Brüksel'deki Terör Saldırıları Avrupa Basınının Manşetlerinde

Avrupa gazeteleri bugün, Brüksel saldırılarını düzenleyen teröristlerin fotoğrafları ve siyah sayfalarla çıktı Le Soir: 'Bu son değil, başlangıç. Avrupa benzer saldırılara hazırlıklı olmalı' Daily Telegraph: “Terör saldırıları Avrupa’yı parçalayabilir' Bild: 'Savaştayız'

Brüksel'de dün düzenlenen terör saldırılarının ardından Avrupa gazeteleri, konuya ilişkin haber ve fotoğrafları manşetlerine taşırken, saldırıların önlenip önlenemeyeceğinin sorgulandığı analiz ve yorumlara yer verdi.

Saldırıların meydana geldiği Belçika'daki Le Soir gazetesi 'Tenir Bon' (Sağlam Dur) başlığıyla çıkan bugünkü sayısını dünkü saldırıya ilişkin fotoğraflara ayırdı. Manşetteki 'Bu son değil, başlangıç' başlıklı makalede Avrupa'nın benzer saldırılara hazırlıklı olması çağrısında bulundu. La Libre gazetesi de Le Soir'ın kullandığı fotoğrafın aynısını kullanarak '22 Mart 2016' manşetini kullandı ve bu sayısını saldırılara ayırdı. ​

- İngiltere

İngiliz gazetelerinin neredeyse tümü bugünkü manşetlerinde, teröristlerin Brüksel'deki Zaventem Havalimanı'nda güvenlik kameralarına yansıyan fotoğrafına yer verirken, Belçika Başbakanı Charles Michel'in 'Korktuğumuz başımıza geldi' sözlerini öne çıkardı.

Financial Times Brüksel’deki terör saldırılarına ilişkin “DAEŞ, Avrupa’nın kalbini vurdu” başlığını kullandı. Saldırıların Paris saldırılarına benzer özelikler taşıdığını belirten gazete, “Avrupa kendi kabuğuna çekilerek sorunların çözülmesini bekleyemez.” ifadesine yer verdi. Gazetede görüşlerine yer verilen IHS Jane’s Terörizm İzleme Merkezi Yöneticisi Matthew Henman, 'Bu şekilde bir saldırı dört günden az bir sürede organize edilemez. Genellikle bu tip saldırıların planlaması haftalar sürer.” dedi.

The Times gazetesi ise gelişmeleri okuyucularına “Brüksel’de katliam” başlığı ile duyurdu. Gazete, ikinci patlamada içerisinde çivi kullanılan bir bomba türünün kullanıldığını öne sürdü. Times gazetesi başmuhabiri Sean O’Neill tarafından kaleme alınan makalede, “Brüksel’deki saldırılar düşük teknolojili yöntemlerle kolay ve kitlesel hedeflere dönüşün olduğunu gösteriyor. Maelbeek metro istasyonundaki saldırı 7 Temmuz 2005’te Londra metrosundaki kaosu hatırlattı.' ifadeleri kullanıldı.

The Guardian gazetesi ise üst başlık olarak Belçika Başbakanı Charles Michel’in “Korktuğumuz şey başımıza geldi” sözlerine yer verdi. Guardian muhabiri Jason Burke’nin kaleme aldığı analizde, “Teröristler için asıl hedef halen terörize edebileceklerini, şiddetle kutuplaşmayı sağlayabileceklerini göstermek. Bu aslında öç almak için değil, hala aktif olduklarını göstermek için yapılıyor. Güçleri kırılmış olabilir ama açıkça ‘bitmedik’ diyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Daily Telegraph’ın Avrupa Editörü Peter Fosters ise analizinde, “Terör saldırıları Avrupa’yı parçalayabilir. İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılmasına neden olabilir. İngiltere’de Başbakan AB içerisinde kalmak yönündeki kampanyasını güvenlik gerekçesine dayandırıyordu. Fakat şu durumda ‘Avrupa’da güvenlik’ sözü kulağa kötü bir şaka gibi geliyor.” ifadelerini kullandı. ​

- Fransa

Fransız basını da Brüksel saldırılarını manşetlerine taşıdı. Liberation gazetesi 'Brüksel'in kalbinde facia', Le Parisien ise 'Avrupa savaşta' manşetleriyle çıktı.

Le Figaro gazetesi saldırıları farklı bir açıdan ele alarak, Fransa'nın terörle mücadelede yalnız bırakıldığını yazdı. Isabelle Lasserre tarafından kaleme alınan Le Figaro'daki köşe yazısında, Almanya'nın göçmenlerle, İngiltere'nin ise Brexit'le uğraştığı dönemeçte terörle mücadele görevinin Fransa'ya kaldığı belirtildi.

Lasserre, Brüksel'in Avrupa'yı ve Avrupa değerlerini temsil ettiğine dikkati çekerek, Brüksel'e yapılan saldırının aslında tüm Avrupa'ya yapıldığı görüşünü paylaştı.

Yazıda, Paris saldırılarından sadece 4 ay sonra yapılan Brüksel saldırısının aslında Avrupa'nın terörle mücadelede geldiği noktaya da dikkat çekildi. France Inter radyosuna konuşan Eski Belçika Başbakanı Elio Di Rupo ise Paris saldırganlarının yakalandığı Brüksel'in Molenbeek banliyösünün 'terörün merkezi' olarak değerlendirilmesinin haksızlık olduğunu söyledi.

Di Rupo, 'Bamako'da olan biteni düşününce Molenbeek'e yapılanın haksızlık olduğunu düşünüyorum' ifadelerini kullandı. Her terör saldırısının dini bir boyutu olduğunu da sözlerine ekleyen Di Rupo, bunun sadece Belçika'ya mal edilmemesini istedi.

Öte yandan dün Le Figaro'nun Twitter hesabından saldırılara ilişkin paylaştığı fotoğraflar okuyucu tepkisine neden oldu. Okurlar, paylaşımın altına 'Yaralı fotoğrafları paylaşmayın', 'İnsan hayatına saygı, bu fotoğrafları paylaşmayın', 'Kurbanların ailelerine saygı duyun' yorumları yazarak fotoğraflara tepki gösterdi.​

- Almanya

Alman Bild gazetesi, Brüksel'deki terör saldırılarına 5 sayfasını ayırarak, 'Savaştayız' manşetini attı. Olayda yaralanalar ile terör saldırısını gerçekleştiren teröristlerin fotoğrafları yer veren gazete saldırıya verilen tepkileri de derledi.

Frankfurter Allgemeine Gazetesi de 4 sayfa yer verdiği saldırı haberlerinde ''Ve Avrupa tekrar yas tutuyor'' başlığını kullandı. Gazete saldırının Brüksel'in kalbinde gerçekleştiğine dikkati çekerek, terörün bu sayede Avrupa'nın merkezine de ulaştığı belirtti.

Die Tageszeitung (taz) gazetesi de birinci sayfasında saldırıdan kurtulan ve kulağında kulaklığı olan bir vatandaşın fotoğrafını kullanarak, ''22 Mart Salı, Avrupa'' başlığını kullandı. ​Gazete ayrıca, saldırı nedeniyle kentte kamusal hayatın sessizliğe büründüğünü belirtti.

Der Tagesspiegel de ''Avrupa'ya saldırı'' başlığıyla verdiği haberinde saldırganların havalimanındaki kaydedilen fotoğrafına yer verdi. Gazete saldırıyı DAEŞ'in üstlendiğine ve Almanya'nın da sınır ve havalimanlarındaki güvenlik önlemlerini artırdığına dikkati çekti. Gazete ayrıca artık ''tesadüfün'' ölüm ya da yaşamı belirlediğini vurguladı.

Süddeutsche Gazetesi de ''Avrupa'nın başkentinde terör'' başlığıyla verdiği haberinde dün yaşananların özetini okuyucularına sundu. Frankfurter Allgemeine Gazetesi de (FAZ) ''Brüksel'deki terör saldırısında çok sayıda ölü'' başlığıyla verdiği haberde saldırı sonrası yorgun ve morali bozuk olan insanların fotoğraflarına yer verdi.

Gazete Paris'in daha önce yapılan saldırılar sonrası DAEŞ'in hafife alınmaması yönünde yaptığı uyarılara rağmen Brüksel'in başkentinin vurulduğunu belirtti. FAZ ayrıca haber yorumunda DAEŞ'in ''aslanlarını'' Batı'da saldırılar yapmak amacıyla gönderdiğini ifade etti.

- İspanya

İspanyol basını, Brüksel'deki terör saldırılarının Belçika'yı değil Avrupa'yı hedef aldığını kaydederek, 'cihat yanlısı terörizme karşı AB'nin daha koordineli mücadele etmesi gerektiği' yorumlarına yer verdi.

El Pais gazetesi 'Avrupa'ya terörist saldırı', El Mundo gazetesi ise 'Avrupa'nın kalbinde büyük tehdit' manşetlerini atarken, yası sembol eden siyah bir sayfayla ve Belçika bayrağının renkleriyle çıkan ABC gazetesi 'Avrupa'nın başkentinde 31 ölü, 187 yaralı' diye yazdı.

El Pais gazetesinde yapılan editör yorumda, 'Güvensizlik, sığınmacı krizi ve popüler siyaset akımı Avrupa ruhunu darmadağın edebilir. Yeni terörizm modeline karşı eski askeri ve polisiye cevaplar yetmiyor.' denildi.

El Mundo gazetesi de editör yazısında, 'Çirkin saldırı, AB'yi DAEŞ'e karşı mücadelede daha koordineli hareket etmeye zorluyor. DAEŞ'e karşı verilen mücadelede 28 AB ülkesi halen savunma ve dış politika konularında olması gerektiği gibi gerçek bir ortak tavır sergileyemiyor. Müslüman ulusların liderliğinde olması gereken bir kara harekatıyla desteklenmeyen her türlü askeri müdahale çok sınırlı olacaktır. Cihat yanlısı terörizmle mücadele çok karışık bir konu. Ama AB'nin çok işe yaramadığını düşünenler şunu bilmeliler ki ne kadar fazla koordine olunursa düşmana karşı o kadar etkili sonuç alınır.' ifadelerini kullandı.

- İtalya

İtalyan basını da Brüksel'deki terör saldırılarına geniş yer verdi. La Repubblica gazetesi, “DAEŞ’ten Avrupa’ya savaş” başlığını atarken, havaalanı ve metroya gerçekleştirilen terör saldırılarında Brüksel’in çifte saldırıyla karşı karşıya kaldığını, terör eylemlerinin İtalya’yı da riske attığını, Papa’ya yönelik terör tehdidi olduğunu bildirdi.

Corriere della Sera gazetesi de saldırıyı, “Avrupa, saldırı altında” manşetiyle okuyucularına aktarırken, gizli servislerin “Yeni saldırılar olacak” uyarısına dikkati çekti. Gazetede Antonio Polito imzalı çıkan yazıda, bu tür saldırılarda Avrupa’daki kararsız hükümetlerin sorumluluğu olduğu ifade edilirken, 28 birlik üyesinin sınırlarının açık ama güvenlik birimlerinin farklı olduğu, birliğin ortak federal polis gücü oluşturması gerektiği belirtildi.

La Stampa gazetesi de mizanpajında Belçika bayrağı renklerine yer verirken, “Halife, Avrupa’yı kana buladı” başlığını kullandı. Gazetenin genel yayın yönetmeni Maurizio Molinari yazısında, Brüksel’in Paris’te 13 Kasım’da gerçekleşen saldırıların aynısına maruz kaldığını belirterek, DAEŞ’in zaman ve yer bakımından çalışılmış bir plan eşliğinde çok can alacak ve güvenlik güçlerinin kapasitesinin yetersizliğini ortaya koyacak bir eylem yaptığını yazdı.

Bu arada, La Stampa gazetesi, iki tam sayfa dünya haritası beraberinde 2001’den bu yana meydana gelen terör saldırılarına yer verdi. Gazetenin Türkiye’den sadece Ankara’da geçen Ekim ayında 109 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya yer verip, geçen hafta Ankara, İstanbul ve geçen ay yine Ankara’da meydana gelen saldırılara yer vermemesi dikkati çekti. ​

- Balkanlar

Bosna Hersek'in en yüksek tirajlı gazetesi 'Dnevni Avaz', Brüksel'deki saldırılarla ilgili haberinde 'DAEŞ, Avrupa'nın kalbine saldırdı' ifadesini kullanırken, Brüksel'de art arda meydana gelen saldırıların 'DAEŞ'in kara günlerin habercisi' olduğuna dair mesaj verdiğini aktardı.

'Oslobodjenje' gazetesi de 'Brüksel'de dehşet' başlıklı haberinde, DAEŞ'in Belçika'nın başkentinde düzenlediği saldırıda 34 kişinin hayatını kaybettiği, 200'den fazla insanın da yaralandığı ifade edildi.

Haberde ayrıca BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura'nın ifadelerine de yer verilirken, Mistura'nın 'Brüksel'deki saldırı, Suriye'deki savaşın bitmesine yönelik bir mesajdır' ifadesini kullandığı aktarıldı.

Hırvatistan'ın 'Jutarnji' gazetesinde ise 'Avrupa'nın kalbinde terörizm' başlıklı haberinin detayında 'Durdurabilecek miyiz' ifadesini kullandı. Sırbistan'daki 'Politika' gazetesi de 'Avrupa'nın başkentinde dehşet' başlığını kullanırken, haberin detayında Brüksel'de dün meydana gelen kanlı saldırıların sorumluluğunu DAEŞ'in üstlendiği belirtildi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün sabah Brüksel Zaventem Havalimanı'nda ve Maelbeek Metro İstasyonu'nda düzenlenen terör saldırılarında 34 kişi öldü, 130'dan fazla kişi yaralandı.

Terör örgütü DAEŞ'in üstlendiği saldırıların ardından ülkede yoğun güvenlik tedbirleri uygulanmaya başlandı ve terör tehdidi seviyesi en üst düzeye çıkartıldı.

Kaynak: AA