Irak'ta İbadi'nin Teknokratlar Hükümeti Çabası Çıkmazda Mı?

Irak Başbakanı İbadi'nin sözünü ettiği teknokratlar hükümeti için siyasi gruplardan yeteri kadar destek alamadığı belirtiliyor Ahrar Grubu Milletvekili Tai: 'İbadi'nin siyasi gruplara teknokrat aday belirlemeleri için yazı göndermesi yeni kabinede de hizipleşmeye devam edileceği anlamına geliyor' Sünni Milletvekili Matar: 'İbadi'nin Irak'ta sözünü ettiği reform ve değişimi hayata geçirmesi için sağlam ve somut yönteminin bulunmadığını gördük' Kanun Devleti Milletvekili İbadi: 'İbadi'nin siyasi gruplardan bakanlıklar için aday istemesi kalıcı ve kapsayıcı değil, geçici reform anlamına geliyor'.

HAYDAR HADİ - Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin reform hamlesi kapsamında bir süre önce sözünü ettiği teknokratlar hükümeti için siyasi gruplardan yeterli desteği almadığı belirtiliyor.

İbadi, ülkede yolsuzlukla mücadele edebilmek ve hizipçilikten kurtulmak amacıyla teknokratlar hükümeti kurmak istediğini açıklayarak, bunun için ülkedeki siyasi gruplardan teknokrat aday belirleyip kendisine sunmalarını istedi.

- 'İbadi, hizipleşmeye devam ediyor'

Şii din adamı Mukteda es-Sadr'a bağlı El-Ahrar Grubu Milletvekili Resul et-Tai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hizipleşmeye dayalı hükümet kurulmasını reddettiklerini ifade ederek, 'İbadi'nin siyasi gruplara teknokrat aday belirlemeleri için yazı göndermesi yeni kabinede de hizipleşmeye devam edileceği anlamına geliyor' dedi.

Sadr'ın çağrısı üzerine gelecek cuma günü yapılacak sivil itaatsizlik eylemi için hazırlıklar yürüten komisyonun üyesi Ahmet Halaf da Sadr'ın, İbadi'nin siyasi partiye bağlı eğiliminden vazgeçemeyeceği ve teknokratlar hükümetini kurmada başarılı olamayacağı kanısına vardığını söyledi.

- 'İbadi'nin reform stratejisi yok'

Irak meclisindeki en büyük Sünni grup Güçler Birliği Milletvekili Salim Matar, İbadi'nin reform ve teknokratlar hükümeti için somut strateji ve plana sahip olmadığını söyledi.

Matar, 'İbadi ile görüştüğümüzde Irak'ta sözünü ettiği reform ve değişimi hayata geçirmesi için sağlam ve somut yönteminin bulunmadığını gördük. Önümüzdeki günlerde herhangi bir değişim yaşanma ihtimali de zor' diye konuştu.

Sünni grup üyeleri, geçen cumartesi İbadi ile bir araya gelerek, Sünni toplumunun taleplerini ve muhtemel teknokrat hükümeti meselesini görüşmüştü.

- 'İbadi,'siyasal krizi derinleştiriyor'

Başbakan İbadi'nin de üyesi olduğu Kanun Devleti Milletvekili Zahir el-İbadi ise 'İbadi'nin siyasi gruplardan bakanlıklar için aday istemesi kalıcı ve kapsayıcı değil, geçici reform anlamına geliyor' diyerek, İbadi'nin bu adımının siyasal krizi daha da derinleştireceğini savundu.

Milletvekili İbadi şunları kaydetti:

'İbadi hükümetindeki bakanların çoğu siyasi grup başkanlarından oluşuyor. Bakan koltuğunda oturan siyasi grup başkanından aday istemek mantıklı değil ve hiçbir siyasi tarafın kabulünü de görmez.'

İbadi, Başbakan İbadi'nin üzerindeki sorumluluğu siyasi partilere yüklemek istediği görüşünü savunarak, 'İbadi, kabinesi için belirli şartlara göre kendisinin seçeceği teknokrat adayları göstermekle sorumludur' ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı İbadi, 9 Şubat'ta ülkede yolsuzlukla mücadele edebilmek ve hizipçilikten kurtulmak amacıyla teknokratlar hükümeti kurmak istediğini açıklamış, bu çerçevede iki gün önce teknokratlar hükümeti için siyasi gruplardan aday belirleyip göndermelerini istemişti.
Kaynak: AA