Hocalı Soykırımı 24. Yıl Dönümünde Niğde Üniversitesinde Anıldı

Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde 1992 yılında yaşanan Hocalı Katliamı ve Karabağ’ın işgalinin 24. yıldönümü dolayısıyla Niğde Üniversitesi Türk Gençlik Kulübü tarafından Hocalı Soykırımı Anma Programı düzenlendi.

Hocalı Soykırımı 24. Yıl Dönümünde Niğde Üniversitesinde Anıldı
Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te gerçekleştirilen etkinliğe Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva, Garnizon Komutanı J. Alb. İbrahim Taşkın, Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Azerbaycan Türkiye Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Necibe Nesibova, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener ve Prof. Dr. Murat Alp, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte ilk olarak Niğde Üniversitesi Türk Gençlik Kulübü Başkanı Azerbaycanlı Öğrenci Heydar Muharremov bir konuşma yaptı. Türk tarihinin maruz kaldığı sayısız soykırımlar, sürgünler ve savaşlar ile dolu olduğunu ifade eden Muharremov, 200 milyonluk Türk dünyası coğrafyasında Türk’ü öz vatanından koparma girişimlerinin hâlâ devam ettiğini ifade ederek, “Başımıza gelen, getirilen felaketleri unutmak demek sonumuz demektir. Unutmak ihanettir, unutmak tükenmektir” dedi.

Azerbaycan Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova yaptığı konuşmada Hocalı faciasının Ermeni milliyetçilerinin yüzyıllar boyunca Türk ve Azerbaycan halkına karşı yaptığı soykırım ve etnik temizleme siyasetinin en kanlı sayfası olduğunu söyleyerek, Hocalı’nın Azerbaycan için ne anlam ifade ettiğini ve Hocalı soykırımı sonrası Azerbaycan tarafından Hocalı vatandaşlara için neler yapıldığı anlattı.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür konuşmasında Hocalı da yaşanan ve 24 yıldır acısı dinmeyen bugünün Türk’ü vahşi olarak niteleyen fakat kendileri tarih boyunca vahşetten vazgeçmeyip soykırım yaptıkları Hocalı ile bir kez daha belgelenen gün olduğunu ifade etti.

Umarım bu tür soykırımlar bu tür vahşetler bir daha bu milletin başına gelmez diyen Rektör Görür, “Ne yazık ki yeryüzünde iki tip millet var. Birisi bu şekilde soykırım yapanlar diğeri ise mazlumlara kucak açıp her zaman mazlumların savunucusu olan Türk Milleti. Ne yazık ki mazlumlara kucak açarken, zalimlerin zulmüne maruz kalırken bize hiç kimse sahip çıkmıyor. O nedenle dünya Türklüğünün tamamen bir birlik beraberlik içerisinde bu tür soykırımlara, vahşetlere karşı durması birlik olması gerekiyor. Umarız bundan sonraki zamanlarda tüm Türk dünyası birlik içerisinde yine mazlumlara kucak açmaya yine mazlum milletlerin lideri olmaya devam eder ve bu tür soykırımlara da maruz kalmaz” dedi.

Etkinlikte Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva’da bir konuşma yaptı. Konuşmasında 24 yıl önce yaşanan katliamı anlatmayacağını çünkü bunun bütün gençler tarafından zaten bilinmesi gerektiğini ifade eden Paşeyeva, "Hocalı’daki vahşetin tanıkları ve mağdurları, hala yaşamakta ve acı hatıraları hafızalarda yaşamaya devam etmektedir. Hocalı’da yaşananların sorumluları yargı önüne çıkartılmamış ve konuya ilişkin uluslararası kamuoyu çoğu zaman sesiz kalmıştır" diye konuştu.

Ganire Paşayeva, Ermenistan’ın yaptığı katliama sessiz kalınmaması çağrısında bulunarak, "Artık bu acıyı herkesin görmesini istiyoruz. Nerede, kime, hangi din mensubuna karşı yapılırsa yapılsın dünyanın sesini yükseltmesi gerekir. Bunu yapanlar adalet karşısına çıkarılmalıdır" dedi.

Programda son olarak Niğde Valisi Necmeddin Kılıç bir konuşma yaptı. Binlerce yıllık tarihimiz boyunca başımızı yere eğecek, yüzümüzü kızartacak hiçbir vakanın olmadığının altını çize Vali Kılıç, “Dünyaya adalet dağıttık, dünyaya medeniyet dağıttık. Dünyada ki mazlum milletlerin her zaman himayecisi olduk. Bize yakışanı yaptık” dedi.

Balkan harbinden sonra 5 milyon insanın yaşadığı zulmün hâlâ yüreklerde olduğunu ifade eden Vali Necmeddin Kılıç, “1914’te Ermenilerin doğuda yaptıkları, Van’da, Erzurum’da Kars’ta yaptıkları mezalim yüreklerimizdedir. Rumların Kıbrıs’ta yaptığı mezalim yüreklerimizdedir. Ciğerimiz kanamaya devam ediyor. Doğu Türkistan’da, Çeçenistan’da, Bosna’da ve bugün Irak’ta ve bugün Suriye’de Türkmen Dağı’nda katliamlar devam ediyor. Son 150 senedir dünyada Müslüman ve Türk kanı akıyor. Bir pelikanın kanadı kırıldığında seferber olan batı medyası yetimleri dulları görmemezlikten geliyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Adnan Görür tarafından etkinliğe katkı sağlayan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva’ya birer plaket takdim edildi. Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva’da günün anısına Rektör Prof. Dr. Adnan Görür’e bir plaket takdim etti.

Programın konuşmalardan oluşan ilk bölümü Azerbaycan Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova tarafından Niğde Üniversitesi Türk Gençlik Kulübü Başkanı Azerbaycanlı Öğrenci Heydar Muharremov’a belge takdimi ile sona erdi.

Etkinliğin ikinci bölümünde Niğde Üniversitesinde öğrenim gören Azerbaycanlı öğrenciler tarafından hazırlanan ve Hocalı Soykırımını anlatan şiir, şarkı ve tiyatro gösterileri ile sinevizyon gösterisi sunuldu.

Anma programı, etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp, Prof. Dr. Zeliha Selamoğlu ve Dr. Murat Işıklı’ya plaket takdimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA