Büyükşehir Belediyesi Kültür Yolu Gezisi Düzenledi

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kültür Yolu ve bu yol güzergahındaki tarihi eserlerin tanıtımı için Ünlü Tarihçi Talha Uğurluel’in sunumuyla Kültür Yolu Gezisi düzenlendi. Geziye Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Yolu Gezisi Düzenledi
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Kültür Yolu Gezisi Kayseri’nin tarihi ve kültürel açıdan ne denli zengin bir şehir olduğunu bir kez daha gösterdi. Gezi, Selçuklu Uygarlığı Müzesi’ne dönüştürülen Gevher Nesibe Medresesi önünden başladı.

Tarihçi Talha Uğurluel’in sunumuyla yapılan geziye Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden de katıldı.

Binlerce kişinin talep ettiği gezide katılım sınırlı tutuldu ve gezi 350 kişinin katılımıyla başladı.

Tarihçi Talha Uğurluel Kayseri’nin diğer Selçuklu şehirlerine göre bir takım artıları olduğunu belirtti ve bu artıların farkında olunması gerektiğini söyledi.

Kayseri’nin her bir köşesinde muhteşem eserler bulunduğunu ifade eden Uğurluel, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin farkındalık yaratmak için bu geziyi tertiplediğini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik de Spor A.Ş.’nin doğa yürüyüşlerine ilave olarak Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın Kültür Yürüyüşleri düzenlediğini belirterek 6 bin yıllık medeniyetin izlerini takip edeceklerini söyledi.

Başkan Çelik, 50 kişinin üzerinde talep gelmesi halinde bu gezileri düzenleyebileceklerini kaydetti.

"BÖYLE BİR KÜLTÜR YOLU BAŞKA ŞEHİRDE YOK"

Tarihçi Talha Uğurluel, Kayseri’de Kültür Yolu için çok güzel materyaller hazırlanmış olduğunu ve güzergahın takip edilmesi için yol boyunca işaretlerin bulunduğunu belirterek başka bir şehirde böyle bir yolu görmediğini söyledi.



Kültür Yolu Gezisinde, Gevher Nesibe Medresesi’nden hareketle Kurşunlu Cami olarak bilinen Hacı Ahmet Paşa Camii’ne geçildi ve Talha Uğurluel burada Mimar Sinan hakkında bilgi verdi. Buradan Sahabiye Medresesi’ne geçilerek Cumhuriyet Meydanı’na çıkıldı. Talha Uğurluel gezinin internet üzerinden canlı yayınla tüm dünyaya aktarıldığını belirtti.

Cumhuriyet Meydanı’nda Saat Kulesi ve Kayseri Kalesi hakkında bilgilerin verilmesinin ardından Zeynel Abidin Türbesi’ne geçildi. Tarihimizdeki çok önemli şahsiyetlerin Kayseri’de yatmakta olduğunu ifade eden Uğurluel, Eretna Beyi ve eşi Doğa Hatun’un mezarının Gültepe Mahallesi’ndeki Köşk Medresesi’nde bulunduğunu, Zeynel Abidin Türbesi’nde ise Kadı Burhaneddin’in oğlu Zeynel Abidin’ın yattığını kaydetti.

Kültür Yolu Gezisi’nde daha sonra Hunat Camii ve Medresesi’ne geçildi. Hunat’ın Selçuklu’da Hatun anlamına geldiğini ifade eden Talha Uğurluel, Hunat Hatun ifadesinin yanlış olduğunu, Hunat Camii ya da Mahperi Hunat Cami denilmesi gerektiğini söyledi.

Atatürk Evi ve Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılan Güpgüpoğlu Konağı hakkında bilgiler verilmesinin ardından Yoğunburç’a geçilerek Meryem Ana Kilisesi önünde bu bölgenin tarihi hakkında bilgiler verildi.

Kavşaktaki tablet heykelinden hareketle Kültepe hakkında da bilgi veren Uğurluel, Kültepe’yi görmeyenlerin mutlaka görmesi gerektiğini belirtti.

Meryem Ana Kilisesi önünde Başkan Mustafa Çelik’in burada 24 saat açık akademik bir kütüphane olacağını belirtmesi geziye katılanlardan alkış aldı. Kültür Yolu Gezisi Kayseri Lisesi ile devam etti. Kayseri Lisesi’nin tarihinden bahseden Talha Uğurluel, Lisenin tarihi binasında açılan Milli Mücadele Müzesi’nin mutlaka gezilmesi gerektiğini belirtti.

Kültür Yolu Gezisi Kayseri Mahallesi’nde tamamlandı. 350 kişiyle başlayan gezi yolda katılanlarla 500’ü aşkın bir katılımcıya ulaştı. Başkan Mustafa Çelik, Kayseri Mahallesi’nde yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kültür Yolu kafilesi bir süre Kayseri Mahallesi’nde konservatuvara dönüşen konaktaki ney kursu çalışmalarını izledi.

Gezinin son durağı olan Kayseri Mahallesi’nde kafilenin panaromik fotoğrafını Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik çekti. Geziye katılanlara ve Tarihçi Talha Uğurluel’e teşekkür eden Başkan Çelik, "Kayseri tarihine ilişkin geniş bir yelpazede dolaştık. Bu gezide belki soru işaretleri oluşmuştur. Detaylı bilgi öğrenmenin tek yolu okumak. Kütüphane açtık, dolayısıyla mazeret yok. Okuyacağız ve yaşadığımız yerin tarihini öğreneceğiz ki, misafirlerimize anlatalım" dedi.

Gezinin sonunda katılımcılara sucuk-ekmek ikram edildi.
Kaynak: İHA