Libyalı Yerel Yöneticiler, Roma'da Ülkelerindeki Durumu Anlattı

Trablus Belediye Başkan Yardımcısı Gelabi: “Ulusal birlik hükümetine sahip olmayı beklerken, şimdi en önemli şey DAEŞ ile mücadele” Bingazi Belediye Başkanı El Barassi: “Ülkede yüzleşilmesi gereken katastrofik bir durum var”.

ROMA – Ulusal birlik hükümeti kurulması arifesindeki Libya’nın Trablus ve Bingazi kentlerinin yerel yöneticileri, kentleri ve ülkelerindeki son durumu anlattı.

Akdeniz Parlamentolar Birliği Asamblesi Kültür Komisyonu’nun toplantısı kapsamında İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan, Libya'nın başkenti Trablus’un Belediye Başkan Yardımcısı Abdulrahman Gelabi ve ikinci büyük kent olan Bingazi Belediye Başkanı Omar Abdullah Mohamed El Barassi, AA’nın da üyesi olduğu Yabancı Basın Birliği’nde düzenlenen panele katıldı.

Trablus Belediye Başkan Yardımcısı Gelabi,“Ulusal birlik hükümetine sahip olmayı beklerken, şimdi en önemli şey DAEŞ ile mücadele. Bugün, DAEŞ’e bir son vermek için Libya güçlü bir orduya ihtiyaç duyuyor” dedi.

DAEŞ’in sadece Libya’nın sorunu olarak bakmamak gerektiğini, bunun için Fransa ve Belçika’da olanlara bakmanın yeterli olacağını söyleyen Gelabi, “Ümit ediyoruzki, tek seferde oluşacak ulusal birlik hükümeti terörizmi sonlandırabilir” diye konuştu.

- 'Çok ağır insani durum var, gıda ve ilaç sıkıntısı çekiyoruz'

Gelabi, kentlerinde 3 milyon kadar kişinin yaşadığı bilgisini vererek, bunların işsizlik, yüksek vergi ile enflasyon altında zorluk çektiğini, çocukların kaçırılma endişesi sebebiyle okula gidemediğinden bahsetti.

Bingazi Belediye Başkanı Omar Abdullah Mohamed El Barassi de kaostan geçen ve siyasi süreç yorgunu olan Libya’da belediye başkanlarının toplumda temel bir rol sahibi olduğunu dile getirerek, insani duruma dikkati çekti ve “Ülkede yüzleşilmesi gereken katastrofik bir durum var” dedi.

El Barassi, kentlerinde ordunun yardımına karşın çok ağır bir insani durum olduğunu, gıda ve ilaç sıkıntısı çektiklerini söyledi.

Başkan El Barassi, “Umuyoruz ki AB, terörizme karşı müdahale ederek yardım eder. Çünkü bu durum, bütün Akdeniz havzasını ve Akdeniz’in kuzeyini ilgilendiriyor. Halk direniyor ama yardımsız, teröristlerin eline düşebilir” diye konuştu.

İtalyan hükümetinin Libya Özel Temsilcisi sıfatını taşıyan Büyükelçi Giorgio Starace de “Belediye başkanlarının esaslı rolleri var ve burada doğrudan Libyalıların günlük yaşantılarını aktarıyorlar” dedi. Starace, Libya’daki görüşmelerin zorluğuna karşın İtalya’nın Libyalılara yardım etmek için her şeyi yapmaktan vazgeçmeyeceğini söyledi.

Toplantının düzenlemesinde katkısı olan Demokrat Parti Milletvekili Khalid Chaouki, yerel yöneticilerin bölgelerindeki durumu birebir yerelden aktarması bakımından bugünkü toplantılarının önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA