'Uluslararası Kış Sempozyumu' Başladı

AÜ Mimarlık Fakültesince yurtdışından bilim insanlarının katılımıyla düzenlenen ve 3 gün sürecek 'Uluslararası Kış Sempozyumu' başladı Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen: 'Geçmişte büyüklerimiz bize kışı, bir çile, musibet olarak anlatırdı ama dünyamıza baktığımız zaman bizden çok daha zor kış şartlarına sahip şehirleri modern, çağdaş ve gelişmiş olarak görmemiz mümkün'.

Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen 'Uluslararası Kış Sempozyumu' başladı.

AÜ Mimarlık Fakültesince yurtdışından bilim insanlarının da katılımıyla düzenlenen ve 3 gün sürecek sempozyumun açılışı, Nenehatun Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, böyle bir sempozyumun Erzurum'da yapılmasının, Erzurum, Türkiye ve kış şehirleri için bir avantaj olduğunu ifade etti.

Erzurum'da ilk kez böyle bir sempozyumun düzenlendiğine dikkati çeken Sekmen, yurtdışından katılan bilim insanlarının araştırmalarının, kendilerine ışık tutacağını ifade ederek, 'Geçmişte büyüklerimiz bize kışı, bir çile, musibet olarak anlatırdı ama dünyamıza baktığımız zaman bizden çok daha zor kış şartlarına sahip şehirleri modern, çağdaş ve gelişmiş olarak görmemiz mümkün. Biz de şehirlerimizi bu konuma nasıl taşıyabiliriz. Bunun bilimsel örneklerini öğrenerek ve bunu denemek suretiyle kış şehirlerimizi daha modern ve gelişmiş bir hale getirebiliriz' diye konuştu.

Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Takkaç da Erzurum'un, kış turizmi konusunda etkili bir şehir olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

'Erzurum, kış turizmi faaliyetlerinin hayatımızda önemli olduğu bir şehir. Zaten kış bizim hayatımızın içinde. Üniversitemiz kış sporlarının geliştirilmesi için üzerine düşen görevi yapmaya çalışmakta. Kış Sporları Enstitüsünü Türkiye'de ilk defa üniversitemizde kurduk. Bu enstitüde yapılacak araştırmalarda bir kış kentinin nasıl olması gerektiği, bir kış kentine nelerin kazandırılabileceği konusunda çalışmalar yapacak. Bu çalışmalar bizlere de ışık tutacak.'

AA Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz ise sempozyumla yapılacak sunum ve bildirilerle, yaşanılabilir kent için yapılması gerekenlerin ele alınacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Sempozyumumuzda yurtiçi ve yurtdışından 100'ün üzerinde sunum ve değerli bildirilerle, yaşanabilir kent modeli için planlama, tasarım ve bu konudaki uygulama örnekleriyle konular ele alınacak. 3 gün boyunca 4 salonumuzda eş zamanlı olarak devam edecek sempozyumumuzda planlayıcılar, karar vericiler ve özellikle yerel yöneticilere yol gösterici bazı modeller tasarım ve planların ortaya çıkacağını ümit ediyorum. Sempozyumun ülkemize, yaşanabilir kentlere yönelik yeni ufuklar açmasını ümit ediyorum.'

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum ilk gün oturumlarıyla devam etti.
Kaynak: AA