle Acem ve Arap şiirinden etkilendiğini belirten Karakoyunlu, 'Arap şiirinde kaside ve gazel, Acem şiirinde mesnevi ve rubaiden etkilendi. Divan şiiri kadar kuvvetli bir şiiri hiçbir yerde bulamazsınız. Divan şiirine çok önemli iki katkımız vardır. Birincisi şarkı, ikincisi de tuyuğ. Bu iki konuda Arapları etkileyemedik ama Acemleri çok etkiledik' dedi.

Türk müziğinin ise oldukça etkili olduğunu vurgulayan Karakoyunlu, 'Şarkılarımız ve müziğimiz dünyada çok önemli yer tutmuştur. Birçok yabancı filmde birçok sahne Türk müziği ile çekilmiştir. Şiirdeki şarkı formunu müzik formu olarak olağanüstü güzellikte kullananlar oldu. Bunun da güftelerini yazan nadide insanlarımız var' diye konuştu. Söyleşide Suat Çağlayan da zeytin ağacı ile ilgili yazdığı kitaplardan bölümleri ve şiirlerini paylaştı.

Karakoyunlu ve Çağlayan, konuşmaların ardından kitapseverlerin sorularını yanıtladı.
Kaynak: AA