Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisinden Bahar Bayramı Mesajı

8 Şubat; Çin’in en önemli geleneksel bayramı olan Bahar Bayramı, aynı zamanda ay takvimine göre de Çin’in yeni yılı olma özelliğine sahip. Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi YuHongyang, bu özel güne ilişkin bir mesaj yayınladı.

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisinden Bahar Bayramı Mesajı
YuHongyang, Bahar Bayramı mesajında şu ifadelere yer verdi; “Yaklaşan bu güzel bayram vesilesiyle tüm samimiyetimle Türk halkı ile birlikte bu bayram sevincini paylaşmayı, Yeni yıl dileklerini Çin halkına hep birlikte göndermeyi arzu ediyorum. Aynı zamanda, bu vesile ile Türk dostlarıma Çin Yeni Yılının uzun tarihini ve barındırdığı Çin kültürünü anlatmak istiyorum.”

Bahar bayramı, doğanın bayramıdır.

YuHongyang, Çin’de, “yıl” kavramının ilk olarak tarımdan geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Eski çağlarda Çinliler tahılın olgunlaşma zamanını yıl olarak adlandırmıştır. Çin’in takvim sistemi, geleneksel Çin Takvimi’nin, diğer bir ismiyle "Xia Takviminin", ortaya çıkışı günümüzden 4000 yıl önceki XiaHanedanlığı’na (yaklaşık olarak M.Ö. 2070 - M.Ö. 1600) dayanmaktadır. Geleneksel Çin Takvimi, 24 güneş döneminden oluşur, doğanın mevsim değişikliklerini yansıtır, tarımsal faaliyetlere kılavuzluk eder ve sayısız ailenin giyinme, yeme, barınma ve göçlerini etkiler. İnsanoğlunun toplumsal hayatı esasına dayanan "gök ve insan uyumu" ideolojisi doğanın bir yansımasıdır, dahası doğayla ayrılamaz. 2000 yılı aşkın bir süre öncesinde, antik Çin düşünürü ve Dao ekolünün kurucusu Lao Zi; “İnsan toprağı, toprak göğü, gök Dao ekolünü ve Dao ekolü de doğayı takip eder.” diyerek insan ve doğanın özdeş olduğunu ve birbirleriyle iletişim halinde olduğunu vurgulamıştır."

Bahar Bayramı, ailenin bayramıdır.

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi YuHongyang, bu özel güne ilişkin yayınladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Her yıl Ocak ve Şubat aylarında, Bahar Bayramı geldiğinde Çin’in şehirlerinde dönemsel olarak geniş çaplı büyük göç gerçekleşir. Yaklaşık 40 gün içinde 30 milyondan fazla insan memleketlerine akın eder. İnsanlar her türlü ulaşım aracını kullanarak çalıştıkları şehirlerden memleketlerine doğru yol alır. Çin’in günden güne gelişen hava yolları, hızlı trenleri ve kara yolları ulaşımı daha hızlı kılar.”

Bahar Bayramı, dünyanın bayramıdır.

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi YuHongyang, mesajında, Bahar Bayramının binlerce yıldır süregelen Çin’in en önemli ulusal bayramı olmasının yanı sıra, aynı zamanda dünya çapında bir bayram haline geldiğini söyledi.



YuHongyang, mesajına şöyle devam etti: “Çin ile diğer ülkeler arasındaki kültürel değişimin günden güne artmasıyla Çin hükümeti ve toplumun her kesimi tarafından tüm dünyada “Bahar Bayramı Şenliği” kutlamaları etkinlikleri düzenlemeye başlandı. Tüm dünyada “sevinç, uyum, paylaşım ve iyi dilekler” düşünceleri ile Bahar Bayramının Çin ve diğer yabancı ülkeler ile kültürel etkileşiminde önemli bir platform olması amaçlanmaktadır. Bahar Bayramı geleneksel bir bayram olmasının yanında, aynı zamanda da modern bir bayramdır. Bahar Bayramı insan ve doğa arasındaki uyum, aile ile toplum arasındaki uyum ve etkileşim, aynı zamanda da Çin’i ve dünyayı bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye, Bahar Bayramı Şenliği etkinliklerini uzun yıllardır düzenlemektedir. Her yıl birçok Türk dostlar ve biz Bahar Bayramı’nı birlikte kutlamaktayız. Günümüzde, konser, halk gösterileri, sanat sergileri, film gösterimleri ve kültürel forumlar gibi bir takım Bahar Bayramı kutlamaları etkinlikleri düzenlemeye devam ediyoruz. Böylece, Türk halkının Çin kültürünü daha yakından tanımasını sağlamayı, birlikte paylaştığımız bu bayram sevinci ile de iki ülke arasındaki dostluğun daha da gelişmesini umut ediyoruz.”
Kaynak: İHA