Washington Ve Moskova Arasındaki 'Magnitsky Listesi' Uzuyor

2009'da gözaltıyken hayatını kaybeden avukat Sergey Magnitsky'nin ismini taşıyan 'Magnitsky listesi', Moskova ve Washington'un karşılıklı yeni isimler eklemesiyle uzamaya devam ediyor ABD, listeye eski Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Aniçin, Soruşturma Komitesi, Savcılık, finans ve vergi kurumlarında görevli üst düzey bürokratları aldı Rusya ise karşı hamle olarak aralarında eski Adalet Bakanı Gonzales ve eski Savunma Bakan Yardımcısı Feith'in de bulunduğu aynı sayıda isme ülkeye giriş yasağı koydu.

Rusya ve ABD arasında karşılıklı atışmaya dönüşen 'Magnitsky listesi' genişlemeye devam ediyor.

Yabancı ortaklı bir yatırım şirketi için çalışırken, bazı Rus üst düzey bürokratları rüşvet almakla suçlamasının ardından, çeşitli nedenlerle hakkında soruşturma açılan ve 2009 Kasım ayında gözaltıyken hayatını kaybeden avukat Sergey Magnitsky'nin ismini taşıyan 'Magnitsky listesi' Moskova ve Washington'un karşılıklı yeni isimler eklemesiyle tekrar gündeme geldi.

ABD, son olarak 1 Şubat'ta listeye 5 Rus vatandaşı dahil etmişti. Listeye alınanlar arasında eski Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Aniçin de bulunduğu 5 kişiyi eklemişti.

Rusya ise buna karşılık, aralarında ABD eski Adalet Bakanı Alberto R. Gonzales ve eski Savunma Bakan Yardımcısı Douglas J. Feith'in de bulunduğu, Amerikan hukuk sistemini temsil eden 5 ABD vatandaşının Rusya'ya girişini yasaklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu uygulamanın iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verdiği kaydedilmişti.

ABD tarafından 'Magnitsky listesi'ne dahil edilen isimler arasında, Rusya Soruşturma Komitesi, savcılık, finans ve vergi kurumlarında görevli üst düzey bürokratlar yer alıyor. Rusya'nın ülkeye giriş yasağı koyduğu Amerikalılar arasında ise Guantanamo Hapishanesi'ndeki birliğinin komutanı Richard W. Butler ve aynı hapishanenin davalarına bakan yüksek hakim Gladys К. Kessler, Orgeneral Ricardo Sanchez, Ebu Gureyb Cezaevi Müdürü Janis Leigh Karpinsky gibi isimler yer alıyor.

ABD'nin ilk yaptırım kararlarını 2012 yılında almasına Rusya, 'Dima Yakovlev' kanunuyla cevap vermiş ve Rus çocukların yabancılara evlatlık verilmesi yasaklanmıştı.

2013 yılında ABD'nin 'Magnitsky listesi'ne 18 Rus vatandaşını eklemesine Moskova yönetimi, aynı sayıda ABD vatandaşına ülkeye giriş yasağı koyarak cevap vermişti. Mayıs 2014'de ABD ve Rusya 12'şer isim hakkında daha benzer kararlar aldı.

- Magnitsky olayı

Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitsky'nin, 2009'da Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak, sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti. Magnitsky’nin işkence gördüğü ve tıbbi yardım almadığı için yaşamını kaybettiği öne sürüldü.

Ancak Rusya iddiaları reddederek, Magnitsky'nin kalp hastalığı yüzünden öldüğünü açıkladı.

Bu kapsamda 2012 yılında ABD'de kabul edilen Magnitsky Yasası ile insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD'ye girişinin engellenmesi ve mal varlıklarının dondurulması gibi bir dizi yaptırımlar hayata geçirildi.

Kaynak: AA