'Modernleşmeyle, Roman Vatandaşların Geçim Kaynaklarının Çoğu Gitti'

OPTİMAR Araştırma Genel Müdürü Hilmi Daşdemir, Roman vatandaşlarla ilgili olarak araştırma sonuçlarını paylaştığı toplantıda “Modernleşmeyle Roman vatandaşların geçim kaynaklarının çoğu gitti" dedi.

'Modernleşmeyle, Roman Vatandaşların Geçim Kaynaklarının Çoğu Gitti'
OPTİMAR Danışmanlık Araştırma Şirketi, Zonguldak’ta yaşayan Roman vatandaşlara ışık tuttu. Zonguldak Roman Araştırması ve Engelli Profili Araştırması sonuçları Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın katılımıyla yapılan toplantıda paylaşıldı. Kentteki Roman vatandaşlara yönelik algıların incelenmesini ve yaşadıkları sıkıntıların gün yüzüne çıkartılmasını sağlamak için 11 Kasım - 7 Aralık 2015 tarihlerin arasında yapılan “Sosyal Dışlanma Sorunsalı ve Zonguldak Roman Araştırması” sonuçları ve değerlendirme toplantısı Zonguldak Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Vali Kaban “Roman vatandaşlarımızın sorun ve dertleri ile ilgilenmek, eğer yaşadıkları ayrımcılık konuları varsa bunların üstesinden gelmek devlet ve millet olarak temel vazifelerimizden biri olmalıdır. Bu ülkenin her bir ferdini ülkemizin ve şehrimizin asli unsuru olarak gördüğümüzü belirtmek isterim. Şüphesiz sorun ve sıkıntılar yaşayan gruplarımız, bazı mahallelerimiz olabilir. Ancak bu sorun ve sıkıntıları dinimizin kardeşlik emri ve cumhuriyetimizin eşit yurttaşlık bilinci ile aşacağımıza eminim. İşte bu araştırma da bu bilinçle; sorun ve sıkıntıların doğru tespit edilebilmesi ve uygun çözümler sunulabilmesi amacıyla yapıldı. Şehrimizin önde gelenleri, üniversitemiz ve yerel yöneticilerimizin bu araştırmadan istifade edeceklerini düşünüyorum. Ayrıca bu araştırmaların titizlikle yapılmasını sağlayan ve ülkemizin önde gelen araştırma kuruluşlarından biri olan Optimar Araştırma’ya ve Genel Müdür Hilmi Daşdemir’e, araştırmaya da katkı veren Dr. Mehmet Aysoy’a teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan araştırmaların bulgularının paylaşılması ile devam eden programda Optimar Araştırma Genel Müdürü Hilmi Daşdemir “Bütün dünyada olduğu gibi bugün Türkiye’de de dezavantajlı gruplar ile yapılan çalışmalar büyük önem arz ediyor. Toplumun dezavantajlı kesimlerine ulaşabilecek çözüm odaklı yöneticilik şehirlerimizin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri. Roman vatandaşlarımız ve engelli bireylere ilişkin Zonguldak Valiliğimiz ve kalkınma ajansımızın gösterdiği hassasiyet son derece önemli. Müreffeh ve gelişmiş bir toplum olmamızın ancak bu sorunların üstesinden gelinmesine bağlı olduğunu paylaşmak isterim” şeklinde konuştu.

Roman araştırması ile ilgili değerlendirmelerine Zonguldak ilinde yaşayan Roman vatandaşlarla ilgili bilgi vererek başlayan Daşdemir “Halen merkezde çoğunluğu Karaelmas, Çınartepe ve Mithatpaşa mahallelerinde olmak üzere 5 bin Roman vatandaş yaşamaktadır. Tarihsel olarak toplumdan ayrı bir yaşam biçimi ve geleneğe sahip olan söz konusu vatandaşlarımız sürekli olarak sosyal bir dışlanmaya maruz kalmıştır. Genelde basit üretim ilişkileriyle hayatlarını idame ettiren Romanlar modern yaşamın yaygınlaşmasıyla geleneksel yaşamlarını sürdürebilecek geçim kaynaklarının çoğunu kaybetmişlerdir. Biz yaptığımız araştırma ile gündelik hayattan, çalışma hayatına, aile yaşantısı ve arkadaş ortamına kadar Roman vatandaşlarımız ile ilgili algının ne olduğunu; yaşadıkları sıkıntı ve sorunların neler olduğunu ortaya koyduk” dedi.

"ROMAN MAHALLERİ BAŞKA BİR MEKANA TAŞINMADAN YERİNDE REHABİLİTE EDİLMELİDİR"

Yapılan araştırmanın analiz edilmesi ile ortaya çıkan önerilerini paylaşan Daşdemir, şunları kaydetti: “Romanlar hakkında toplumda farkındalığın artırılmasına ve negatif algının kırılmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle Romanlara yönelik negatif yargıların temelinde Roman çocukların sokakta çalıştırılmaları olduğu düşünülmektedir. Romanların düşük statülü işler dışında da toplumda görünür hale gelmelerinin sağlanması mevcut negatif yargıların dönüşmesini sağlayabilir. En önemli konulardan biri de eğitimdir. Roman çocukların ve diğer çocuklar ile aynı okullarda okumalarının koşullarının sağlanması yerinde olacaktır. Roman mahalleri başka bir mekana taşınmadan yerinde rehabilite edilmelidir. Roman yerleşimlerinin ve yaşam şekillerinin önemsendiği projeler üretilmelidir. Son olarak ise Roman vatandaşlara güven esasında yaklaşıldığının gösterilmesi gerekir”.
Kaynak: İHA