'2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya'

İslam İşbirliği Teşkilatının, '2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti' ilan ettiği Konya'da 'SelçuklularHaçlılar Sempozyumu' düzenlenecek Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek: 'Sempozyumda, 90 akademisyen sunum yapacak. İngiltere, ABD, Almanya, İran ve Azerbaycan'dan da 17 akademisyen katılacak'

İslam İşbirliği Teşkilatının, '2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti' ilan ettiği Konya'da, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesinin iş birliğiyle 'Selçuklular-Haçlılar Sempozyumu' düzenlenecek.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bir otelde düzenlenen sempozyumun tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, Haçlı Seferlerinin 920'nci, Konya'nın Selçuklu Devleti'nin başkenti oluşunun 900'üncü yılı dolayısıyla 8-10 Nisan tarihleri arasında 'Selçuklular-Haçlılar Sempozyumu' düzenleneceğini belirtti.

Sempozyumda Haçlılar ve Selçuklular konusunun Konya'da ilk kez inceleneceğini ifade eden Akyürek, 'Sempozyumda 90 akademisyen sunum yapacak. İngiltere, ABD, Almanya, İran ve Azerbaycan'dan da 17 akademisyen katılacak. Sempozyumdan sonra sunulan tebliğ ve bildiriler organizasyon heyeti tarafında değerlendirilerek bir kitap halinde yayımlanacak.' diye konuştu.

Haçlı Seferleri'nin tarihe etkisinin bu sempozyumda değerlendirileceğini belirten Akyürek, şunları kaydetti:

'Haçlı Seferleri sadece siyasi bir hareket olarak değil, aynı zamanda dini bir hareket olarak ortaya çıkmıştır. O nedenle Haçlı Seferleri, İslam ve Hristiyan dünyasının da fikirlerini etkilemiştir. Selçuklu ecdadımız, Haçlı Seferleri'ne büyük bir kalkan olarak durmasaydı, Haçlıların niyeti sadece Kudüs'e kadar ulaşmak değil, İslam dünyasının hayatiyetine son vermekti. Selçuklu ecdadımız Anadolu'nun ebedi vatan olmasına vesile olmuş. Onlara şükran borçluyuz. Sempozyumda bütün bunlar değerlendirilmiş olacak. Bu yıl aynı zamanda Konya'nın başkent oluşunun 900'üncü yıl dönümü. Konya'nın başkent oluşunun yıl dönümlerini de bundan sonra kutlamak istiyoruz. Sosyal ve kültürel çalışmalara desteklerimiz devam edecek.'

- 'Selçuklu savaşırken medeniyet de inşa etmiştir'

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade de Konya'nın çok önemli bir tarihte çok önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapacağını ifade etti.

Haçlı Seferleri devam ederken Selçuklu'nun savaşa takılıp kalmadığını anlatan Sade, 'Selçuklu savaşırken medeniyet de inşa etmiştir. Bugün de ülkemiz üzerindeki oyunlarla mücadele ederken medeniyet inşa etme, bilim üretme gayretini sürdürmeliyiz.' dedi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin de Selçuklu ve Orta Çağ tarihlerinin çok fazla bilinmediğini aktardı.

Selçuklu tarihini Türkiye'de Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi olan 3 kişinin bildiğini söyleyen Şahin, 'Haçlı Seferleri aslında hem Anadolu'daki Türk varlığına hem de büyüyen İslam dinine karşı yapılmıştır. Bu konuda Selçukluların verdiği gayret göz ardı edilemez. Haçlılara karşı esas mücadeleyi Selçuklular vermiştir.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA