Görme Engelliler Betimleme Yöntemiyle Bale İzledi

İstanbul Devlet Opera ve Balesinin (İDOB) sahnelediği Fındıkkıran Balesi, sesli betimleme eşliğinde, işitme, bedensel ve özellikle görme engelliler için sahnelendi.

İstanbul Devlet Opera ve Balesinin (İDOB) sahnelediği Fındıkkıran Balesi, İstanbul Fındıklı Rotary Kulübü'nün sosyal sorumluluk projesi kapsamında, sesli betimleme eşliğinde, işitme, bedensel ve özellikle görme engelliler için sergilendi.

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'ndaki etkinliğe ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan İDOB Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt, görme ve işitme engelli 200 kişinin ilk kez bir bale temsiline geldiklerini belirterek, 'Bunun için 40 gün kendilerine atanan danışmanlarla eğitim gördüler. Biz onlara oyunun bir DVD'sini gönderdik. Ondan çalıştılar. Bugün de özel bir kabin kuruldu ve gösteri, betimleme yoluyla kendilerine aktarıldı. Temsilden önce de gelerek, sahne, kostüm ve point shoes (Bale ayakkabısı) keşfi ve sanatçılarla çalışma ve tanışma ortamı yarattık kendilerine.' dedi.

Savaşkurt, görme engellilerin, opera ve tiyatroya gidebildiğini ancak baleye gitmediklerini aktararak, 'Biz bir ilki yapıyoruz. Görme engellileri, betimleme yoluyla ve önceden çalışma sistemiyle, ilk defa baleye getirdik. Sahnenin derinliğini hissetmeleri gerekiyordu. Kendilerine sahneyi gezdirdik ve kostümleri ellediler. Point shoes, en çok merak ettikleri şeydi. Onu tanıttık. Gösteri öncesi kulaklık dağıttık. Özel betimleme yöntemiyle, inşallah bu temsili seyredecekler.' diye konuştu.

İDOB Koordinatörü Yücel Özeke de yapılan etkinliğin çok özel olduğunu aktararak, 'Sanatta engelleri kaldırmak için özellikle bugün Fındıkkıran balesinde yaklaşık 200'den fazla görme ve duyma engelli misafirimiz için sergiledik. Yaklaşık 11 yıldır, bale eğitimi almış duyma engelli bir sanatçı arkadaşımız da, aynı zamanda profesyonel dansçılarla birlikte, Süreyya Operası sahnesinde performans gerçekleştirdi. Böyle bir şey yaptığımız için çok gururluyuz.' ifadelerini kullandı.

Müziği Pyotr İlyiç Çaykovski'ye, koreografisi Uğur Seyrek'e ait eser, gösterim öncesi dağıtılan kulaklıklarla görme engelli izleyicilere sesli betimlendi.
Kaynak: AA