'Ben Ergenim' Projesinin Sonuçları Açıklandı

MEB, TOÇEV ve AstraZeneca iş birliğiyle yürütülen proje sonucunda katılımcı gençlerde şiddet eğilimi azalırken, umudun arttığı gözlendi TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Uygun: 'Proje kapsamında uygulanan bilimsel ölçeklerle ulaştığımız akademik sonuçlarda, şiddet eğilimi ve umutsuzluk düzeyinde çarpıcı sonuçlara ulaştık. Bu bilimsel yayının da literatürde çok önemli bir kaynak olacağını düşünüyoruz'

Milli Eğitim Bakanlığı, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ve AstraZeneca'nın, ergenlik dönemindeki gençlerin sosyal ve kişisel gelişimi konusunda 3 yıldır yürüttüğü 'Ben Ergenim' projesinin sonuçları açıklandı.

Gençlere ergenlik dönemi sorunları ve çözüm önerileri konusunda destek olmayı hedefleyen 'Ben Ergenim' projesinin sonuçları Balmumcu'daki Renaissance İstanbul Polat Bosphorus Hotel'de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, TOÇEV ve AstraZeneca iş birliği ile 2013 yılında hayata geçirilen, İstanbul, Sakarya, Kırklareli, Bolu, Sinop, Eskişehir, Ankara ve Denizli illerinden toplam 9.170 katılımın gerçekleştiği proje kapsamında 579 veli ve 190 öğretmene ulaşıldı.

Proje sonucunda katılımcı gençlerde şiddet eğilimi azalırken, umudun arttığı gözlendi. Seçilen okullardan 6, 7 ve 8. sınıftan projeye katılan öğrencilerin şiddet eğiliminde anlamlı bir düşüş saptandığı, erkek öğrencilerde şiddet eğilimi, kız öğrencilerde umutsuzluğun hakim olduğu, çocuğun motivasyon kayıplarının şiddet eğilimini etkilediği ve 'Ben Ergenim' projesinin umutsuzluğu, şiddet eğilimlerini ve motivasyon kayıplarını azalttığı kaydedildi.

Toplantıda proje hakkında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, 'TOÇEV bünyesinde hayata geçirilen her proje, yaşanan sorunları doğru analiz eder ve çocuklarımızın yararına yine doğru çözümler üretir. Bu projelerle TOÇEV olarak amacımız, onların gelişimlerinde hak ettiklerine ulaşabilmelerini sağlamaktır.' dedi.

'Ben Ergenim' projesiyle en önemli hedeflerinin, ergenlik döneminin doğal bir gelişim dönemi olduğunu anlatmak ve bu dönemde yoğunlaşan şiddet döngüsünün kırılmasını sağlamak olduğunu belirten Uygun, 'Ebeveyn ve öğretmenlerin bu dönemde ergenlerin yanında yer almasının değerini vurgulamaktır. 'Ben Ergenim' projesi TOÇEV var olduğu sürece devam etmesini hayal ettiğim ve çocuklarımızın gelişimi için hayatlarındaki çok hassas bir döneme doğru bir şekilde dokunmayı başardığımıza inandığım bir çalışma oldu. Özellikle ergenlere ve ebeveynlere özel yayınlar çıkartarak daha geniş kitlelere ergenlik konusunda destek olmayı umuyoruz. Ayrıca proje kapsamında uygulanan bilimsel ölçeklerle ulaştığımız akademik sonuçlarda, şiddet eğilimi ve umutsuzluk düzeyinde çarpıcı sonuçlara ulaştık. Bu bilimsel yayının da literatürde çok önemli bir kaynak olacağını düşünüyoruz. Bundan sonraki aşamada Geleneksel Uluslararası Ergenlik Sempozyumları gerçekleştirerek her sene ergenliğin farklı başlıklarını konu alan çalışmalarımıza devam edeceğiz.' şeklinde konuştu.

- 'Ergenlik çocukluğun yası, yetişkinliğin temeli'

Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Çift ve Aile Terapisti Nesteren Gazioğlu ise, çocukluktan yetişkinliğe geçiş süreci olan ergenliğin, bir anlamda çocukluğun yası ve yetişkinliğin temeli olduğunu söyledi.

'Ben Ergenim' projesinin ergenlik dönemini yaşayan sistemleri hedef aldığını ifade eden Gazioğlu, şunları aktardı:

'Ergenin kendisi, ailesi ve okulu. Boylamsal olarak tasarlanan çalışma, uzun vadede çalışmaya katılan ergenlerdeki değişimi de ölçümleme imkanı tanımıştır. Projeye katılan her öğrenci, proje kapsamında üç atölye çalışmasına, iki seminere katılırken öğretmenleri ve velileri de ikişer seminere katılmıştır. Atölye çalışmalarında bireysel farkındalık, umut yaratma, sosyal beceri ve öfke ile baş etme alanlarında etkileşimsel egzersizler düzenlenmiştir. Yapılan ölçümlemelerde projeye katılan ergenlerin şiddet eğilim oranlarında anlamlı bir düşüş gözlemlenirken, umut düzeylerinde de artış saptanmıştır.'

- 'Eleştiriden ziyade rehberlik etmek genci yetişkin dünyasının üyesi kılabilir'

Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nermin Çelen de, ergenliğe eski çağlardan bugüne nasıl bakıldığıyla ilgili şunları söyledi:

'Ergenlik ya da gençlik dönemi, uzun yıllar önce Aristotales ve Plato'nun dikkatini çeken, Orta Çağ dışında birçok düşünürün ve psikologun açıklamaya çalıştığı, 21. yüzyılda nörofizyoloji biliminin katkılarıyla daha da ayrıntılı bilgi sahibi olduğumuz, çocukluktan ve yetişkinlikten farklı özel bir süreç olarak değerlendirilebilir. Bu süreç, biyolojik olgunlaşma ile başlamasına karşın tek başına biyolojik değişim ile açıklamak yetersiz kalır. Bilişsel ve psiko-sosyal yapı değişikliğinin yanı sıra aile ve akran grubuyla ilişkilerinde de farklılaşma gerçekleşmektedir. Kendine yetişkin dünyasında yer edinmeye çalışan ama aynı anda yetişkin sorumluluğunu benimsemeyen, kimlik arayışı, meslek edinme çabaları gösteren ve de çatışmalar yaşayan, 'fırtına ve stres' olarak ifade edilen bir yapı sergilerler. Hatta bir düşünür, ergenleri marjinal gruplara benzeterek huzursuz yapılarını dile getirmiştir. Duyguların ve dürtülerin yoğun yaşandığı, risk davranışlarının sıklıkla görüldüğü bu süreçte yetişkinlerin rolü oldukça önemlidir. Eleştiriden ziyade rehberlik etmek ve sağlıklı iletişim kurmak genci sağlıklı bir biçimde yetişkin dünyasının üyesi kılabilir.'

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Dr. Pelin Eriştiren İncesu ise, 'Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımız ilk günden bu yana toplum sağlığının geliştirilmesine destek vermeyi kurumsal sorumluluklarımız ve önceliklerimiz arasında görüyoruz. Geleceğimizin teminatı gençlerimizin daha sağlıklı bireylere dönüşmesi için onlara ergenlik yolculuğunda destek olmayı hedefleyen 'Ben Ergenim' projesi, şimdiye kadar destek verdiğimiz en anlamlı projelerden biri oldu.' dedi.
Kaynak: AA