HEYBED bakıma muhtaç hastalara umut oluyor

Hasta, Yaşlı ve Engelli Bireyler Bakım ve Eğitim Derneği (HEYBED), Başkanı Gülay Çelik, bakıma muhtaç hastaların doğru bakımı için farkındalık oluşturduklarını söyledi.

HEYBED bakıma muhtaç hastalara umut oluyor
Hasta Yaşlı Engelli Bireyler Bakım ve Eğitim Derneği Başkanı Gülay Çelik ile derneğinin amacı ve faaliyetleri hakkında konuştuk.

-Derneğinizin amacı nedir?

Öncelikle ihtiyacı olan özellikle ağır bakıma ihtiyacı olan bireylere sağlık eğitimi vermek farkındalıklar oluşturmak ve modern ihtiyaçlar doğrultusunda bakım eğitimini vermek. Çünkü yardım bir yere kadar. Kişi kendi ayakları üzerinde durabilmeli, kendine nasıl bakabileceğini öğretebilmek, kendine bakamayacak durumda olanların da bakan kişilere doğru bakımı öğretebilmek, bunlarla ilgili farkındalıklar oluşturmak. Aynı zamanda politika üreten gruplara da derneğin amacı doğrultusunda görüşler sunmak, önerilerde bulunmak.

-Derneğinizin faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?


Derneğimiz yeni kurulan bir dernek. Bu nedenle biz ortopedik engellilerden işe başlamak istedik. Çünkü erişilebilirlik çok önemliydi bizim için. Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi tek okul olan Doğan Çağlar Özel Eğitim Meslek Lisesi'nden işe başlamak istedik. Çünkü oradaki çocuklar ortapedik engelliydi. Tekerlekli sandalyelerle Türkiye'nin her tarafına erişebilen tek okul orası. Oradaki öğrenciler de bütün öğrenciler gibi çok özeldi. Biz oradan öncelikle ihtiyacı olan öğrencileri belirledik. Bir işbirliği protokolü yapmamız gerekiyordu. Avrupa Elele Konfederasyonu, Ortez ve Protezciler Derneği, Doğan Çağlar Özel Eğitim Meslek Lisesi ve Hasta Yaşlı Engelli Bireyler Bakım ve Eğitim Derneği olarak 4'lü işbirliği protokolü yaptık. Bu çocukların öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalara başladık. Bu çalışmaların sonucunda Ortez ve Protezciler Derneği, velilerin izinlerini alarak ortez ihtiyacını karşıladılar.

Daha sonra yurt dışından Avrupa Elele Konfederasyonu tekerllekli sandalyeler gönderdi. Tekerlekli sandalyelerin doğru kullanımı için de sempozyum düzenledik. Bu sempozyuma Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de destekleri oldu. Büyükşehir Belediyesi'ne çok teşekkür ediyorum. Ve yapacağımız yardımlar yerine ulaştı.

-İhtiyacı olan hastalar size nasıl ulaşcaklar?

Derneğimizin telefon numaralarından, web sitemizden ulaşabilirler. Biz öncelikle gerçek ihtiyaç sahiplerini belirklemek istiyoruz. Gerçek ihtiyaç sahiplerini belirlerken de bir tekerlekli sandalye ama asıl amacına uygun mu, o hastaya uygun mu, onu da tespit etmemiz gerekiyor. Öğrencilerimiz için zaten okullardan bize ulaşım oluyor.

Hasta bakımı konusunda ise; daha önceden Bakım Hizmetleri Uygulama Rehberi'nin çalışmalarını ekip arkadaşlarıyla yürütmüştük. Şu anda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı e-bakım okulu var, yine oradan faydalanabilirler. Biz hasta bakımıyla ilgili çalışmalara tekrar başladık. Neler yapılabilir, hastanelerden veriler topluyoruz, saha çalışmaları yapıyoruz. Bu saha açalışmaları sonucunu raporlaştırıp Kamu Denetçileri Kurumu'na ve ilgili kurumlara ve ilgili bakanlıklara görüş sunacağız.

-Eklemek istedikleriniz var mı?

Ben yıllardır sağlık eğitimcisiyim, bu alana gönül vermiş birisiyim. Çünkü sağlık eğitimi ve bakım hizmetler, bir günde öğrenebilecek bir şey deği. İistediğiniz her yerden her zman bir şekilde bakımı öğrenebilirsiniz ama hastamızın karnını doyurduk ya da yatağını temizledik gibi düşünülmemesi gerekiyor. Çok kapsamlı bir bakım sağlık bakımı çok özel bir bakım. O yüzden de bu konularda farkındalık oluşturmak istiyoruz.