İsrail'de 'Arap Milletvekillerinin Parlamento Üyeliklerinin Askıya Alınması' Tasarısı

Knesset'teki Arap Bloku'nun lideri Avde: 'Milletvekillerinin uzaklaştırılması durumunda bu ırkçı kanunlara tepki olarak istifa seçeneğini masaya yatıracağız'.

İsrail Parlamentosu Knesset'teki Arap Bloku'nun lideri Eymen Avde, İsrail'in ırkçılıkla suçladığı 3 Arap milletvekilinin parlamentodan uzaklaştırılması durumunda tepki olarak istifa seçeneğini masaya yatıracaklarını söyledi.

Avde, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Hukuk ve Yargı Komitesinin, 'İsrail karşıtı provokatif eylemler yapmak' suçlamasıyla Arap vekillerin üyeliklerinin askıya alınmasını içeren yasa tasarısını onaylamasının ardından parlamentoda, 'Bu parlamentoda beni temsil etmeyen İsrail bayrağını, fotoğrafları ve sembolleri görüyorum. Buna rağmen haklarımızı teminat altına alacak demokratik bir oluşum ve daha iyi bir gelecek için burada olmayı tercih ettim' dediğini aktardı.

Raid Salah liderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi'ni İsrail'in yasa dışı örgüt ilan etmesinin ardından bazılarının, parlamentodaki milletvekillerini de engellemeye çalıştığına dikkati çeken Avde, Knesset'teki Arap milletvekilleri Cemal Zahalka, Hanin Zuabi ve Basil Gattas'ı işaret ederek, 'Milletvekillerinin uzaklaştırılması durumunda bu ırkçı kanunlara tepki olarak istifa seçeneğini masaya yatıracağız' ifadesini kullandı.

Anayasa Hukuk ve Yargı Komitesi, 'İsrail karşıtı provokatif eylemler yapmak' suçlamasıyla 3 Arap milletvekilinin üyeliklerinin askıya alınmasıyla ilgili yasa tasarısını onaylamıştı.

Başbakan Binyamin Netanyahu da 'provokatif eylemler ve ırkçılık' yaptıkları öne sürülen vekiller hakkında verilen karardan memnuniyet duyduğunu belirterek, tasarının en yakın sürede parlamentoda görüşüleceğini kaydetmişti.

Knesset Etik Kurulu, 8 Şubat'ta Knesset Milletvekilleri Hanin Zuabi ve Basil Gattas hakkında 4 ay, Cemal Zahalka için de 2 ay genel kurul toplantılarından uzaklaştırma kararı vermişti.

İsrail tarafından cenazeleri alıkonulan Filistinli ailelere başsağlığı ziyaretinde bulunan Knesset'teki Arap Milletvekilleri Zahalka, Zuabi ve Gattas, İsrail tarafından 'nefreti körükleyen eylemler yapmakla' suçlanıyor.

120 koltuklu Knesset'te 'Arap Listesi' çatısı altında 13 Filistin asıllı milletvekili bulunuyor.

Kaynak: AA