Türkiye İhracat Stratejisi Ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı

Ekonomi Bakanı Elitaş: 'Dünyanın böylesine yavaş büyüdüğü bir dönemde Türkiye ilelebet hızlı büyüyemez. Yapmamız gereken, bu dönemde üretim yapımızı değiştirerek, inovasyon, tasarım ve markalaşmayla daha fazla katma değer yaratarak milli gelirimizi artırmaktır' '2016 yılı ihracat hedefimiz OVP’de 155,5 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Tüm performans hedeflerine ulaşılması, 2023 hedeflerimize giden yolda gerekli ivmeyi sağlayacaktır' 'Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı ile ilgili EKK’da 22 Şubat'ta sunum yapıldı, dün ise kanun tasarısı kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarımızın görüşlerine açıldı'

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye'nin 24 çeyrektir büyüdüğüne belirterek, 'Dünyanın böylesine yavaş büyüdüğü bir dönemde Türkiye ilelebet hızlı büyüyemez. Yapmamız gereken, bu dönemde üretim yapımızı değiştirerek, inovasyon, tasarım ve markalaşmayla daha fazla katma değer yaratarak milli gelirimizi artırmaktır' dedi.

Elitaş, Bakanlıkta gerçekleştirilen 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun 4. toplantısında, Türkiye'nin, yüksek gelirli bir ülke olabilmesinin, yüksek teknoloji, inovasyon ve tasarıma dayalı bir üretim yapısıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Mustafa Elitaş, 2023 Türkiye ihracat stratejisinin 2012 yılında oluşturulduğunu anımsatarak, 2015 yılında bunun ilk aşamasının tamamlandığını ifade etti. Stratejinin 3 aşamada 4'er yıllık dönemler halinde tasarlandığını, ilk döneminde 76 eylemin 47’sinin bulunduğunu kaydeden Elitaş, bugünkü toplantıda ilk evrenin değerlendirileceğini, ayrıca ikinci evreye ilişkin değerlendirme ve önerilerin de ele alınacağını bildirdi.

Dünya ekonomisindeki gelişmelere de değinen Elitaş, Türkiye'nin 2008 küresel ekonomik krizi öncesi dönemi çok iyi değerlendirdiğini, bu dönemde yapısal reformlar gerçekleştirdiğini ve aradan geçen sürede disiplinden taviz vermediğini söyledi. Bankacılık reformu, mali disiplin ve ihracattaki yapısal dönüşümü bu dönemde başardığını anlatan Elitaş, bu dönemi 'ekonominin modernizasyonu' olarak adlandırdı.

Küresel kriz sonrası dünyanın, ekonomisini modernleştirdiği için Türkiye gibi büyüyen ekonomiler ve 2008 öncesinin güzel günlerine aldanıp ekonomisini modernleştirmeyen ve bugün büyüme sorunları yaşayan ülkeler olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade eden Elitaş, bugün küresel ekonomide söz sahibi kuruluşların teker teker küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerine dikkati çekti. Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dünya Bankası, 2016 küresel büyüme tahminini yüzde 3,3’ten yüzde 2,9’a indirdi. Küresel nüfusun yıllık ortalama yüzde 1,2 arttığı bir dünyada, böylesine düşük bir ekonomik büyüme ciddi sorundur. Kısacası bugün küresel ekonomideki en büyük sorun büyümedir ve bu yeni küresel şartlarda biz, şükürler olsun ki 24 çeyrektir ortalama yüzde 5,1 büyüyor, dünya ekonomilerinden olumlu yönde ayrışıyoruz. Ancak dünyanın böylesine yavaş büyüdüğü bir dönemde, Türkiye ilelebet hızlı büyüyemez. Yapmamız gereken, bu dönemde üretim yapımızı değiştirerek, inovasyon, tasarım ve markalaşma ile daha fazla katma değer yaratarak milli gelirimizi artırmaktır. 2023 Türkiye İhracat Stratejisi işte bu hedeflerin merkezinde yer almaktadır.'

- 'Genel ihracat kilogram başına 1,45 dolar'

Ekonomi Bakanı Elitaş, küresel ihracatın 2015’te yüzde 11 gerilediğini, küresel büyümedeki zayıflığın, dolardaki değerlenme ve emtia fiyatlarındaki düşüşün bir araya gelmesinin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerin ihracat performanslarını zayıflattığını söyledi. 2015 yılında bir önceki yıla göre ihracatta ABD, AB, Çin, Japonya ve Hindistan'ın daralma yaşadığına işaret eden Elitaş, Türkiye'nin de geçen yıl ihracatta miktar olarak yüzde 2 artışa karşın değer olarak dolar bazında yüzde 8,7 düşüş kaydettiğini anımsattı. 2023 Türkiye İhracat Stratejisinin taşıdığı vizyonla, küresel ekonomi nasıl bir dönemden geçerse geçsin ülkeyi dış ticaretle büyütmeyi hedeflediklerini vurgulayan Elitaş, geçen yıl ihracatın düşüşünde avro/dolar paritesindeki gerileme, emtia fiyatlarındaki düşüşler ve jeopolitik gelişmelerin etkili olduğunu kaydetti. Elitaş, 'Bulunduğumuz bu coğrafyada maalesef istikrarsızlıklar olabiliyor. Olası siyasi ve ekonomik krizlerden de dış ticaretimiz etkileniyor. Böyle bir atmosferde, ihracatı artırmanın yolu üretim-ihracat ve yatırım zincirinde yapısal dönüşümü tamamlamaktır' diye konuştu.

Mustafa Elitaş, hizmet sektöründe geçen yılki net ticaret fazlasının yaklaşık 24 milyar dolar olduğunu belirterek, bu sektördeki ticaret hacminin 2023’te 150 milyar doları ihracat olmak üzere toplam 240 milyar dolar hedeflediklerini bildirdi.

Girişimciler, ihracatçılar ve yatırımcılara çok etkili destekler sağlamaya devam edeceklerini ifade eden Elitaş, markalaşma destek programı “TURQUALITY Programı” kapsamında 182 firmanın 194 markasını desteklediklerini kaydetti. Türkiye'nin 2014 yılı genel ihracatının kilogram başına tutarı 1,45 dolarken, programa dahil olan firmaların ihraç birim fiyatlarının ortalama 4,2 dolar/kilogram olduğunu vurgulayan Elitaş, bunun marka, tasarım, yenilik ve inovasyonun ihracatta ne kadar fark yarattığını ortaya koyduğunu söyledi. Birçok sektörde bulunan şirketlerin TURQUALITY programından yararlandırdıklarını dile getiren Elitaş, Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranının 2014'te ilk kez yüzde 1,01 olduğunu, bu oranı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 3 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Dış ticaretin gelişmesi için verilen destekleri sıralayan Elitaş, yurtdışı dağıtım kanallarında tek başına var olmakta zorlanan firmalar için geliştirdikleri 'Türkiye Ticaret Merkezleri' desteği kapsamında Dubai ve Tahran’da merkezler kuracaklarını ifade etti.

- 'Türkiye markası için 2 ayda 150 milyon davet'

'Türkiye Markası' çalışması kapsamında 2 ay içerisinde 150 milyon kişiye davet ulaştırdıklarını, ihracatçıların dünyanın her noktasında daha aktif, daha görünür olması ve yeni pazarlara erişme imkanlarını geliştirmek adına fuarlara bireysel ve milli katılımı desteklediklerini ve ticaret heyetleri düzenlediklerini anlatan Elitaş, bu kapsamda 2012-2015 arasında 49 genel ticaret heyeti, 427 de sektörel ticaret heyeti oluşturduklarını bildirdi.

Elitaş, 2023 hedefleri için ticaret diplomasisinin de etkin olarak kullanıldığını belirterek, Gümrük Birliğini ilgilendiren karar alma mekanizmalarına dahil olmanın ve Serbest Ticaret Anlaşmalarının AB ile eş zamanlı yürürlüğe konulmasını sağlayacak bir mekanizma tesis etmenin temel hedefleri arasında yer aldığına dikkati çekti. Elitaş, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi Eylem Planına bununla ilgili bir eylem ilave ettiklerini ve güncelleme paketinin önemli bir unsuru olarak AB ile hizmetler, kamu alımları ve tarım alanlarında da müzakereler yürüteceklerini söyledi.

Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) yürüttüğünü hatırlatan Elitaş, 'Ülkemiz, yatırım çeken ülke olmasının yanı sıra, son yıllarda sermaye ihraç eden bir ülke konumuna da ulaşmıştır. Bu durum, gerek ülkemize gelen uluslararası yatırımcıları, gerekse de yurt dışında yatırım yapan Türk firmalarını korumak için sağlam bir yasal altyapının oluşturulmasını gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede, ülkemizin Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşması imzaladığı ülke sayısı 95’e ulaşmıştır' diye konuştu.

- 'Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'

Ekonomi Bakanı Elitaş, daha nitelikli sınai mülkiyet yapısına geçileceği, tescil sürelerinin basit ve hızlı olacağı ve Türk Patent Enstitüsü’nün kurumsal kapasitesinin güçlendirileceği “Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı” ile ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulunda 22 Şubat 2016 tarihinde sunum yapıldığını, dün de tasarının kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine açıldığını kaydetti.

İhracatçıların maruz kaldığı kur riskini minimize edip zamanla ortadan kaldırmak amacıyla Türk Eximbank tarafından 2011’de döviz satım, 26 Ocak 2015 tarihinde ise döviz alım hizmeti verilmeye başlandığını anımsatan Elitaş, kısa, orta ve uzun vadeli Eximbank yurtiçi krediler toplamının geçen yıl 20,1 milyar dolara eriştiğini, uluslararası kredilerin 137 milyon dolara, kısa vadeli işlemlerde sigortalanan sevkıyat tutarının ise 9,4 milyar dolara çıktığını bildirdi. Elitaş, 'Dolayısıyla halihazırda 30 milyar dolar civarında bir finansman söz konusu. Elbetteki mevcut küresel koşullarda bu kaynaklar yeterli değil. Amaç ve arzumuz ihracatçılarımıza özellikle KOBİ'lerimize yönelik desteğin daha da artırılmasıdır' ifadelerini kullandı.

Elitaş, Destekleme Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) ihracatçıya sunulan kaynağın, 2023 Türkiye İhracat Stratejisinin ilk döneminin başlangıcı olan 2012 yılına göre yüzde 72’lik bir artışla 1 milyar 160 milyon liraya ulaştığı bilgisini verdi.

Dünya ekonomisi ve ticaretindeki büyüme eğiliminin aynı şekilde devam edeceği varsayımıyla 2023’te dünya ekonomisinden alınan payının yüzde 1,5'e yükseltilmesi halinde Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabileceğini vurgulayan Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Büyük küçük tüm ekonomileri az ya da çok etkileyen küresel iktisadi sorunlar düzelme yoluna girerse, dünya ticareti içerisinde aldığımız payın artmasıyla beraber, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabiliriz. İşte bu noktada stratejimizin 2016-2019 yıllarını kapsayan ikinci dönemi daha büyük önem arz ediyor. Burada yer alan tüm kurum ve kuruluşlarımızdan 2. Dönemde nelere odaklanılması gerektiğini içeren eylem önerilerini talep ettik. Bu değerli katkıları da ekleyerek 2016-2019 döneminde stratejimize daha da fazla eğilecek, önümüzdeki dönemi somut sonuçlar ile kapatacağız. 2016 yılı ihracat hedefimiz OVP’de 155,5 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Stratejide yer alan tüm performans hedeflerine ulaşılması, başta OVP olmak üzere 2023 hedeflerimize giden yolda gerekli ivmeyi sağlayacaktır.'
Kaynak: AA