İTO Başkanı Çağlar Açıklaması 'Mühendislik Tecrübemizi Doğru Planlamayla Dünyanın Her Ülkesine Satabiliriz'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Mega projelerle biriken mühendislik tecrübemizi doğru planlamayla dünyanın her ülkesine satabiliriz. Özellikle son beş yılda kazandığımız mühendislik yetenekleriyle yurtdışında birçok projeye imza atabiliriz" dedi.

İTO Başkanı Çağlar Açıklaması 'Mühendislik Tecrübemizi Doğru Planlamayla Dünyanın Her Ülkesine Satabiliriz'
Çağlar, Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü, Avrasya Tüneli ve Körfez Geçiş Köprüsü gibi dünyada ilklerle ifade edilen projeler tamamlanırken, bir taraftan da çok önemli bir mühendislik bilgi birikiminin Türkiye’de toplandığına dikkati çekti.

Dünyanın en büyük gayrimenkul ve inşaat fuarlarından MIPIM, Fransa’nın Cannes şehrinde kapılarını açtı. Fuarda bir basın toplantısı düzenleyen İTO Başkanı Çağlar, fuarın kalbine kurulan İstanbul Çadırı’nda, Yaşayan İstanbul Maketi ve gerçekleştirilecek diğer etkinliklerle MIPIM 2016’ya Türk inşaat ve gayrimenkul sektörünün mührünü vuracaklarını söyledi.



İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı’nın bu yıl MIPIM’in en prestijli noktasında Londra ve Paris çadırlarının arasında konumlandığını belirten Çağlar, "Geçen yıl 300 metrekare olan İstanbul Çadırımızı 685 metrekareye çıkarttık. Temamız ’Star of Housing’. Yani kentleşmenin yıldızı İstanbul" dedi.

’TEK YAPMAMIZ GEREKEN; TECRÜBEMİZE SAHİP ÇIKMAK’

Türk müteahhitlerin 2015 yılında 20 milyar dolar değerinde toplam 177 proje üstlendiğine işaret eden Başkan Çağlar, "Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa’nın 2020’ye kadar olan altyapı ihtiyacı ise 2.2 trilyon dolar. Dünyanın en büyük 225 müteahhidi arasında 43 firmamız var. Çin’den sonra, dünyada ikinci sıradayız. Müteahhitlik şirketlerimizin yeni başarı hikayeleri yazmaları için gereken tek şey, mega projeler tamamlanınca ortaya çıkan insan kaynağımız ve tecrübe birikimimize sahip çıkmak" dedi.

’İNŞAAT 160 SEKTÖRÜ ETKİLİYOR’

İnşaat sektöründeki en küçük yavaşlama ya da canlılığın 160 sektörü birden etkilediğini belirten Çağlar, "İnşaat ve gayrimenkulün milli gelirdeki payı yüzde 15’e ulaştı. Bu sektör 160 başka sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan bir dinamo görevi yapıyor" dedi.

2015 yılında Türkiye’de yatırım yapan yabancılara yaklaşık 6 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığını kaydeden İTO Başkanı İbrahim Çağlar, yatırım ortamını iyileştirerek bu rakamın orta vadede 15 milyar dolar seviyesine çıkarılabileceğini vurguladı. Çağlar, "Yabancıya konut satışının desteklenmesi için bazı adımların atılması gerekiyor. Dünyada rol model olabilecek örnekler incelenerek yeni kolaylıklar sağlanabilir" dedi.

Çağlar, kredi faizlerinin yükselmesinin konut satışlarını etkilediğini belirterek, "Müteahhitte ’inşaat yapıyorum, daire satabilecek miyim’ endişesi olmamalı. Bu açıdan MIPIM fuarı önemli bir fırsat. Yabancı yatırımcıya konut sattıkça, bu iç piyasayı da hareketlendirecek. Dış pazarları geliştirmek için proje üretmemiz, iç pazardaki durgunluğu aşmamıza da yardımcı olabilir" diye konuştu.

’TEMİNAT SORUNUNU DEVLET ÇÖZER’

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe dört önemli konu bulunduğuna işaret eden Çağlar, şunları söyledi: "Önemli konulardan biri teminat mekanizması. Özellikle Körfez ülkelerindeki ihalelerde müteahhidimiz teminat sorunu yaşıyor. Burada kâr oranları düşük ama rekabet fazla. Devletimiz bu işleri organize ederken, bilhassa teminat konusunda firmalarımıza daha fazla yardım edebilir. Çünkü artık yurtdışında münferit çalışma dönemi bitti. Devletimizle beraber iş yapalım ki ölçek kazanalım. Devlet devletle görüşerek firmaların önünü açabilir. Böyle olursa, bu işler çok daha kolay olur. Hızla dışarıdaki projelere Türk firmalarının gireceği ortamı sağlanır."
Kaynak: İHA