Afyonkarahisar'da Minibüslere Kamera Zorunluluğu Getirildi

Afyonkarahisar'da şehir içinde toplu taşımacılık hizmeti veren minibüslerin uyması gereken yönetmelik yeniden düzenlendi.

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Mart ayı toplantısı meclis toplantı salonunda yapıldı. Belediye Başkanı Burhan Çoban başkanlığında yapılan toplantıda trafik komisyonu tarafından 6 aylık çalışma sonucunda yeniden düzenlenen şehir içi minibüs yönetmeliği oy birliği ile kabul edildi.

Yenilenen yönetmelikte minibüslerin uyması gereken yeni kurallar açıklandı. Yeni yönetmeliğe göre, minibüslere kamera zorunluluğu getirildi. Kamera görüntüleri denetim raporu niteliği taşıyacak. Ayrıca minibüs hattı sahibi olanlar, minibüsçülük dışında başka ticari faaliyette bulunamayacak. Ticari hatlı minibüs taşımacılığı yaparak geçimini sağlayan kişilere birden fazla minibüs hattı plakası verilmeyecek.

Meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilen yeni yönetmelikte şunlara yer verildi:

'Yüz kızartıcı suçu olanlar ve alkollü olarak araç kullanma veya hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgesi birden fazla ehliyetine el konulanlar, ikinci kez aynı suçu yaptığında minibüs taşımacılığına izin verilmeyecek. Yeni başlayanlar ve mevcut şoförlerin, 5 yılda bir hastaneden alınacak psikolojik ve bulaşıcı hastalıklar yönünden sağlam olduğunu gösterir sağlık raporuna alacak. Belediye, minibüsün çalışması sırasında kamu hizmetinin yürütülmesinde aksaklık, eksiklik, kurallara uymama. gibi nedenlerden dolayı uygun bulmadığı sürücülerin değiştirilmesini işleticiden talep ettiğinde en geç 7 gün içinde söz konusu personel değiştirilecek. Model değişikliği yapacak olanlarda ve yeni araçlarda klima zorunluluğu getirilirken, klima çalışır durumda olacak.'

Bir yıl içerisinde ceza cetvelinde belirtilen suçların işlenmesi halinde minibüslere para cezası, 30 güne kadar ruhsatı askıya alma ve ruhsat iptali gibi cezalar verilebilecek.

Kaynak: AA