Canatar Açıklaması 'Kadınlarımızı Pembe Taksi İle Değil, Pembe Hayallerini Yok Etmeyerek Koruyabiliriz'
Aile Terapileri ve Terapistleri Derneği (TERAPİDER) Genel Başkanı Uz. Dr. Taner Canatar, kadına karşı şiddete yönelik eğitim eksikliğinin giderilmesi gerektiğinin altını çizerek “Yoksa sadece taksilerin rengini değiştirerek, ne pembe hayalleri yok edilen kadınlarımızın ruhlarındaki karanlığı aydınlığa kavuşturabilir, ne de kadınlarımızın pembe hayallerine göz diken insan görünümlü yaratıklara engel olabiliriz” diye konuştu.

“EĞİTİM EKSİKLİĞİNİN GİDERİLMESİ GEREKİR”
Cinsel saldırıya uğrayan kadınların bile suçlu çıkarılmaya çalışıldığı bir dönemin yaşandığını ve çare adı altında pembe taksilerin baş gösterdiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz yıl, bekar erkeklerin cinsel ihtiyaçlarının karşılanması için ödenek ayrılması haberleriyle erkeklere, bu yıl da pembe taksi ile kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı gündemi işgal etti. Ama güneş balçıkla sıvanmaz. Maalesef kadınlarımızın birçoğu dahi tokatlama, yumruk atma, tekmeleme ve itip kakmayı fiziksel şiddet olarak sınıflandırmıyor ya da bu durumla nasıl başa çıkacağını bilmiyor. En üzücü olanı da ’dayak cennetten çıkmadır, dayağı yiyen, dayağı hak eder’ mantığının genel bir kabul olarak zihinlere yerleşmiş olmasıdır. Tüm bunları engellemek için öncelikle eğitim eksikliğinin giderilmesi gerekir. Sebebi her ne olursa olsun kadına şiddet son bulmalı, anaokulundan itibaren cinsel eğitim verilmeli, evlenmeden önce anne-baba ve eş eğitimleri zorunlu hale getirilmeli, aile danışmanlığı hizmeti sosyal güvence kapsamı altına alınmalı, kadına yönelik şiddet konusundaki cezai yaptırımlar artırılmalı ve sosyo-kültürel çalışmalara ağırlık verilmelidir. Kadın hakları alanında olup biten olumsuzluklar ve ihlaller karşısında duyarsız kalınmamalı, bunların giderilmesi ve iyileştirilmesi yönünde bilinçlenmeli ve çaba gösterilmelidir. Kadınlarımızın siyasal alanda, iş ve sosyal yaşamda daha fazla etkin olmalarının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Yoksa sadece taksilerin rengini değiştirerek, ne pembe hayalleri yok edilen kadınlarımızın ruhlarındaki karanlığı aydınlığa kavuşturabilir, ne de kadınlarımızın pembe hayallerine göz diken insan görünümlü yaratıklara engel olabiliriz."
