'Avusturya Ve İtalya'daki Sonuçlar AB'nin Geleceği Açısından Önemli'

İKV Başkanı Zeytinoğlu: 'AB üyesi Avusturya ve İtalya'da yapılan oylamanın sonuçları, Avrupa siyaseti ve AB'nin geleceği açısından önemli gelişmelere işaret ediyor'.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Birliği (AB) üyesi Avusturya ve İtalya'da yapılan oylamanın sonuçlarının Avrupa siyaseti ve AB'nin geleceği açısından önemli gelişmelere işaret ettiğini bildirdi.

Ayhan Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağın adayı Norbert Hofer'in yenilgiye uğratılmasında özellikle kadın ve kentlerde yaşayanların oylarının büyük rol oynadığını ifade ederek, Avrupa için daha olumlu bir geleceği yaratabilecek ilerici grupların varlığının popülist siyasetin panzehiri olabileceğini belirtti.

Zeytinoğlu, Hofer gibi liderlere artan ilginin, giderek her anlamda sınırların kalktığı, rekabetin arttığı ve globalleşmenin etkisiyle küçülen dünyada oluşan belirsizliklerin yarattığı endişe ve stresten kaynaklandığını kaydetti.

Hofer'in aldığı oy oranının her şeye rağmen bir 'başarı' olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çeken Zeytinoğlu, Hofer karşısında yeşillerin adayının kazanmasının Fransa’da gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için de ipuçları taşıdığını ifade etti.

- İtalya’da merkez siyaset mevzi kaybetti, avro tartışmaya açıldı

Ayhan Zeytinoğlu, İtalya'da senatonun yetkilerinin azaltılması ve yerel yönetimler karşısında merkezi yönetimin güçlendirilmesini amaçlayan referandumda 'hayır' oylarının ağırlık kazanmasına ilişkin, şu değerlendirmede bulundu:

'2008 küresel finansal krizinden de olumsuz etkilenen İtalya, kötü yönetilmenin ve avro alanında var olmanın gerektirdiği mali disiplini sağlayamamanın bedelini ödüyor. Bankacılık krizinin yanında, göçmen krizinden de bunalan İtalya, AB içinden yeniden tanımlanması gereken modern ve etkin yönetişime ayak uyduramamanın sancılarını yaşıyor. Renzi (İtalya Başbakanı Matteo Renzi) karşısında güç kazanan Beş Yıldız Hareketi ve lideri Grillo’nun vaatleri de İtalya’yı içinde bulunduğu durumdan kurtaramayacak. Sadece hoşnutsuz kitleler için bir ses olacak ama çözüm üretmeyecek.'

Bunun sadece İtalya’nın değil, AB'nin sorunu olduğunu belirten Zeytinoğlu, 'AB’nin kurucu ülkelerinden biri olan İtalya’da avronun tartışmaya açılması ve Maastricht kriterlerinin başında gelen mali ve bütçesel disiplininin sağlanamaması, AB’nin bütünlüğü açısından ekonomik ve siyasi sonuçlar doğurabilir. Olanlar, AB’nin yeniden yapılanma ihtiyacına dikkat çekiyor. Çoklu sınamalar ile karşı karşıya olan AB demokratik tabanını güçlendirmelidir.' ifadelerini kullandı.

AB üyesi Avusturya ve İtalya'da yapılan oylamanın sonuçlarının Avrupa siyaseti ve AB'nin geleceği açısından önemli gelişmelere işaret ettiğini kaydeden Zeytinoğlu, AB politikaları oluşturulurken birbirinden farklı koşullara sahip olan üye devletlerdeki olası etkilerin daha iyi hesaba katılması ve entegrasyon derinleştirilirken, her adımın iyice hazmedilmesine imkan tanınması gerektiğini belirtti.
Kaynak: AA